utorak, 29. kolovoza 2017.

KNJIGA PRETPOSTAVKI I NAGAĐANJA, Erika Swyler

Izdavač: Mozaik knjiga, 2016.
[eng. The book of speculation]


'Knjiga pretpostavki i nagađanja' zanimljiv je spoj fantastike i realizma, sadašnjosti i prošlosti, magije i stvarnosti. Ona govori o Simonu, osamljenom knjižničaru koji u ruke dobije zagonetan dnevnik putujuće cirkuske družine, za koji se ispostavi da je na još zagonetniji način povezan sa tragedijom koja je zadesila Simonovu majku. Naime, Simonova majka, Paulina, bila je cirkuska artistica, morska sirena koja se utopila na isti datum, 24. srpnja, kao i sve žene u njenoj obitelji, generacijama prije. Istražujući dobiveni dnevnik, Simon krene kopati po prošlosti vlastite obitelji, ni ne znajući što će sve tamo otkriti i na koji je točno način dnevnik s time povezan. Jedino što Simon zasigurno zna je to da mu je bolje da požuri s istragom, budući da mu njegova sestra, Enola, nenadano dolazi u posjet, a 24. srpnja je sve bliže...

Kad sam počela čitati ovu knjigu, nisam ni znala kakve me sve lijepe stvari u njoj čekaju. Ispričana na zaista izniman način, ova me priča potpuno obuzela. Prvo što me osvojilo bio je glavni protagonist, koji je po zanimanju knjižničar i koji s čitateljem povremeno podijeli svoja razmišljanja i svoju ljubav prema knjigama. Uz njega, tajanstveni dnevnik putujuće cirkuske družine na neki način također ima glavnu ulogu u ovoj priči: on je pokretač radnje, glavna zagonetka i zagonetna poveznica između priče koja se odvija u sadašnjosti i priče iz vremena kada je dnevnik pisan (18. stoljeće).

Priča je ispričana na način da se dva vremenska slijeda neprestano izmjenjuju: poglavlje čije se radnja odvija u sadašnjosti slijedi poglavlje čija je radnja smještena u prošlost. Obje su priče pritom - i ona sadašnja i ona prošla - jednako zanimljive, pune zagonetki i ispunjene mnoštvom likova. Ono što spaja obje priče je cirkus: žene iz Simonove obitelji generacijama su radile kao cirkuske artistice, bilo morske sirene, mađioničareve pomoćnice, tarot majstorice ili sve to zajedno. Sve ih je također pogodila i tragična sudbina, uzroke koje Simon pokušava otkriti.

Stvarno i nadnaravno, obično i magično, isprepliću se u ovom romanu gradeći neponovljivu priču koja te lako zarobi i dugo ti ostane u sjećanju, a osebujni likovi ovu priču čine još zanimljivijom. Atmosfera u kojoj se odvija radnja također je nešto posebno. Možda bih ju najbolje opisala usporedivši ju s onim zatišjem koje se javlja neposredno prije nevremena: osjećaj mira koji nosi neku osobitu težinu, u kojem u svakom trenu očekuješ da će se dogoditi nešto strašno, ili bar značajno.

Cirkus, morske sirene, davne legende i prokletstva ono su što ovu priču čini i magičnom i mističnom, dok ju obiteljske tajne i tragedije, te odnosi između likova čine prizemnom, ali i intrigantnom. Posebno mi se svidjelo mjesto na kojem Simon živi, Simonova kuća i posjed koji je okružuje, kao i atmosfera koja tu kuću obavija: Simonov dom kao da nadodaje na sveopću mistiku i tajnovitost same priče, ali i prati njen razvoj i zrcalno ga odražava.

Erika Swyler stvorila je zanimljivo djelo magijskog realizma, u čijim stranicama se užitak izgubiti. Način pisanja, odabir mjesta radnje i likova koji to mjesto nastavaju tom užitku samo pridonose. Ako tražite nešto drugačije, nešto zanimljivo i nesvakidašnje, mislim da biste to mogli pronaći upravo u ovoj knjizi.