petak, 18. srpnja 2014.

SUDBONOSNO DA, Elizabeth Gilbert

Izdavač: VBZ, 2010.


'Sudbonosno da' je knjiga memoara američke spisateljice Elizabeth Gilbert, koja je ujedno i nastavak njenog bestselera 'Jedi, moli, voli' iz 2006. Knjiga počinje otprilike tamo gdje je 'Jedi, moli, voli' završila: Elizabeth je shvatila da se zaljubila u Felipea, Brazilca kojeg je upoznala na svom putovanju Indonezijom.

Sada, oboje žive u Americi, sretno zaljubljeni. Zavjetovali su se jedno drugome na vječnu vjernost, ali, s obzirom da oboje imaju iskustva s teškim razvodom, ujedno su odlučili da se nikada, ali baš nikada neće vjenčati. No, to bi mogla biti i odluka koju će biti teško provesti ako žele ostati zajedno kada se u njihovu sreću uplete američka vlada. Naime, Felipe je Brazilac s australskim državljanstvom, te može ostati u Americi samo ako se oženi Elizabeth, u suprotnom će morati napustiti zemlju. Primorana na brak, Elizabeth se sa svojim strahom od istoga suočava tako da kreće u proučavanje te institucije i svega što ona predstavlja. Ona se upušta u istraživanje i proučavanje pojma braka u raznim zajednicama i kulturama diljem svijeta.

Što je brak, što predstavlja za pojedince koji ga sklapaju, a što za društvo, koja su uvjerenja i zablude o braku, koji su mitovi i društveni naučeni obrasci kojih nismo ni svjesni kada izgovaramo sudbonosno "da" i koliko ono zaista može biti sudbonosno, samo su neka od pitanja na koja želi dobiti odgovore. Njeno istraživanje pretopiti će se u istinsko slavljenje ljubavi, sa svime što ona prava, stvarna ljubav, u stvarnom svijetu, donosi, i onim dobrim, i onim lošim.

U onoj mjeri u kojoj je 'Jedi, moli, voli' bila potraga za ravnotežom između užitka i duhovnosti, u toj je mjeri 'Sudbonosno da' potraga za ravnotežom između ljubavi, kao osjećaja, i ljubavi, kao odgovornosti prema partneru. Elizabeth Gilbert pri tome opisuje svoju osobnu promjenu koju je proživjela istražujući prirodu odnosa dvoje ljudi. Njeni stavovi ponekad mogu dovesti u pitanje svačija razmišljanja i stavove o braku, no na kraju ona svakome ostavlja da sam za sebe odgovori na pitanje što brak za njega predstavlja.

Ako vam se svidjela 'Jedi, moli, voli', svidjet će vam se i 'Sudbonosno da'. Treba napomenuti i to, da iako je ovo svojevrsni nastavak hita 'Jedi, moli, voli', može se čitati i kao samostalna knjiga, i biti jednako osvježavajuća i poticajna kao i njena prethodnica.