nedjelja, 12. kolovoza 2018.

LABIRINT 4 - ZAPOVIJED: UBIJ, James Dashner

Izdavač: Profil, 2018.
4. knjiga u serijalu ‘Labirint’
[eng. The kill order]


U jednoj od najpopularnijih (a i najboljih, mogla bih reći) distopijskih trilogija današnjice, s Thomasom i njegovim prijateljima bježali smo iz Labirinta, preživljavali Kušnje, trčali preko Zgarišta i tražili lijek smrti. Bilo je to putovanje i pol, uvijek prepuno akcije i pustolovina i nezaboravnih doživljaja koje nam je na sebi svojstven i originalan način opisao James Dashner.

Sada, Dashner nas vodi u razdoblje prije svega toga: prije Labirinta, prije ZLOPAK-a i prije Thomasa.

U tom se razdoblju 'prije' nalaze Mark i Trina. Dok je svijet još bio normalan, Mark i Trina živjeli su vrata do vrata, išli u školu i radili sve drugo što i ostatak tinejdžerske populacije. A onda su Sunčeve baklje pogodile Zemlju, svijet je postao vruć i negostoljubiv, a nedugo potom pojavila se i bolest od koje su ljudi u najboljem slučaju potpuno gubili razum, a u najgorem umirali. Ako ste čitali originalnu trilogiju, onda vam je ova bolest dobro poznata - pod imenom Baklja.

Iako je ovaj roman u biti četvrti nastavak u serijalu, njegova radnja odvija se prije same trilogije, zbog čega zapravo predstavlja prequel trilogiji. Ovaj nam roman pokušava dati neke odgovore na pitanja koja su unutar trilogije još ostala neodgovorena i uputiti nas u početak cijele priče.

Stil pisanja, ton, tempo i način odvijanja radnje istovjetni su onima u trilogiji: i ovdje imamo brzu i napetu znanstveno-fantastičnu priču, ispunjenu obiljem akcije i uzbuđenja. Poglavlja su kratka i nerijetko završavaju cliffhangerima, zbog čega je teško napraviti pauzu tijekom čitanja. Likovi, iako novi i još nam nepoznati, brzo se pretvore u likove s kojima se doista želimo družiti i od kojih se teško rastati.

Vezano uz one odgovore na pitanja, koje sam ranije spomenula, ovdje ćete naići na određen broj njih, ali neki će za sobom povući samo još više pitanja. Primijetila sam da se velikom broju čitatelja to nije baš svidjelo, jer su očekivali da će im ovaj roman popuniti sve rupe u znanju koje je trilogija za sobom ostavila, ali dobra vijest u svemu tome je da postoji još jedan prequel, čija se radnja odvija nakon ovog, a prije trilogije, i u čijem sinopsisu na koricama stoji da će u njemu 'sve biti odgovoreno', pa se čini da se imamo čemu veseliti. Treba se samo strpiti i pričekati prijevod. :)

Ovaj roman sam po sebi i njegova priča mogu stajati samostalno, tako da ga možete bez problema pročitati i ako niste pročitali ostatak serijala, iako, ako još niste čitali originalnu trilogiju, savjetujem vam da se prvo nje uhvatite, kako si ne bi spojlali radnju prije no što ste uopće u nju zaronili. Uvod i epilog ovog romana dotiču se Thomasove priče, a čitajući ga, puno toga ćete unaprijed saznati o nekim stvarima koje tek trebate upoznati u trilogiji pa bih rekla da je najbolje čitati ovaj roman kao četvrti po redu, bez obzira što se radi o prequelu.

Bilo je lijepo saznati još malo o svijetu 'Labirinta' i nakratko se ponovno u taj svijet vratiti. U žanru YA SF-a, i distopija općenito, ovaj je serijal među najboljima koji se nude i svakako ga vrijedi pročitati. Nadam se da ćemo uskoro imati priliku čitati i drugi prequel. Do tada, strpljen-spašen! :)