ponedjeljak, 19. veljače 2018.

LUDI SVIJET, A.G. Howard

Izdavač: Lumen, 2017.
2. dio serijala Splintered
[eng. Unhinged]


Nakon putovanja kroz Zemlju čuda, na kojem se našla u prvoj knjizi - 'Između dva svijeta', Alyssa je odabrala svoj život proživjeti u ljudskom svijetu. Ipak, koliko god se trudila živjeti svoj 'normalan' život i ne misliti na čudozemne ljepote i lijepe (i uvrnute) čudozemce, Alyssa zovu Zemlje čuda i zovu svoje prave prirode ne može tako lako pobjeći. Pogotovo kada se pojavi zagonetno-prekrasni Morpheus i kaže joj kako stanje u Zemlji čuda nije ni izdaleka popravljeno niti mirno kakvo je Alyssa mislila da će biti nakon njenog odlaska. Nova zla prijete uništiti Zemlju čuda, zla koja samo Alyssa može poraziti, a ako to ne učini, postoji velika šansa da će se opasnosti iz Zemlje čuda preliti i u vanjski svijet i zaprijetiti svemu - i svakome - što i koga Alyssa voli.

Nastavak sjajnog romana 'Između dva svijeta' vodi nas još jednom među uvrnuto zavodljive čudozemne ljepote i u nove opasno uzbudljive čudesne pustolovine.

Originalna priča o Alici u Zemlji čuda Lewisa Carrolla još je jednom poslužila A.G. Howard kao inspiracija za ovo maštovito djelo. Njena interpretacija Carrollove priče - uvrnutija, mračnija i više 'Burtonovska', jako mi se svidjela već u prvoj knjizi, a ni u ovoj me nije prestala oduševljavati. Sjajno je moći zaroniti u čudozemni svijet koji sam upoznala još u osnovnoškolskoj lektiri i dobiti priliku za njegovo ponovno upoznavanje i istraživanje.

Iako se radnja ovog romana većinom odvija u ljudskom svijetu, a ne u Zemlji čuda, ona nije ništa manje čudesna i ništa manje ispunjena različitim čudnovatim događajima i bićima. Alyssa se još jednom našla u vrtlogu opasnih događaja, prisiljena upotrijebiti svoje čudozemne moći i otkriti i svoju drugu stranu, koliko god se toga plašila. Iako je stalno uplašena, Alyssa je svejedno nevjerojatno hrabra i učinit će sve za one koje voli.
Neobična (i neuobičajena) heroina ovog romana u novoj je pustolovini još malo sazrela, postala je odlučnija i manje nesklona svojoj čudozemnoj strani. Ipak, iako tu stranu prihvaća, Alyssa i dalje nimalo ne oklijeva u svom odabiru ljudskog svijeta - i svog ljudskog dečka, Jeba. (Usput, Jeb je u prvom izdanju prve knjige ovog serijala iz nekog razloga bio preveden kao JeD, što sam skužila tek čitajući nastavak. Da ne bi bilo zabune, JeB je njegovo pravo ime (skraćeno od Jebediah)).

Uhvaćena u 'Ludom svijetu', Alyssa je čitavo vrijeme rastrgana 'Između dva svijeta': onog normalnog, kakav priželjkuje, i onog čudozemnog, kakav ju neodoljivo privlači i koji ima sposobnost probuditi u njoj njenu divlju stranu. A dok je rastrgana između dva svijeta, Alyssa je rastrgana i između dva dečka: ljudskog Jeba i čudozemnog Morpheusa. Svaki je od njih dvojice nadopunjuje na svoj vlastiti način i u svakome vidi nešto što joj se sviđa. Koji će na kraju odnijeti pobjedu u nekim je trenucima kristalno jasno, a u nekima se opet taj pogled zamagljuje. Morat ćemo pričekati i vidjeti kako će sve odviti.

Jedina sitnica koja me malo nervirala kod Alysse su njeni tipično tinejdžerski ispadi ljubomore tipa 'moj dečko ima i druge zanimacije u životu osim mene' (koji su tako tipično klišeizirani u skoro svim YA romanima), kao i potreba za karakterizacijom ljubavi kao sudbonosne i vječne iako se radi tek o paru tinejdžera. Također, Jeb je ponekad pretjerano zaštitinički nastrojen, zbog čega mi je i njegov lik s vremena na vrijeme išao na živce. No, sve su to samo sitnice koje nemaju značajnijeg utjecaja na samu priču.

Govoreći o priči, ona je maštovita, uzbudljiva i neprestano ispunjena događajima. Stvari se u njoj odvijaju na najluđe moguće načine i nikada ne znate kamo će priča sljedeće krenuti. A osim novih detalja o Zemlji čuda, ova priča skriva u sebi i još neke tajne Alyssine obitelji, koji će priču dodatno zakomplicirati - i učiniti ju još zanimljivijom no što je bila do sad.

Dvije su godine prošle otkako je objavljen prvi nastavak ovog čudesnog serijala, nadam se da na idući, ipak, nećemo morati čekati baš toliko dugo.