utorak, 2. srpnja 2019.

NOŽ, Jo Nesbø

Izdavač: Fokus, 2019.
12. roman u serijalu o Harryu Holeu
[norv. Kniv]


Od 1997., kada se prvi puta pojavio u 'Šišmišu', Harry Hole je u narednih 12 godina postao svima omiljeni (posrnuli) detektiv, utrvši put mnogim skandinavskim detektivima koji su iza njega krenuli u osvajanje čitateljskog svijeta.

Svašta je u ovih 12 godina prošao Harry Hole. Izazvao je mnoge incidente i zgražanja svojim nekonvencionalnim istraživačkim metodama, lovio mnoge zlikovce, primio mnoge udarce koje je život poslao u njegovom smjeru. Neprestano hodajući po rubu, Harry se ipak uspio nekako na njemu održati. Sve do sad.

U 'Nožu', Harry ponovno radi u policiji, i to za minimalnu plaću. A policija nije jedino čemu se vratio, tu je i alkohol. Jednog jutra, Harry se budi sa strašnim mamurlukom, prekriven krvlju. Sjećanja na događaje koji su ga doveli ovamo su, najblaže rečeno, prepuna rupa, a dok se pokušava sjetiti što mu se dogodilo, Harry upada u noćnu moru iz koje ga izvući može jedino njegova nepresušna želja za istinom i ustrajnost da nađe odgovore koji mu izmiču.

'Nož' je najmračniji i za Harrya najteži roman do sad. S puno se toga morao nositi tokom godina, ali ovo što mu je u ovom romanu pripremio Jo Nesbø najgore je do sad. Često je bio na rubu, ovaj put je prešao prijeko. Mnogo je izgubio, ali nikada samoga sebe. A ovaj put, izgubit će čak i to.

Dok je Harryu pripremio nove neprilike i nove patnje, čitateljima je Nesbø pripremio još jedan napeti triler prepun tajni i likova koji te tajne nose, u kojem ćemo sumnjati u sve po redu i kojeg ćemo čitati dok nam ne ispadnu oči - što bi se lako moglo i doslovno dogoditi na kraju, na kojem nas čeka još jedna nevjerojatna i neočekivana završnica. A mislili ste da ste najbolji cliffhanger već pročitali u 'Žeđi'! Ha!

Prije godinu dana, na gostovanju Joa Nesbøa u Zagrebu, Bojana Gregorić upitala ga je što je iduće pripremio Harryu i zar mu ga nije žao, budući da je kroz prvih 11 romana uspio doživjeti tek malen trenutak sreće. Nesbø je odgovorio kako je Harryeva sudbina bila određena već u trećem nastavku. A već je i u prijašnjim intervjuima znao spomenuti da ne zna koliko mu je još romana ostalo za napisati prije no što Harryeva avantura dođe svome kraju.

"Ne mogu mijenjati njegov kraj i ne mogu ga oživiti kada jednom ode. Takva mu je sudbina."

No, je li mu žao svih tih nedaća koje postavlja prad Harrya? Naravno da jest, ali "jednostavno tako mora biti".

Naravno da će i nama biti žao Harrya i nevolja kroz koje svaki put prolazi. Pogotovo u ovom romanu. Ali, kako mu je, prema Nesbøu, broj pustolovina u kojima će ga te nevolje moriti ograničen, radujmo se dok traju. I uživajmo u još jednom odličnom trileru!

_______________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2RSvDMG