četvrtak, 26. listopada 2017.

PRVI GROB DESNO, Darynda Jones

Izdavač: Algoritam, 2017.
1. knjiga o Charley Davidson
[eng. First grave on the right]


Kada zamišljate Grim Reapera (kosca), kako ga zamišljate? Kladim se da njegov lik u vašim mislima jako nalikuje onom u mojim: sablasni kostur u mračnoj kukuljici, iz koje ne izvire lice već samo crni bezdan, s oštrom kosom u jednoj koščatoj ruci. Jesam li blizu?

E pa, kosac o kojem je riječ u ovom romanu - Charley Davidson - nije ni blizu ovom našem zamišljenom opisu.

Charley odmalena vidi mrtve. No, tek kad je malo odrasla shvatila je da to što ih vidi nije njen jedini 'posao' vezan uz mrtvace - ona je ovdje kako bi ih odvela 'na drugu stranu', u sljedeću dimenziju, ili kako god to želite nazvati. Charley je zapravo sablasni kosac (ili sablasnica, kako glasi šarmantan (i sjajno pogođen, bar po meni) prijevod Ivana Zorića), a njena je zadaća da mrtvima omogući da odu dalje tako što im pomogne riješiti koji god problem da imaju, a koji ih još veže za ovaj svijet.

Dok se bavi problemima mrtvaca koji je okružuju, Charley muče i vlastiti problemi. Gorke ili slatke vrste, nije još sigurna, budući da njen najnoviji problem predstavlja stranac koji ju posjećuje u snovima, za kojeg ne zna je li živ ili mrtav, te koji ju podsjeća na nekoga koga je vidjela samo jednom, davno.

A sve je ovo tek početak priče.

Ne znam što sam točno očekivala od ovog romana, ali nisam očekivala da bude toliko - zabavan! Osvojio me već u prvih par poglavlja, i vrckavom pričom, i posebnim glavnim likom, i zabavno-sarkastičnim citatima koji stoje na početku svakog poglavlja. Pun je prave vrste humora i genijalno duhovit: možda me baš zato toliko iznenadio (na najbolji mogući način), jer kad počneš čitati priču o koscima i mrtvacima, nekako očekuješ nešto puno mračnije i ozbiljnije.

Charley Davidson je, baš poput motora na kojeg nas njeno ime asocira, nešto posebno. Pomalo buntovnica, pomalo izopćenica iz društva (ili barem crna ovca u vlastitoj obitelji), Charley se već kao vrlo mala morala naučiti nositi s tim da je drukčija od drugih, da nije 'normalna' - i da će je drugi zbog toga vjerojatno zafrkavati. Umjesto da dopusti svijetu da je zafrkava, ona je odlučila unaprijed zafrknuti njega - odnoseći se prema svima i svemu na sebi jedinstven način, začinjen obilnim dozama ironije i sarkazma. Charleyn suhi humor u nekim trenucima potpuno obara s nogu i udara ravno u metu, tjerajući vas da se i sami ironično zasmijuljite.

Charley je miks 'Šaptačice duhovima' Melinde Gordon i 'Buffy - ubojice vampira'. Ona je energična, originalna, duhovita i posve jedinstvena heroina s kojom se gušt družiti. (Usput, 'Prvi grob desno' tek je prvi u nizu od trenutno 11 romana o Charley, tako da ćemo imati prilike družiti se s njom još dugo, dugo vremena.)

Što se tiče same priče, i ona je zanimljiva na svoj način, iako čini tek pozadinsku kulisu za Charley, koja je glavna atrakcija ovog romana. Misterij, ubojstvo, nadnaravne sile, hodajući mrtvaci... sve su to sastojci koji čine ovaj roman jedinstvenom mješavinom horora, krimića, fantastike, romanse i humora. Ovaj roman, baš kao i njegova heroina, možda neće biti svakome po ukusu, ali za one kojima budu, budite upozoreni - navući ćete se, i to još kako!

Samo naprijed, don't fear the reaper. ;)

La, la, la, la, la, la, la
La, la, la, la, la, la, la

https://www.youtube.com/watch?v=Dy4HA3vUv2c