subota, 27. listopada 2018.

DOM, Harlan Coben

Izdavač: Znanje, 2018.
11. roman u serijalu o Myronu Bolitaru
[eng. Home]


Na mojoj top listi najboljih pisaca trilera Harlan Coben nalazi se pri samom vrhu. Triler je u svakom smislu riječi njegov žanr, a iako se kod žanrovskih pisaca često zna dogoditi zamor u smislu nedostatka inspiracije ili pisanja već viđenog, Coben s tim nema nikakvih problema: poneki su mu romani možda tematski slični, ali svaki je za sebe jedno neponovljivo čitalačko iskustvo - i svaki je odličan!

Do sada smo u hrvatskom prijevodu imali prilike čitati popriličan broj Cobenovih stand-alone romana, a 'Dom' je prvi prevedeni roman iz njegovog serijala o bivšem sportskom menadžeru, a sada detektivu, Myronu Bolitaru i njegovom prijatelju Winu, koji zajedno čine fantastičan istražiteljski duo. Kad kažem prvi prevedeni, mislim to doslovno, jer što se tiče samog serijala, ovaj je roman zapravo posljednji u serijalu - i to jedanaesti po redu. Ako pratite moje recenzije, onda već znate da imam problem s čitanjem serijala u nasumičnom redoslijedu, bez obzira na činjenicu da se romani iz serijala mogu čitati bez poznavanja radnje iz onih prethodnih. Tako je i u ovom slučaju moj čitalački OCD podivljao, ali, budući da se radi o Harlanu Cobenu, uspjela sam ga nekako potisnuti. I drago mi je da jesam, jer roman je odličan! :D

Radi se o nestanku dvojice dječaka, koji se zbio prije deset godina, i koji, ni uz najbolje namjere i najveće napore i policije i roditelja dječaka, nije uspješno riješen niti su dječaci ikada pronađeni. No, kada na scenu stupe Myron i Win, i nanjuše novi, ovaj put vrlo obećavajući trag, stvari se počnu pokretati i istraga se počne buditi iz mrtvila. Myron i Win ne misle prezati ni pred čim kako bi otkrili istinu iza ovog slučaja i pronašli dječake, za što im dodatnu motivaciju daje činjenica da je jedan od otetih dječaka Winov nećak. Cijeli je slučaj, naravno, zamršen do ludila, ali ne postoji nitko bolji od Myrona i Wina da ga učinkovito razmrsi.

'Dom' je još jedna uspješnica proizašla iz Cobenove misaone radionice sjajnih, intrigantnih i napetih trilera, na kakve smo kod njega već navikli. A ovaj mu je, po mom mišljenju, možda i najbolji do sad.

Myron i Win naprosto su sjajan duo. Myron je slika i prilika pravog heroja: etičan i moralan do srži, uvijek spreman pomoći drugima u nevolji, on je sama definicija onoga koga bismo nazvali 'dobrim, čestitim čovjekom'. Win je, pak, nešto posve suprotno: čovjek bez kompromisa, koji smatra da cilj itekako opravdava sredstvo, ma o kakvom se sredstvu radilo. Oni su naizgled nespojivi, a opet savršeno funkcioniraju skupa, i, bez obzira na dijametralno različite karaktere, jednako su 'likeable' i njihova dinamika i (često geeky) humor jednako će se svidjeti čitateljima.

Ovaj roman sadrži sve najbolje elemente koji čine svaki Cobenov roman: napet je, nepredvidiv, uzbudljiv, intrigantan. Sadrži nekoliko sjajnih akcijskih scena, neočekivanih plot-twistova i izvrsnu kriminalističku priču. Na nekim je dijelovima radnja možda malo usporena, ali to nimalo ne šteti razvoju priče. Kraj je, u maniri Harlana Cobena, potpuno neočekivan. Mislite da sve znate, a onda se dogodi posljednje poglavlje. :O

Osim na kriminalističku priču, odnosno slučaj nestanka dvojice dječaka, Coben se u ovom romanu dosta bavi i obiteljskim odnosima, te emocijama ljudi upletenih u ovaj slučaj. Nije samo sjajno prikazao istragu jednog neriješenog slučaja, već i tugu, gubitak, bol, nadu i čitav splet drugih emocija likova koje je ovaj slučaj dotaknuo. Koliko je napet, intrigantan i uzbudljiv, toliko je ovaj roman i dirljiv, emocionalan i srčan.

Imam jednu jedinu zamjerku vezanu uz ovaj roman, koja se čak niti ne tiče romana samog po sebi, a ta je: gdje je prvih deset romana iz ovog serijala?! Da, možete ga čitati kao zaseban roman, ali sad kad smo saznali kraj, bilo bi sjajno da vidimo i kako su Myron i Win uopće započeli svoje druženje i kamo ih je sve to druženje odvelo prije 'Doma'. :) Doista se nadam da ćemo, s vremenom, i ostatak serijala moći čitati u domaćem prijevodu. Nije mi dosta Myrona i Wina, želim još! :)

______________________________

Knjigu možeš kupiti ovdje: http://bit.ly/Znanje_Dom