četvrtak, 1. veljače 2018.

TAJNI PORTAL, Bobbie Peers

Izdavač: Naklada Ljevak, 2017.
2. knjiga o Willu Wentonu
[norv. Kryptalportalen]


Otkako je riješio 'Nemoguće', supertešku šifru koju ni najgenijalniji svjetski umovi prije njega nisu uspjeli riješiti, mladi je William Wenton postao svjetski poznata ličnost.

Na početku svoje druge pustolovine, Will se ponovno nalazi ispred jedne nemoguće šifre. No, umjesto da ponovi uspjeh rješavanja 'Nemogućeg', Will se u trenutku u kojem krene rješavati novu šifru potpuno zamrzne: prožme ga neki neugodan osjećaj hladnoće koji blokira sva njegova osjetila i njegovu sposobnost razbijanja kodova. Ne znajući što mu se događa, Will će se vratiti na Institut kako bi to doznao. No, Institut se uvelike promijenio otkad je Will posljednji put bio ondje i od mjesta učenja i druženja s prijateljima postao je pomalo zastrašujuće, pa čak i opasno mjesto. Ima li to veze s činjenicom da Institut još čuva zamrznutog kradljivca luridija ili postoji neka nova opasnost? Will nije siguran, ali svakako namjerava doznati.

Nastavak priče o genijalnom razbijaču kodova Willu Wentonu maštovit je i uzbudljiv baš kao i njegov prethodnik - 'Kradljivac luridija'. Ponovno smo se našli u tajanstvenom svijetu Instituta, okruženi robotima, šiframa, tajnim portalima i opasnim zlikovcima.

Priča je u ovom dijelu skrenula u malo mračnije i opasnije vode, što se odmah vidi po samom Institutu, koji se iz vedrog i poučnog mjesta pretvorio u nešto nalik zatvoru, u kojem se pozorno prati svaki korak svakoga tko se trenutno nalazi na Institutu. U takvom okruženju, Will će se još jednom morati boriti s tajnama, otkrivati šifre, te pronalaziti skrivene prolaze i portale. U pomoć će mu, kao i uvijek, priskočiti njegov vjerni djed, kao i njegovi prijatelji. Ipak, neka savezništva i neki ljudi za koje je mislio da su na njegovoj strani tu će stranu iznenada promijeniti, a neki će se novi junaci jednako iznenadno otkriti.

Willova priča puna je napetosti i vrvi događajima, koji se nižu jedan za drugim, onemogućujući vam da napravite pauzu tijekom čitanja. Radnja se odvija brzo, puno je obrata, novih otkrića i pravih neizvjesnosti koje vam neće dati mira dok ne saznate kako se sve odvilo. Ovakvim tempom, priča i prebrzo dođe svome kraju, na kojem se, pak, nalazi još nekoliko iznenađenja, koja će se pobrinuti da vaše zanimanje za ovu priču ostane vrlo živo sve do izlaska sljedećeg nastavka (za koji se nadam da će doći brzo :)).

Ovaj roman prava je pustolovna avantura, u kojoj će sasvim sigurno uživati mnogi ljubitelji fantastičnih priča, bili oni djeca ili odrasli. Ukoliko niste još pročitali 'Kradljivca luridija', predlažem da se prvo njime pozabavite, kako biste se nesmetano mogli baciti na ovaj nastavak. Uživajte!