nedjelja, 25. lipnja 2017.

LILY I HOBOTNICA, Steven Rowley

Izdavač: Znanje, 2017.
[eng. Lily and the octopus] 


Kad pogledate naslovnicu ove knjige, očekujete da ono što se skriva iza te naslovnice bude neka zabavna priča, puna smijeha i šašavih događaja. A onda počnete čitati i otkrijete nešto sasvim drugo. Da, ima tu i smijeha i šašavosti, ali priča je ipak malo ozbiljnija no što ste očekivali, puna je emocija i udara vas ravno u srce.

Ovo je priča o Lily i njenom vlasniku Tedu. Lily je pas - dvanaestodogišnja jazavčarka (pasmina koju ja obično zovem 'pas kobasičica' :)) - i Tedova je najbolja prijateljica. Ted je četrdesetdvogodišnji samac, koji se zapravo zove Edward, gay je, i u potrazi je za 'onim pravim', iako sve manje vjeruje da će ga naći, što ne mora nužno biti loša stvar, jer je svoju srodnu dušu već našao u Lily.

Ted i Lily nerazdvojan su par, koji dijeli onu posebnu vezu kakva nastane samo između ljubimca i njegovog čovjeka, i sve teče po svom ustaljenom rasporedu - sve do jednog četvrtka tijekom kojeg Ted prvi put primijeti hobotnicu. Hobotnica se smjestila na Lilynoj glavi i ne pokazuje nikakve namjere da ode. No, ako zaista misli ostati - i pokušati oduzeti mu Lily - Ted će dati sve od sebe da pokaže toj hobotnici da se on i Lily ne misle predati bez borbe i da će Ted učiniti sve - zamislivo i nezamislivo - da otjera hobotnicu natrag otkud je i došla.

Prvo na što sam pomislila vidjevši naslov 'Lily i hobotnica' je neki scenarij u kojem se pas i hobotnica (stvarna ili metaforička) sprijatelje ili dožive neku suludu avanturu. Iznenadilo me kad sam počela čitati i vidjela o čemu se zapravo tu radi, ne bih to nikad pogodila. Lilyna hobotnica doista je metaforička, ali nije nimalo prijateljska - ova je hobotnica primjer nekog hladnokrvnog zlikovca, Hannibal Lecter Lilyne priče, sasvim spreman proždrijeti je.

Svatko tko se ikad suočio s bilo kakvim oblikom neke bolesti koja je napala njegovog ljubimca, bio on pas, mačka, kanarinac, hrčak ili što drugo, zna točno kako je grozan taj osjećaj bespomoćnosti i očaja kada shvatiš da ne možeš ništa učiniti da pomogneš svom ljubimcu, da je sve izvan tvoje kontrole. Lilyna priča je i vaša priča, i moja.

Odabir hobotnice za metaforički prikaz onoga što predstavlja prijetnju Lily je savršen. Zloćudna i bezosjećajna, hobotnica sjajno predstavlja sve ono na što ne možeš utjecati, a što se može dogoditi nekome koga voliš i zgrabiti ga sa svih svojih osam krakova. I moj se mačak bio susreo sa jednom hobotnicom, tako da znam točno koliko opake one mogu biti, a sigurna sam da to znate i svi vi koji ste se susretali s raznoraznim hobotnicama, u raznoraznim (manje ili više zlopakim) oblicima.

Ovo je priča o prijateljstvu između čovjeka i njegovog najboljeg prijatelja, a svatko tko je ikada iskusio tu posebnu vezu i bio dio tog posebnog prijateljstva koje nastane samo između tebe i tvog ljubimca u ovoj će priči pronaći (barem dio) sebe i svoje priče. Dirljiva, osjećajna i nabijena emocijama, ova će vas priča teško ostaviti ravnodušnima. Unatoč teškoj temi, nije sumorna: ima u njoj puno trenutaka veselja, duhovitih dijelova, veselih dogodovština. Naravno, u dijelovima je i ozbiljna, ova priča. Izazvat će u vama cijeli splet emocija: od prštave euforije do najdubljeg očaja, i natjerat će vas plačete: ponekad suze radosnice, a ponekad one tužne.

Ova knjiga sjajno oslikava ljubav čovjeka prema svom ljubimcu. Neki ju neće shvatiti, neki će reći da je 'Lily samo pas'. Ali svima nama koji smo u vlastitim ljubimcima pronašli najbolje prijatelje, najodanije suputnike i najvjernije srodne duše, ova će knjiga prikazati nešto što nam je već poznato i što dobro znamo: da su naši ljubimci naša obitelj i da se ljubav koju prema njima osjećamo nimalo ne razlikuje od ljubavi prema ostalim, ljudskim, članovima naših obitelji.

Ova knjiga također sjajno prikazuje kako je to kad se suočiš - ne s gubitkom, već samo i s mogućnosti gubitka. Samo ta mogućnost da će ti netko ili nešto oduzeti nekoga koga voliš tjera te da pokušaš sve moguće i nemoguće da bi to spriječio, baš kao što je to učinio Ted. Njegove metode borbe protiv hobotnice ponekad su sulude, a ponekad čak graniče sa potpuno ludim - ali nema toga što će ga spriječiti da spasi Lily.

Dijelom autobiografska, ova priča prava je oda jednoj ljubavi prema psu. Otvorena je, dirljiva, emotivna, duhovita, tužna, magična. Svatko tko je ikada imao ljubimca trebao bi ju pročitati i pronaći se u njoj, a svatko tko nije i tko ne kuži čemu tolika frka oko jednog psa trebao bi ju pročitati također - i shvatiti u čemu je stvar. Ako ste voljeli Marleya ('Marley i ja'), Baileya ('Smisao života jednog psa') ili Boba ('Fantastični mačak Bob'), zavoljet ćete i Lily. Svim srcem.