četvrtak, 4. veljače 2021.

TIJELO DOM, Rupi Kaur

Izdavač: Stilus, 2020.
[eng. home body
Prijevod: Ira Martinović

Nakon što su se prve dvije zbirke Rupi Kaur - 'mlijeko i med' i 'sunce i njeni cvjetovi' - prodale u milijunima primjeraka, završile na vrhovima top lista bestselera i priskrbile joj preko milijun pratitelja na društvenim mrežama, treću je zbirku - kako kaže sama Rupi - bilo nešto teže napisati.

U intervjuu za CBC Radio, Rupi je ispričala kako se tijekom pisanja treće zbirke pjesama borila s tjeskobom i snažnim osjećajem nedoraslosti, brige i straha da više nikada neće napisati nešto što će ponoviti uspjeh prve dvije zbirke.

Velik dio ove zbirke bavi se upravo tim njenim strahovima, problemima depresije, anksioznosti, pritiska da ponoviš uspjehe iz prošlosti i straha od neuspjeha. Problemi su to s kojima se svi mi neprestano nosimo, zbog čega će upravo ove pjesme publici zvučati možda bliže no ikad.

"depresija je tiha
ne čuješ je kako se prikrada
a odjednom je
najglasniji glas u tvojoj glavi"


Zbirka je podijeljena na 4 dijela: um, srce, odmor i buđenje i bavi se unutarnjim borbama sa samom sobom, prevladavanjem osjećaja neadekvatnosti i sumnje u samu sebe, te konačnim samoprihvaćanjem i slobodom koju ono donosi.

Velik dio Rupinih pjesama ponovno je u znaku žena i ženstvenosti, što se dosada pokazalo njezinim zaštitnim znakom, a i ovoga se puta Rupi pozabavila i aktualnim društvenim temama: položajem žena u društvu, problemima zlostavljanja žena i osude žrtava, te rasnim problemima, neizravno aludirajući na aktualne #metoo i #blacklivesmatter pokrete. Feminizam je još jednom snažna nota u svim njenim pjesmama, baš kao i slavlje žena, ženske snage i svega što žene čini ženama.

Ni tema pandemije nije izostavljena iz ove zbirke, a stranica koja se na tu temu odnosi najdraža mi je u cijeloj zbirci - a ta stranica ujedno pokazuje i upravo koliko Rupina poezija može biti jezgrovita i pronicljiva, sadržavajući golemo značenje i zadirući u samu bit problema o kojem govori, i to samo jednim jedinim stihom:

"naši najstariji nisu potrošna roba"

Može li samo jedan stih činiti čitavu pjesmu? Je li tzv. 'insta-poezija' 'prava' poezija i možemo li uopće tvrditi da postoji nešto što je 'prava' i 'kriva' poezija? Može li samo nekoliko riječi toliko točno opisati upravo to kako se sada osjećate, možete li se zbog nekoliko stihova osjetiti povezanima s masom drugih ljudi, koji se osjećaju baš isto kao i vi? Odgovori su da, da, da i da.

Uvijek će postojati ljudi koji će tvrditi da je prava poezija samo ona zaključana rimom i formom, da su prave knjige samo one papirnate, da su pravi pisci samo... ne znam. Za mene, Rupi i njena poezija nešto su posebno. Inspiracija, utjeha, motivacija; osnaženje, ohrabrenje, podrška; suputnica, prijateljica, sestra - svakome će ova knjiga predstavljati nešto drugo, ovisno o trenutku i raspoloženju u kojem će ju čitati. Otkrijte što će predstavljati vama.

"sada kada si slobodna
i jedino što te obavezuje
jesu tvoji snovi
što ćeš sada
sa svim tim vremenom"

__________________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/3tukHXG