ponedjeljak, 21. srpnja 2014.

UN AMICO ITALIANO: JEDI MOLI VOLI U RIMU, Luca Spaghetti

Izdavač: VBZ, 2011.


Tko je čitao 'Jedi, moli, voli' Elizabeth Gilbert, sigurno se sjeća Luce Spaghettija, Talijana koji je bio Elizabethin vodič na njenoj potrazi za užitkom po Italiji. Upravo je taj dio 'Jedi, moli, voli', sa svom onom ukusnom hranom i samoudovoljavanjem, bio najdraži mnogima od čitatelja, pogotovo zbog priča o ljudima s kojima se Elizabeth sprijateljila na tom dijelu putovanja - toplih ljudskih priča o novim prijateljima koji su ju srdačno dočekali i drage volje joj pomogli u njenoj potrazi. Jedan od njih, svakako najupečatljiviji, bio je i Luca Spaghetti, Elizabethin gastronomski vodič po Rimu sa prezimenom koje toj ulozi i više no pristaje (i da, Luca se zaista tako preziva). Nakon uspjeha Elizabethine knjige, Luca je odlučio ispričati i svoju priču: priču o njihovom prijateljstvu, ali i o samom gradu Rimu, ljudima u njemu i, naravno, hrani koja je sve to započela.

Sve je počelo kada je Luca primio e-mail koji će mu otada promijeniti život. U e-mailu je pisalo: "Moja prijateljica s faksa seli u Rim na 3 mjeseca. Odvedi je na stadion, mogla bi biti potencijalna navijačica Lazija. Dao sam joj tvoj e-mail, javit će ti se. Književnica je. Ime joj je Elizabeth Gilbert." Luca je zamislio neku uštogljenu, do grla zakopčanu intelektualku koja će ga sumnjičavo promatrati preko ruba naočala, ali žena koju je kasnije upoznao bila je tome zapravo čista suprotnost. Brzo su se sprijateljili i Luca je postao Elizabethin vodič i svojevrstan 'anđeo čuvar', odlučan u namjeri da joj, uz pomoć svog rodnog grada, pomogne u potrazi za odgovorom na pitanje što je užitak. Danas su bliski prijatelji, a Luca je, zahvaljujući uspjehu Elizabethine knjige, postao popularan širom svijeta.

Lucina knjiga je ispričana u 3 dijela. U prvom dijelu Luca se prisjeća kako je bilo odrastati u Rimu, gradu koji je bio poprište tolikih povijesnih događaja, i među njegovim sugrađanima, koji su na glasu kao otvoreni, 'mudrijaši' i ljudi 'burnog' karaktera. U drugom dijelu Luca odlazi u Ameriku, gdje upoznajemo njegovu ljubav prema američkoj glazbi i kulturi, a njegove doživljaje, od gledanja Yankeesa u New Yorku do putovanja vlakom do Kalifornije, doživljavamo na jedan drugi i sasvim nov način. U trećem dijelu Luca nas upoznaje s njegovom pričom o druženju s Elizabeth Gilbert tijekom 3 mjeseca koje je ona provela u Rimu. Luca nam donosi svoje viđenje događaja koje je Elizabeth opisala u svojoj knjizi, te intiman uvid u prijateljstvo koje je raslo izlascima na brojne večere, šetnjama tržnicama i ulicama Rima, te onim 'najuzvišenijim iskustvima' na nogometnim stadionima.

'Un amico Italiano' je knjiga puna života koja obiluje živopisnim anegdotama o hrani, jeziku, umjetnosti, nogometu, glazbi, te općenito svakodnevnom životu u prekrasnom Rimu. Luca je kao pripovjedač šarmantan, ugodan, jedinstven i neodoljiv, baš kao i grad o kojem pripovijeda. Kroz njegovo doživljavanje svojeg grada, čitatelj počinje i sam više cijeniti i na drugačiji način doživljavati vlastiti grad ili državu, sa svim njihovim (ne)običnostima.