ponedjeljak, 2. svibnja 2022.

SEZONA OLUJA, Andrzej Sapkowski

Izdavač: Egmont, 2021.
8. knjiga Sage o Vješcu
[polj. Sezon burz
Prijevod: Mladen Martić


"Sezona je jednostavno takva. Sezona oluja."

Posljednja objavljena knjiga o legendarnom bjelokosom Vješcu kojeg svi znamo i volimo <3 radnjom je uglavnom smještena između prve dvije, 'Posljednje želje' i 'Mača sudbine'. Zašto uglavnom? Zato jer ima nekih sitnica koje se odnose i na sam kraj čitave sage, a koje će oni koji su već sve pročitali s lakoćom zamijetiti. No, bez obzira na to, ovu knjigu možete jednako tako uzeti čitati i kao prvu i kao zadnju u serijalu: s njom možete tek upoznati Geralta, ili mu se pomoću nje možete još jednom vratiti, nakon što ste pročitali čitavu njegovu priču. Mislim da bi u oba slučaja ova knjiga trebala dobro funkcionirati.

Ispresijecana mnoštvom zanimljivih interludija, priča sadržana u ovoj knjizi govori nam o tome kako je Geralt, jednom zgodom, upao u čitav niz neprilika, koje su započele njegovim uhićenjem, nastavile se gubitkom njegovih legendarnih mačeva, i potom odvrludale prema drugim, s ovom prvom povezanim, raznolikim neprilikama i avanturama. U tim neprilikama i avanturama Vješca prati njegov vjerni prijatelj Maslačak, a zakulisne igre, kao i uvijek, igraju čarobnjaci.

Oluja koju čarobnjaci spremaju zavrtjet će se puno žešće no što je to inicijalno možda trebalo biti, i u toj će oluji letjeti svašta, od krinki i spletki do nekolicine glava. A ako se pitate što je točno jedan Vještac bez svojih mačeva - odgovor je: puno toga. Pogotovo kada popije svoje eliksire.

Je li bilo potrebno napisati ovu knjigu? Možda i nije. Ali, je li ju bilo zabavno čitati i s guštom se vratiti u svijet Witchera? Itekako! Imam dojam da bi se o Witcheru moglo napisati još puno toga, da postoji mnogo zgoda izvan one njegove glavne priče koje bi se o njemu mogle ispričati. Tko zna, možda jednom i budu. Ako budu kao priča ispričana ovdje, bring it on!

Geralt nam ovdje još jednom pokazuje koliko je tanka granica između čudovišta i onih koji se čudovištima ne smatraju samo zato što kao tipična čudovišta ne izgledaju, a zapravo mogu biti i puno gori. Pomalo čak i besmislena zavrzlama u koju se Geralt uplete toliko se još dodatno zamrsi da ponekad jedva pratite što je tu uzrok, a što posljedica, ali sam Geralt kroz ovo se klupko priče vješto - s mačevima ili bez njih - probija. Mislim da je ova knjiga ukratko pokušala dati nam uvid u to tko je zapravo Geralt, što je zapravo moral i može li ga jedan vještac imati više od onih koji se tom vrlinom vječno diče. A tu je i pitanje zla, zla koje nastane ponekad iz dobrih namjera, ali koje pod tim dobrim namjerama prokrijumčari i neke ne baš jako dobre. Vječna priča, ona dobra i zla, vječni sukob, vječna borba.

Bajka?

"...uvijek će postojati tmina. I uvijek će u tmini postojati razulareno Zlo, uvijek će u tmini biti očnjaci i kandže, ubijanje i krv. I uvijek će biti potrebni vješci. I neka se uvijek pojave ondje gdje ih baš trebaju. Ondje odakle dopire poziv u pomoć. Ondje odakle ih se doziva. Neka se pozvani uvijek jave s mačem u ruci. S mačem čiji će bljesak probiti tmine, čija će svjetlost raspršiti mrakove. Lijepa bajka, zar ne?"

Možda i jest. Ali u svakoj bajci ima i nešto istine. Štogod bila ova priča o Vješcu, ja ću joj se uvijek s posebnim guštom vraćati. 

_____________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3LDwXhr