ponedjeljak, 11. siječnja 2021.

SVAKOG JUTRA PUT DO KUĆE SVE JE DUŽI, Fredrik Backman

Izdavač: Fokus, 2020.
[šved. Och varje morgon blir vägen hem längre och längre]
Prijevod s engleskog: Nikola Perišić

"Trg se noćas ponovo smanjio."

Kad razmišljate o starenju, nečemu kroz što svi mi svakodnevno prolazimo i što nas sve čeka, strahujete li od čega s tim procesom povezanim? Koliko god se možda ne bojali ni starenja niti smrti, postoje stvari usko vezane uz te životne procese koje mogu djelovati zastrašujuće. Ja ne mogu reći da me smrt ili starost osobito plaše, ali jedne se mogućnosti užasavam: gubitka pamćenja.

Demencija, čiji je najčešći oblik Alzheimerova bolest, okrutna je bolest koja pogađa uglavnom ljude starije životne dobi. Od različitih oblika demencija u svijetu boluje 47 milijuna ljudi, od toga u Hrvatskoj oko 87 tisuća. Ogromna je to brojka, i sama zastrašujuća.

Fredrik Backman u ovoj je knjizi, koja u početku uopće nije trebala biti knjiga, ušao u um jednog djeda i živopisnom nam i veoma dirljivom pričom pokazao kako to izgleda kada si zarobljen u vlastitom umu koji oko tebe malo po malo, ali ustrajno i nesmiljeno, nestaje. Počne sitnicama, zatim sve važnijim i važnijim stvarima, dok na kraju ne počneš zaboravljati i ljude i mjesta i sve što si ikad volio. A dok sva ta sjećanja, jedno po jedno, nestaju, ti sve vrijeme pokušavaš ona najvažnija očuvati, sakriti, nekako spasiti od propasti.

"Sjećanja mi izmiču, draga moja, kao da pokušavam izvaditi ulje iz vode. Stalno čitam knjigu u kojoj nedostaje stranica, a ta stranica je uvijek baš ona najvažnija."

Naslovna metafora sjajno opisuje osjećaj izgubljenosti koji su dementne osobe prisiljene svakoga dana iznova proživljavati. Vrijeme prestaje teći linearno i postaješ izgubljen u fragmentima različitih razdoblja svog života, poput slagalice čije dijelove uporno pogrešno sklapaš, iako ti se čini da ti dijelovi savršeno dobro pristaju jedan uz drugi.

"...ponekad se osjećam kao da sam zaspao na kauču dok je još bio dan, a onda se iznenada probudim i mrak je, pa mi treba nekoliko sekundi da se sjetim gdje sam. Na nekoliko trenutaka sam u svemiru, moram žmirkati i trljati oči pa dopustiti mozgu da napravi još nekoliko dodatnih koraka kako bih se prisjetio tko sam i gdje sam. Kako bih se vratio kući. Taj put svakog jutra postaje sve duži, put od svemira do kuće."

No, koliko god tema ove knjižice bila zastrašujuća, ova se knjižica bavi pozitivom: pokušava nam pokazati da, uz podršku i potporu onih koje voliš, nikad zapravo nisi izgubljen, koliko god se u svome umu tako osjećao. Neke će ti dane trebati malo duže, neke malo kraće, ali svaki ćeš se dan uspjeti ponovno vratiti kući. A ako to jednoga dana ipak ne budeš mogao, i to je u redu. Nema razloga za strah.

Najteža je stvar na svijetu izgubiti samog sebe, nastaviti živjeti nakon što zaboraviš sve o svima koje voliš i sve o sebi samome. Znati da te čeka budućnost u kojoj ćeš postojati, ali toga nećeš biti svjestan. Ulivši u ovu knjižicu vlastito iskustvo, vlastita razmišljanja o ovoj temi, Backman nam pokazuje kako sve nije tako crno kako nam se možda čini. Put do kuće svakog je jutra možda sve duži, ali tim putem nikada ne moramo koračati sami. Svi koji nas vole tu su za nas i spremni su s nama tim putem svako jutro ponovno ići, makar ih svako jutro morali iznova upoznavati.

Ova knjižica možda nema puno stranica, ali poruka koju nosi veća je od života. I jedna od najvažnijih koje ćete ikad pročitati. 

___________________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2MU5L4x