nedjelja, 25. veljače 2024.

PROKLETSTVO KUĆE HILL, Shirley Jackson

Izdavač: Vorto Palabra, 2023.
[eng. The Haunting of Hill House
Prijevod: Anja Majnarić


"Gotovo bilo koja kuća, uhvaćena na prepad ili iz čudna kuta, može se osobi koja je promatra učiniti komičnom; (...) no kuća koja je arogantna i puna mržnje, koja nikad ne spušta gard, može biti jedino zla."

Zloglasna Kuća Hill dugi niz godina stoji na svom mjestu i održava glasine koje ju opisuju ukletom. Pokušavajući doći do srži toga što je čini takvom, grupica ljudi, okupljena oko doktora Montaguea, okultnog istraživača, odluči odsjesti u Kući Hill i na vlastitoj koži iskusiti što god bilo to što se ondje događa.

Početak njihove pustolovine naizgled je bezazlen, ali, ušavši u Kuću Hill, ova je grupa ljudi, baš poput Alise, zakoračila u Zemlju čuda - to jest, ne čuda, već posvemašnje ludosti. A Kuća Hill neće ih tek tako pustiti da odu...

Kuća Hill mjesto je koje se teško može zamisliti, čak i kada se baš najbolje potrudite. Opisana je do zadnjeg detalja, svaki njen ugao, prostorija, mračni zakutak, ali tako je koncipirana da ju je jako teško pojmiti. To je kuća koja se neprestano mijenja i uvija, kako bi vas izluđivala. I posve je, nekako neodređeno, ali sigurno, opaka.

Kultni horor Shirley Jackson ne bazira se na fizičkom strahu od tamo nekakvih čudovišta, već onom psihičkom. Kuća Hill poigrava se svim vašim osjetilima, uznemirujući vam um. Um je to na što Kuća cilja i što u biti napada, a njena atmosfera neprestano je nekako neodređeno jeziva, kao da nešto vreba u mraku, a vi nikada ne možete baš sasvim jasno utvrditi što je to, i je li uopće tamo.

Ovaj roman pravi je roman o duhovima, ghost story u svom najboljem izdanju. Jeziv je, da, ali opet i nekako zabavan. Njegovi likovi pomalo su šašavi pojedinci, svaki od njih osebujan na svoj način. Pomiješavši ovakve likove s ovakvim mjestom, Jackson je stvorila priču u kojoj se u jednom trenutku zabavljate, a u drugom strepite. Pomalo je halucinogena, ova priča, poput putovanja kroz pomalo poremećeni um, s tim da taj um ovdje ne pripada ljudskom biću, već Kući.

Pogledala sam i seriju snimljenu prema ovom romanu i jako mi je, jako, dobra. Podosta je izmijenjena u odnosu na roman, ali jako dobro prenosi njegovu bit i tako je fantastično jeziva. Preporučam i jedno i drugo.

Ako ste ikada žudjeli posjetiti neku ukletu kuću, vrata Kuće Hill širom su vam otvorena. ;)

__________________________________

Kako do knjige: https://znanje.hr/product/prokletstvo-kuce-hill/467202