petak, 12. siječnja 2018.

BLISTAVE VISINE, Katharine McGee

Izdavač: Profil, 2017.
2. dio serijala ‘Tisućiti kat’
[eng. The dazzling heights]

 
Kao i 'Tisućiti kat', i njegov nastavak započinje misterioznom smrću, pojedinosti koje tek trebamo otkriti na stranicama koje slijede.

Ukoliko još niste pročitali 'Tisućiti kat', preskočite sljedeći odlomak, kako biste izbjegli spojlanje radnje, budući da se radnja ove knjige direktno nadovezuje na događaje iz prethodne:

Nakon Erisine smrti i događaja koji su do nje doveli, Ledu, Avery, Watta i Rylin muči osjećaj krivnje, svakoga u različitom stupnju i na različit način. Leda se osjeća najgore, budući da je baš ona bila ta koja je Erisinoj smrti najviše doprinijela. Kako bi se osigurala da njena mračna tajna ostane sačuvana, Leda nastavlja ucjenjivati ostale prijeteći im da će otkriti sve njihove prljave male tajne ako odluče progovoriti o događajima te kobne noći. Uvidjevši da je jedini način da osigura da Leda ne ostvari svoje prijetnje taj da se njezina tajna razotkrije prva, Watt smišlja načine na koji bi se to moglo ostvariti, pri tome upoznajući strane Lede koje do tada nije imao prilike upoznati. Rylin još pati za Cordom, kojeg odjednom počinje puno češće viđati, nakon što iznenada dobije punu stipendiju za pohađanje Cordove škole; a nad Averynom srećom s Atlasom počinju se nakupljati olujni oblaci. Burna razdoblja puna neočekivanih problema na vidiku su za sve sudionike ove priče, a tim se sudionicima ovdje pridružuje još jedan: misteriozna Calliope.

Futuristički roman o bogatoj njujorškoj 'zlatnoj mladeži' prepun je intriga, tajni, spletki i misterija. Prijateljstva i ljubavne veze u njemu se sklapaju, zatim raspadaju, a neke nove, potpuno neočekivane, tek daju naslutiti. Sklapaju se neočekivani (a ponekad i neželjeni) savezi, izmjenjuju se prijetnje, ali i rađaju nova prijateljstva. Sve ono i svi oni koje smo upoznali u 'Tisućitom katu' ovdje će se ispremiješati i prevrnuti na stotinu različitih načina od onog trenutka u kojem smo likove ostavili nakon što smo prestali čitati 'Tisućiti kat'.

'Blistave visine' nastavljaju se u istom tonu kao i 'Tisućiti kat', jednako su intrigantne, uzbudljive i zanimljive i jednako vas mame na čitanje. Novost je u ovom romanu ta da ćemo se, zajedno s pojedinim likovima, u par navrata i malo odmaknuti od blistavog njujorškog tornja i posjetiti neka druga, jednako zanimljiva mjesta. A najvažnija stvar koju ćemo ovdje otkriti je ta da, bez obzira na sav raskoš i svo bogatstvo koje ga okružuju, život u blistavim visinama tornja nije uopće tako blistav kao što se doima.

Baš poput TV serije 'Tračerica', ili čak onih malo starijih poput 'Beverly Hillsa 90210', ovaj serijal romana svojevrsni je 'guilty pleasure' u čijem čitanju se uživa, a nakon čitanja žudi se za još. Možda toliko uživamo čitajući ovaj serijal baš zato jer se radi o životima kakve sami nikada nećemo biti u mogućnosti živjeti ili možda baš zato jer su ti blistavi životi prikazani i sa svim svojim teškoćama i manama zbog čega nam vlastiti automatski izgledaju primamljivije. A možda se radi o nekom posve drugom razlogu, ili više njih. Kako god bilo, užitak čitanja je tu, i tu je da ostane.

Dodatan plus već ionako zanimljivoj radnji čini taj početni misterij - misteriozna smrt mlade djevojke, detalje koje nestrpljivo želimo otkriti. Znajući samo to da se nešto dogodilo, a ne znajući točno što niti kako je do toga došlo, kao ni tko je točno žrtva o kojoj je riječ, čitat ćemo i čitati kako bismo sve to saznali i sve to otkrili, baš kao što smo to učinili u 'Tisućitom katu'. A ono što ćemo otkriti jednako će nas tako iznenaditi, ali i ostaviti sa željom za nastavkom, možda i više no što je to bio slučaj s 'Tisućitim katom'.

Uživala sam penjući se do tisućitog kata, uživala sam i ploveći njegovim blistavim visinama, a uživat ću, sigurna sam, i u svim sljedećim usponima (a možda i padovima) koje će ovaj serijal donijeti. Kažu da će se uskoro prema ovim knjigama snimati i serija. Pa, ako se još niste navukli, vrijeme je. ;)