četvrtak, 24. kolovoza 2017.

POPIS MOJIH ŽELJA, Gregoire Delacourt

Izdavač: Profil, 2015.
[franc. La liste de mes envies]


Razmišljate li, ponekad, o tome kako bi bilo biti basnoslovno bogat? O tome kako osvajate zgoditak na lutriji i dobivenim novcem ispunjavate sve svoje snove? Svi mi o tome ponekad maštamo. Ponekad čak i ispunimo onaj listić na kojem bi nam dobitni brojevi mogli donijeti sve one silne nule glavnog zgoditka, zar ne? Pa se nadamo, i maštamo.

Ova knjiga govori o tome što se dogodi kad taj glavni zgoditak doista i osvojimo.

Sretnica koja u ovoj knjizi uspije osvojiti 18 milijuna Eura na lotu zove ze Jocelyne i vlasnica je male kitničarske radnje. Jocelyne je žena u srednjim godinama, majka dvoje djece, (sretno?) udana za svog prvog dečka koji se, sasvim slučajno, zove Jocelyn. Jocelyne je sasvim prosječna žena, prosječnog izgleda, ponekad zadovoljna, a ponekad manje zadovoljna svojim životom - kao, uostalom i bilo tko drugi.

Nakon što osvoji 18 milijuna, Jocelyne ne krene odmah unovčiti dobiveni ček. Ona odluči pričekati i vidjeti treba li to uopće učiniti. Jer, kad pogleda na svoj život, nije li zapravo prilično zadovoljna? Hoće li zaista biti sretnija kupi li si sve što poželi? Dok pokušava odlučiti što učiniti s novcem (i učiniti li uopće išta s njim), Jocelyne počne stavljati svoje želje na papir, ne bi li tako bolje vidjela treba li si sve te želje ostvariti kako bi bila sretna - ili to već odavno jest.

Ova simpatična i kratka knjižica malog formata u sebi sadrži više toga no što biste pomislili da može stati na tako mali format i na tek dvjestotinjak stranica. Ovo je knjiga koja nam daje odgovor na maštariju o kojoj je baš svatko od nas maštao, makar i samo jednom. Ona je odgovor na pitanje bismo li zaista bili sretniji da plivamo u novcu - i to odgovor koji bi vas mogao iznenaditi.

Mislim da je glavni problem maštanja o materijalnom bogatstvu taj da ga nekako uvijek povezujemo sa srećom. No leži li sreća doista u novcu? Ili bismo bili jednako sretni ili nesretni, samo bismo u svojoj sreći ili nesreći posjedovali više stvari.

Kad malo razmislite o tome, bi li vas zaista usrećio taj novi stan ili auto ili što već o čemu maštate ili bi vas usrećilo to što ćete taj stan ili auto ili što već dijeliti s vama dragim ljudima? Ova knjiga sjajno opisuje što se dogodi kad postane moguće kupiti si sve što si novcem možeš kupiti, baš kao što sjajno opisuje i što se dogodi kad shvatiš da ti, čak i nakon što si si sve to kupio, nešto ipak nedostaje. Nije bez pokrića ona izreka da se 'ljubav ne može kupiti novcem'.

Jocelyne je na svojoj koži iskusila sve dobre i loše strane osvajanja jackpota na lutriji. Ushićenje, kovanje planova, razočaranje, izdaju, sreću, tugu, bol; a shvatila je i da biti bogat ima i svoju negativnu stranu. Njenim riječima:

"Biti bogat znači vidjeti sve što je ružno te drsko umišljati da je moguće mijenjati svijet. Da za to ne treba ništa drugo, samo platiti."

Pravo bogatstvo ne leži u novcu. Ono se nalazi u načinu na koji živimo svoj život, ljudima kojima smo okruženi, stvarima koje volimo, djelima koja činimo... Biti bogat ne znači ujedno i biti sretan. Ova knjiga to sjajno ističe, a njen autor u pogovoru knjizi sjajno poentira nešto što, duboko u sebi, svi mi već znamo:

"...da sreća znači nastaviti željeti ono što posjedujemo."