nedjelja, 19. kolovoza 2018.

HIGHLANDER: LJUBAV IZVAN VREMENA, Karen Marie Moning

Izdavač: Stilus, 2018.
1. knjiga u serijalu Highlander
[eng. Beyond the Highland Mist] 


Prije 4 godine pročitala sam prvi dio 'Fever' serijala Karen Marie Moning, i instantno se zaljubila u njene mračne i opake vilenjake kojima je napučila fantastični svijet tog serijala. 'Highlander' (not to be confused s istoimenim filmovima, TV serijom i još jednim serijalom knjiga) je serijal koji je KMM napisala puno prije, a prva knjiga ovog serijala ujedno je i njena prva knjiga uopće. I u ovom se serijalu pojavljuju jednako opaki i jednako mračni vilenjaci, iako im je uloga ovdje možda nešto manja, a oba serijala miks su fantastike, magije i ljubavne priče.

Ljubavna priča kojom započinje ovaj serijal vilenjačkim je spletkama odlučila spojiti Jastreba, legendarnog škotskog ljubavnika iz 1513., i Adrienne, povrijeđenu ženu slomljenog srca koja bježi od svoje prošlosti iz 1997. Jastreb je svojim legendarnim osvajanjima i ljubavničkim umijećem uspio očarati i vilinsku kraljicu, čiji ga je kralj zbog ljubomore nato odlučio kazniti tako što će mu dati prekrasnu ženu, koja će predstavljati utjelovljenje svih Jastrebovih želja, ali će ga također i mrziti iz dna duše i bit će jedina koju neće moći osvojiti. Adrienne, koja je jedva pobjegla iz loše veze u kojoj ju je prekrasni muškarac kojeg je voljela na najgori mogući način iskoristio i povrijedio, nakon čega je čvrsto odlučila da više nikada neće dopustiti si pasti na nekog lijepog muškarca, savršen je odabir za spletku vilenjačkog kralja.

Odvučena pet stotina godina u prošlost i natjerana na brak koji nije željela, Adrienne ne posustaje u svojoj namjeri da ne dopusti svom novom suprugu, koliko god predivan bio, da joj se uvuče pod kožu. A uvući joj se pod kožu i u srce sve je što Jastreb želi od prvog trena u kojem ju je vidio. U tome je trenu počela i igra upoznavanja, zavođenja i skrivenih trikova, u kojoj ni Adrienne ni Jastreb nisu bili sasvim spremni na ono što će im ta igra donijeti - posebno kad otkriju tko ih je i zašto uopće na tu igru natjerao, i da postoji opasnost da ona završi puno prije no što budu na to spremni.

Ako je moguće neku knjigu i voljeti i mrziti u isto vrijeme, onda su moji osjećaji prema ovome romanu (baš kao i Adriennieni prema Jastrebu) upravo takvi. Ima tu puno dobrih, čak sjajnih, elemenata, poput vilenjaka, mračne magije, zanimljivih likova i pozadinske priče, ali i nekolicina ne-baš-sjajnih elemenata, tako tipičnih za ljubavno-erotske romane, poput posesivno-nasilne metode zavođenja, koja, bez obzira na to koliko preprekrasan tip koji ju provodi bio, nije nimalo seksi.

Ako pratite moje recenzije, onda vjerojatno već znate da se ja i erotski romani baš i ne volimo, upravo zbog toga što većina njih promiče nezdrave oblike ljubavne veze i idealizira opsesivno-posesivne i nasilne alfa mužjake, kao i posjednički tip veze, u kojoj je uvijek žena ta koju se posjeduje. Iz istog razloga rijetko ću u ruke uopće uzeti neki roman ovog žanra, a iskreno, vjerojatno ni ovome ne bih dala priliku da se ne radi o Karen Marie Moning. Je li me ovaj roman iznenadio i promijenio moje mišljenje o erotskim romanima? Ne. Ali drago mi je da sam ga pročitala, jer nije ni loš.

Budući da se radi o KMM-inom prvijencu, poneka rupa u priči, poneki klišej i nedostatak dublje karakterizacije likova može joj se oprostiti. Ostatak priče je zapravo sasvim okej: magična ljubavna priča, začeta uz pomoć vilenjačkih spletki, između dvoje ljudi između kojih iskre frcaju na sve strane svaki put kad se nađu u istoj prostoriji, utkana u dublju fantastičnu priču, koja ima još neke svoje dodatne tajne i začine. Adrienne i Jastreb u početku su plošni i površni, te izrazito skloni brkanju ljubavi i požude, ali što ih više upoznajemo, vidimo i njihovu dublju stranu, naučimo ponešto o njihovoj prošlosti i tome zašto su takvi kakvi jesu, te konačno vidimo i neke malo dublje emocije. Posebno mi se svidio trenutak u kojem Adrienne shvati da bi mogla doista voljeti Jastreba, jer se radi o trenutku u kojem on ne izigrava svoju ulogu mačo mužjaka, već joj se otvara i nasmijava ju. Bilo bi sjajno da je takvih trenutaka bilo više.

Predivna škotska visočja sjajan su odabir za smještanje radnje jedne ljubavne priče i doista su lijepo opisana. Jako su mi se svidjeli i gotovo svi sporedni likovi, od Jastrebove majke do mračnog i tajanstvenog Adama Blacka. KMM-imini vilenjaci i ovdje su mi najdraži sastojak cijele priče, volim njihov opak način pogravanja s ljudskim sudbinama, kao i njihov smisao za humor.

Kažu kako ovaj serijal s narednim romanima postaje sve bolji i bolji. Zbilja vjerujem da je tako i voljela bih ga nastaviti čitati. Unatoč tome što se radi o serijalu i što se neki likovi pojavljuju u više navrata, svaka je knjiga unutar serijala zasebna ljubavna priča, tako da ga možete čitati bez obzira na redoslijed. Ako volite ljubiće, posebno one koji sadrže notu fantastike, vjerujem da će vam se 'Highlander' itekako svidjeti. Provjerite jesam li u pravu. ;)