ponedjeljak, 22. srpnja 2019.

KRISTINA ŠVEDSKA: ŽENA GOTOVO SLUČAJNO, Dario Fo

Izdavač: Naklada Ljevak, 2019.
[tal. Quasi per caso una donna - Cristina di Svezia]
Prijevod: Ita Kovač


“Ovo je priča o ‘nemogućoj kraljici’, prosvijećenoj i buntovnoj, nepredvidljivoj i odvažnoj, vladarici kojoj su se divili i protivili. Ženi po svemu iznimnoj, čiju smo priču željeli ispripovijedati na svoj način, nastojeći da se, između dokumenata i teatra, čuje i njezin glas. Proučavali smo povijesne tekstove, promatrali slike koje je prikazuju, uzimali u ruke kronike iz njezina doba, a pomalo je i izmaštali, sve ne bismo li dočarali njezinu jedinstvenost.”

Posljednji roman Nobelom nagrađenog talijanskog književnika Daria Foa bavi se švedskom kraljicom Kristinom. Ova 'nemoguća kraljica' vladala je Švedskom sredinom 17. stoljeća, u vrijeme dok je Europom harao Tridesetogodišnji rat. A čak i u ovo nemilosrdno ratno doba, Kristina je uspjela švedsku prijestolnicu učiniti središtem umjetnosti i kulture, čime je Stockholmu priskrbila naziv "Atene sjevera".

Kristina Švedska kraljicom je postala u vrlo ranoj dobi od samo šest godina. Već od malih nogu Kristina se pokazala kao nepredvidiva i odvažna žena koja vrlo dobro zna što želi i kako to dobiti. Neizmjerno je voljela umjetnost, filozofiju i kazalište, a i sama je voljela glumiti. Sagradila je prvo dvorsko kazalište u Stockholmu, oko sebe okupljala umjetnike i filozofe te poticala umjetničko stvaralaštvo i slobodno izražavanje.

Odbacujući sve uvriježene norme, Kristina je čvrsto odlučila nikada se ne udati, svojom odlukom redefinirajući ono što se od nje kao vladarice očekuje. Samostalna i samovoljna, Kristina je bila feministica daleko prije no što je taj pojam uopće zaživio kao takav, žena slobodna uma i duha, koja je jednakim žarom voljela i žene i muškarce, ali nikome nije dopuštala da je veže za jedno mjesto i jednu osobu.

U ovaj kratki roman Dario Fo sažeo je kompletnu Kristininu biografiju, napisavši je ne kao povijesni roman, već više kao dramsko djelo, odabirući na onim mjestima na kojima službeni podaci o Kristini nisu posve jasni onu varijantu priča o Kristini koje bi se bolje uklopile u njen buntovni i slobodoumni karakter.

Kristina je znala biti i pomalo luckasta i nestašna, te posve nepredvidiva. Zaljubljivala se često, snažno i potpuno. Prijateljevala je s nekim od najistaknutijih književnika 17. stoljeća, poput Descartesa i Molierea, kojem je pomogla privoljeti francuskog kralja da ipak dopusti prikaz 'Tartuffea', iako je prvobitno bio odlučio zabraniti premijeru te komedije u Parizu. Abdicirala je iznenada, preobratila se na katoličanstvo i preselila u Rim, postavši jedna od rijetkih žena kojima je život ondje bio dozvoljen.

Na sebi svojstven način, spajajući teatar, biografiju i dramu, Dario Fo predstavio nam je jednu iznimnu ženu, 'ženu gotovo slučajno', koja je obilježila velik dio švedske povijesti svojom hrabrošću, odvažnošću i nesvakidašnjim odlukama. Kristina je bila revolucionarna žena u doba u kojem je biti takvom ženom bilo veoma opasno, možda i sablažnjivo. Nikada nije skrivala ono što jest niti se sramila onoga što želi, a, kao takva, ona predstavlja primjer snažne žene i uzora svim ženama koje će doći poslije, čak i gotovo pola stoljeća kasnije. 

_________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2Yjb2Xm