utorak, 22. siječnja 2019.

SILA PRIRODE, Jane Harper

Izdavač: Profil
2. roman o Aaronu Falku
[eng. Force of nature


Započet ću ovu recenziju jednako kao i većina drugih čitatelja koja je odlučila recenzirati ovaj roman: osvrtanjem na prvi roman Jane Harper u kojem se pojavio istražitelj Aaron Falk - 'Sušu' - koji mi se jako, ali baš jako svidio. Tajnovit, napet i zanimljiv, prvi slučaj Aarona Falka bio je jedan od najboljih trilera koje sam ikada pročitala, sjajan roman atmosfere pisan u maniri crème de la crème svijeta krimića, koju čine spisateljice poput Agathe Christie ili Caroline Graham.

Nakon nesmiljene suše i užarenih vrućina koje su Aarona pratile pri prvoj istrazi, drugi ga slučaj vodi u duboku hladovinu australskih šuma.

Na području gorja Giralang, mala je skupina žena krenula na pustolovni team-building u divljini. Četiri su se žene vratile iz te divljine (skoro) neozlijeđene, no jedna se - Alice - izgubila. Igrom slučaja upravo je Alice žena koja je u centru zanimanja istražitelja Aarona Falka, budući da ona predstavlja ključnog svjedoka u slučaju koji Aaron gradi protiv njenih poslodavaca. Što se točno dogodilo u divljini i gdje je Alice, tim istražitelja tek treba otkriti, ali, uzimajući u obzir vremenske uvjete i činjenicu da je baš ovo područje gorja Giralang nekada bilo područje na kojem je operirao zloglasni serijski ubojica, istražiteljima vrijeme neumoljivo istječe.

Baš poput svog naslova, ovaj je roman nevjerojatna sila prirode, sposobna obrušiti se na čitatelja i ostaviti ga nemoćnog u borbi da se, ma i na koji trenutak, odvoji od njegovih stranica. Radnja teče nešto brže nego u 'Suši', a uzimajući u obzir sve opsežniju i sve hitniju potragu za ženom koja je ostala sama zarobljena negdje u divljini, tijekom čitanja kao da osjećate neko neodređeno otkucavanje sata, svjesni neodredivog osjećaja da je vremena i nade da će Alice uspjeti preživjeti sve manje.

Jane Harper sjajna je pripovjedačica, a specifičnost njenih romana je priroda, koja kao da u njima čini još jednog dodatnog lika. Neprohodna šuma i surovi vremenski uvjeti, baš kao i suša u istoimenom prvom romanu, ovdje igraju ulogu zlikovca koji daje sve od sebe da svima napakosti. A to mu i sjajno uspijeva.

Kratka poglavlja, utrka s vremenom i neizvjesnost ishoda traganja za Alice čine ovaj roman veoma napetim štivom, čak puno napetijim od 'Suše'. Atmosfera je ovdje također drugačija, ali jednako utječe na sam doživljaj čitanja.

Što se tiče Aarona Falka, ovaj roman manje se bavi njegovim osobnim životom, a više samim slučajem, dok je u 'Suši' ovaj omjer bio puno drugačiji. Ipak, i ovdje saznajemo koje zrnce o Aaronovoj prošlosti, a vidimo ga i u nekom novom svjetlu, s novim (herojskim) osobinama za koje nismo dosad znali da ih ima (a možda nije ni on sam).

Da se nađete u divljini, sami ili s grupom ljudi koje manje ili više poznajete, što mislite, bi li sve proteklo glatko ili bi se od samog starta počele nizati male katastrofe, jedna za drugom? Ova bi vam knjiga mogla dati naslutiti kako bi mogao glasiti odgovor na ovo pitanje. Svi smo mi uljuđeni, strpljivi i pokušavamo se najbolje nositi sa nepredviđenim situacijama i ljudima koji nas potajno živciraju, bez da otkrijemo kako se stvarno osjećamo u vezi s njima. No, u divljini, kad ovisimo samo jedni o drugima i o samima sebi, sve maske padaju. Dovoljan je jedan pogrešan korak da cijela situacija posve izmakne kontroli.

"Pomislio je na stotine malih stvari koje su se zbrojile i krenule krivo. Možda se stotine malih stvari opet mogu zbrojiti i sve okrenuti u pravom smjeru."

Mogu li, doista? Pročitajte i saznajte.