srijeda, 6. ožujka 2024.

PSIHO, Robert Bloch

Izdavač: Vorto Palabra, 2023.
[eng. Psycho]
Prijevod: Martina Pranić

Film koji se smatra začetnikom slasher horora, jedan od Hitchcockovih najboljih, i svakako film s jednom od najkultnijih scena u filmskoj umjetnosti ikad, nastao je iz istoimenog romana Roberta Blocha - romana koji, iako ga je Hitchcock doista vjerno prenio na filmsko platno, nikada nije dosegao kultni status svog filmskog pandana.

Priču već svi dobro znamo: Mary, mlada žena u bijegu pred zakonom, na putu prema svom ljubavniku zastane prenoćiti u jednom motelu. Motelom upravlja samozatajni Norman Bates, koji s majkom živi u kući smještenoj neposredno do motela. Norman inicira druženje s Mary, tijekom kojeg se dotaknu teme njegove majke i (pomalo nezgodne) mogućnosti da ju se smjesti u nekakvu ustanovu - teme koja ubije atmosferu, recimo to tako; nakon čega se Mary pozdravi i ode u svoju sobu. Slijedi kultna scena pod tušem, u kojoj Mary ugleda siluetu s nožem te biva izbodena. Norman se trudi prikriti to što se dogodilo, ali uskoro pristignu ljudi u potrazi za Mary, postavljajući pitanja...

Iako vjerno ekraniziran, film i knjiga mrvicu se razlikuju u atmosferi. Filmski Psiho odiše napetošću, tajanstvenošću i nekakvim neodređenim nemirom (meni barem), dok je knjiški Psiho također takav, ali ima i tu neku zabavnu notu, koja se najviše očituje u Normanovim promišljanjima i dijalozima između likova. Knjiški se Norman (opisan kao debeo, pomalo čudan i naprasan), također, dosta razlikuje od vitkog, samozatajnog i mirnog Normana kakvog je portretirao Anthony Perkins. Više mi se svidio filmski Norman, iako je to vrlo vjerojatno samo zato jer mi je poznatiji i jer sam na takvog navikla.

Sam je roman zanimljiv, napet i, dakako, jeziv u određenim trenucima. Likovi su izvrsno psihološki portretirani, posebice Norman, radnja je dosta brza, a neki su njeni dijelovi doista zabavni. Jasno je sve vrijeme da je Norman psihopat, i naravno da je jasno da je to što je učinio strašno i da bi za to trebao odgovarati, ali svejedno sam nekako (bez obzira na to što znam kako priča završava) navijala za njega da uspije u svom naumu i izvuče se nekažnjeno. Svojom je snalažljivošću u tome gotovo i uspio.

Žanr slasher horora od 1960-ih se godina razvio i razgranao u raznim smjerovima, ali neke su priče s razlogom kultne. Ovo je ono što ja očekujem od dobrog psihološkog horora. Možda je i do moje ljubavi prema Hitchcocku, čije filmove obožavam, ne znam, ali ovaj je filmski majstor doista znao kako odabrati predložak kojeg treba ekranizirati. I načiniti ga još većim od njega samog.

Ovim je romanom sve počelo, doista dobrim romanom, kojeg vrijedi pročitati. A i uvrstiti u kućnu zbirku kultnih knjiških ostvarenja. Definitivno. 

______________________________________

Kako do knjige: https://znanje.hr/product/psiho/474627