petak, 11. siječnja 2019.

KUNEM SE ŽIVOTOM, Sarah Pinborough

Izdavač: Egmont, 2018.
[eng. Cross her heart


Sarah Pinborough oduševila me svojim romanom 'Ne vjeruj svojim očima'. Da, to je onaj roman - roman s #wtfthatending -om, roman oko kojeg su se čitatelji podijelili u dva tabora: one koji su oduševljeni završetkom romana i one kojima je #wtfthatending sve upropastio. Ja sam u ovom prvom taboru.

'13 minuta', drugi roman Sarah Pinborough koji sam imala prilike pročitati, također mi je bio sjajan, iako se, za razliku od 'Ne vjeruj svojim očima', ovaj put radilo o YA trileru, namijenjenom nešto mlađoj publici i ispunjenom nešto mlađim likovima. Treći, 'Kunem se životom', roman je koji objedinjuje obje ove vrste trilera, tvoreći još jednu uzbudljivu i napetu priču, pisanu sada mi već prepoznatljivim Sarinim stilom, koju mi je bilo teško ispustiti iz ruku.

Roman nas upoznaje s tri žene: Lisom, Avom i Marilyn, iz čijih perspektiva pratimo većinu događaja. Lisa je Avina majka, samohrana majka skrivene prošlosti, u kojoj je ostavila nešto čega se cijelo vrijeme plaši da će se vratiti i progoniti ju. Ava je tipična tinejdžerica, u godinama u kojima počinje istraživati seks, buntovništvo i neovisnost od roditelja. Ava ne zna za majčine tajne, a istovremeno čuva i neke vlastite, potencijalno opasne. Marilyn, Lisina prijateljica i kolegica s posla, najjača je žena u ovom društvu - barem se tako čini. Jer, i Marilyn skriva svoje tajne, i to onu vrstu tajni koje je slučajnom promatraču možda najlakše uočiti: samo ako je u stanju dobro pogledati.

Mreže tajni koje su ove tri žene isplele oko svojih života jedan će događaj zatresti i natjerati ih da se zalijepe jedna za drugu, tvoreći nerazmrsivo klupko koje će zajedničkim snagama morati razriješiti. Tajne iz prošlosti preklapaju se s onima iz sadašnjosti, a opasnost koja u tim tajnama vreba mogla bi iskočiti u svakom trenutku. Sarah Pinborough ovu je mrežu tajni jako dobro isplela, a čitanje i raspetljavanje te mreže bilo je u svakom trenutku sve napetije.

Ovaj se roman bavi raznim teškim temama, od obiteljskog nasilja do zlostavljanja i dječje prostitucije. Neki su dijelovi, iako nisu eksplicitni, baš teški za čitanje, pogotovo zbog toga što znate da fikcija ovdje opisana nekom djetetu negdje predstavlja ružnu stvarnost. U dijelu u kojem se roman bavi Avom, on se dotiče i opasnosti koje su mnogi u Avinim godinama tako nesvjesni, a tiče se opasnosti koje vrebaju na društvenim mrežama. Klinci se tako lako prepuštaju virtualnim druženjima s potpuno nepoznatim osobama, zanemarujući činjenicu da te osobe mogu, ali i ne moraju biti one za koje se predstavljaju. I dok većina nas zna za ovu opasnost, to nas ne sprečava da nastavimo dijeliti detalje o sebi i svojim životima s potpunim neznancima, ignorirajući mogućnost da bi neki od tih stranaca mogli biti sve samo ne dobronamjerni. Ava je ovu lekciju morala naučiti na teži način, nadam se da će njeno iskustvo bar malo podići razinu svijesti o ovom problemu, kako drugi tu lekciju ne bi morali dodatno učiti na vlastitoj koži.

Nakon tri pročitane knjige, Sarah Pinborough je kod mene ušla u ekskluzivno društvo sjajnih pisaca trilera, koje uvijek rado čitam. Ona majstorski stvara zapetljane priče pune tajni, intriga i skrivenih demona iz prošlosti, u otpetljavanju kojih naprosto uživam. Pročitat ću svaku koja mi dođe u ruke.

"Kunem se životom."

________________________

Knjigu kupi ovdje: http://bit.ly/2AGTUxL