srijeda, 5. prosinca 2018.

SJENA BRONČANOG ŠTAKORA, Mladen Kopjar

Izdavač: Naklada Ljevak, 2018.


Ovaj mi je roman umalo prošao 'ispod radara'. No, zahvaljujući preporuci dragih prijatelja iz Naklade Ljevak, ipak je došao u moje ruke.

Radi se o zabavno-scary romanu za mlade, koji je inspiriran domaćim legendama - pričama o coprnicama zagorskog kraja.

Glavni likovi ovog romana zaljubljeni su par četrnaestogodišnjaka - Sanjin i Nataša - koji prvi put provode praznike zajedno, kod Natašinih bake i djeda u malenom mjestašcu Mlinarevu. Neustrašiva Nataša Sanjinu je Mlinarevo opisala kao idilično mjesto na kojem će uživati u mnogobrojnim šetnjama po predivnoj prirodi, ali nakon što onamo stignu, Sanjin shvaća da je Mlinarevo idilično samo danju - to mjesto skriva mnoge strašne tajne, koje noću vole izaći na vidjelo.

Vampiri, vukodlaci, vještice, zagonetni štakori... Mlinarevo vrvi pričama o mnogim tajnovitim noćnim bićima. A neke od tih priča postat će stvarnost ravno ispred Sanjinovih očiju. Što se sve skriva u ovom idiličnom zagorskom seocetu i može li Sanjin smoći hrabrosti da to otkrije? I zašto njegovu djevojku sve ove priče i sve što se događa baš nimalo ne uznemiruju?

'Sjena brončanog štakora' zanimljiv je i originalno osmišljen, te vrlo zabavan roman za mlade, čiji elementi natprirodnog su vješto utkani u legende našeg domaćeg kraja. Doživljaj čitanja upotpunjen je zagorskim dijalektom, koji mi ponekad zna stvarati teškoće u čitanju, ali ovdje to nikako nije slučaj, već je ovdje taj dijalekt samo bonus koji sjajno nadopunjuje čitavu priču.

Likovi su raznoliki i živopisni, te nerijetko šašavi: tu su Natašini djed i baka, oboje ekscentrični svatko na svoj način, zatim krčmar Cer, lokalni pijanac Dragec, te načelnik općine Škrlek, čije ideje o dovođenju napretka i početka cvjetanja turizma u Mlinarevu su još luđe od zastrašujućih događaja koji se noću u tom selu odvijaju. A tu je također i šašavi istraživač natprirodnih pojava Žac, pa čak i legendarni grof Rakoš, koji me pomalo podsjetio na još jednog legendarnog grofa - Drakulu, tj. Vlada Tepeša.

Iako se radi o horor priči, ova priča nije samo strašna, nego je i strašno zabavna. Koliko će vam strašna biti ovisi o tome koliko se inače lako date prestrašiti, a hoće li vam biti zabavna, pa, sigurna sam da će i najtvrdokornijima uspjeti izmamiti bar jedan smiješak. :) Provjerite jesam li u pravu. 

__________________________

Knjigu kupi ovdje: http://bit.ly/2Eh63wR