četvrtak, 17. srpnja 2014.

JEDI MOLI VOLI, Elizabeth Gilbert

Izdavač: VBZ, 2010. (2. izdanje)
 

Elizabeth Gilbert je Amerikanka u ranim tridesetima i naizgled ima sve – muža, dom, uspješnu karijeru – ali umjesto da bude sretna i ispunjena, ona je uplašena i zbunjena. U jednom trenutku, koji će od tada predstavljati svojevrsnu prekretnicu u njenom životu, ona donosi najtežu odluku u svom životu - ostaviti supruga i cijeli dotadašnji život, odnosno sve ono što predstavlja upravo samu definiciju 'modernog američkog uspjeha': brak, dom u predgrađu i karijeru, te kreće u potragu za onim što zaista želi od svog života.

Elizabeth odlučuje slijedeću godinu dana provesti na putovanju kako bi istražila različite aspekte svoje vlastite prirode istražujući pritom 3 različite kulture življenja u 3 različite zemlje svijeta: Italiji, Indiji i Indoneziji. S planom da u svakoj od zemalja provede po 4 mjeseca, Elizabeth putovanje započinje u Italiji, gdje traga za umjetnošću užitka; zatim slijedi Indija, gdje kreće u potragu za duhovnošću; te završava u Indoneziji, gdje pokušava naći odgovor na pitanje kako održati ravnotežu između to dvoje, užitka i duhovnosti. U toku potrage, ona upoznaje samu sebe, upoznaje druge ljude i stvara nova prijateljstva, stječe nova iskustva i iskušava vlastite granice, pritom upoznavši možda čak i ...ljubav?

Za Elizabeth, putovanje svijetom puno je više od obilazaka egzotičnih krajeva. Nikada niste jedini koji je nekamo doputovao, pa je jednako lijepo upoznavati lokalne ljude koliko i putnike. Od svakog čovjeka se može naučiti nešto novo, sagledati svijet novim očima, stoga treba 'svaku osobu koju upoznate gledati kao učitelja'. Na kraju potrage, ono što će Elizabeth pronaći biti će puno više od onoga za čim je krenula u potragu.

Ova knjiga će vas odvesti na putovanje, kako ono doslovno, tako i ono duhovno. S obzirom da se radi o memoarima, dakle, istinitoj priči, lako se povezati s likovima koji kroz nju prolaze, stvarnim ljudima sa stvarnim vrlinama i manama. Ova knjiga će vas potaknuti na razmišljanje, uvući će vas u potragu za odgovorima na Elizabethina pitanja, koja si je svatko u nekom razdoblju svog života sigurno (barem jednom) postavio. Prateći Elizabeth na njenom putovoanju, možda vas nešto potakne da i sami krenete na put. Doslovno ili u filozofskom smislu, na vama je da odlučite.