subota, 22. lipnja 2019.

TI, Caroline Kepnes

Izdavač: Stilus, 2019.
[eng. You] 

 
Zamislite si savršenog partnera. Nekoga tko točno zna što želite i kada i kako to želite, tko vas savršeno razumije i uvijek napravi pravu stvar baš kada ju trebate. To je netko tko se brine za vas, tko vas štiti (čak i od prijetnji za koje niti ne znate da postoje) i tko će osigurati da vam ništa ne stoji na putu da ostvarite svoj puni potencijal. Hmm... zvuči predobro da bi bilo istinito? Pa, na neki način.

Taj savršeni partner kojeg sam opisala uistinu je sve opisano, ali... što ako je razlog toga da on točno zna što želite i što vam treba u svakom trenutku taj da vas on u biti cijelo vrijeme promatra, slijedi, čita vam poruke? Što ako ide tako daleko da izbacuje nepoželjne ljude iz vašeg života, radi vam "usluge" koje niste ni tražili ni željeli, a sve kako bi osigurao da vas dvoje uvijek i zauvijek ostanete - savršen par.

Tanka je crta između ljubavi i opsesije: jedno nas čini budalastima, drugo potpunim luđacima i opsesivnim creeperima.

Glavnom creeperu u ovom romanu ime je Joe Goldberg. Joe je, bar na prvi pogled, sjajan tip. Osjećajan je, pažljiv, pametan, spreman pomoći, drag, pouzdan, zabavan. On je sve što možeš poželjeti u nekom dečku. Pod uvjetom da pratiš scenarij vaše ljubavne veze koji je on osmislio u svojoj glavi i nikada ga ne poželiš ostaviti.

U trenutku u kojem je upoznao Beck, Joe je posve siguran da je ona njegova srodna duša. Bit će to jedna duga i sretna ljubavna priča. Beck očito ima nekih problema u životu trenutno, ali Joe će sve to riješiti. Uključujući pod time i problem zvan dečko s kojim je u (kakvoj-takvoj) vezi i problem zvan pretjerano kontrolirajuća najbolja prijateljica.

Od trenutka u kojem je odlučio kako će joj se približiti, pa sve do trenutka u kojem je isplanirao čitav njihov zajednički život, Joe se koristi svim mogućim i nemogućim sredstvima kako bi nadgledao Beck i držao njen život pod svojom kontrolom. Beck mu taj posao nimalo ne otežava, dijeleći svaki trenutak svog života na društvenim mrežama. Beck je nepromišljena, a Joe je pametan, snalažljiv i brzo razmišlja. U ovoj igri mačke i miša, u kojoj miš nije ni svjestan da ga mačka cijelo vrijeme promatra, Joe je nadmoćni mačak, dok je Beck povodljivi miš koji pleše upravo onako kako mačak svira. Koliko dugo ta igra može trajati?

Ovaj fascinantan, zabavan i pomalo uznemirujuć triler guta se doslovno u jednom zalogaju. Očekivala sam neku napetu, pomalo horor priču u kojoj neodređena opasnost neprestano viri iz prikrajka, ali iznenadilo me koliko je ovaj roman zapravo zabavan, i to na neki twisted, crnohumoran način.

Sve je u ovom romanu nekako 'pomaknuto'. Počevši s glavnim likom, koji je od prve stranice očiti negativac, ali za kojeg svejedno navijaš i u nekim ti je trenucima čak i drag (?!), pogotovo kada ismijava određene aspekte pop-kulture i stvari koje ljudi rade, poput tipa u knjižari koji dođe da bi kupio neki hit roman, ali uz njega kupuje i neko djelo ozbiljne književnosti da ne ispadne netko tko čita samo hit romane iako u njima uživa, a ozbiljnu književnost koju je kupio nikada neće ni otvoriti.

Možda je razlog tome da je Joe sposoban svidjeti se čitatelju, unatoč tome što je negativac, taj da je 'žrtva' u ovoj priči - Beck - izrazito un-likeable osoba. Iritantna je, naporna, neodgovorna i izrazito egocentrična. Beck je wannabe pisac koji vrijeme trati na partijanje, seks, traženje načina da neprestano bude u centru pozornosti, seks, i, jesam možda već spomenula, seks.

Roman je pisan na način da se Joe neprestano obraća Beck, što je dodatna zanimljivost koja mi se jako svidjela, a zbog koje je i sam roman puno napetiji, uzbudljiviji i, u nekim dijelovima, puno zabavniji nego što bi bio da je pisan na bilo koji drugi način. Joe nas pušta da posve zaronimo u njegovu psihu i daje nam da shvatimo kako njegov um funkcionira. I da, ok, on je potpuni luđak i totalni psihopat, ali zateći ćete se, sigurna sam, kako i više no jednom kimate glavom na njegove postupke i shvaćate njegovu logiku. A opet, možda je tu stvar samo u nepodnošljivoj Beck. Dunno.

Jezivo zabavan i zabavno jeziv, 'Ti' je također i roman zbog kojeg ćete se zapitati tko sve (možda) gleda sve što radite online. Odmah nakon što sam ga dovršila, od-binge-watcheala sam i istoimenu Netflixovu seriju. Postoje neke razlike naspram knjige, a koje su napravljene da bi serija bolje funkcionirala (i doista super funkcionira tako), ali i serija mi se jako svidjela. U nekim je djelovima manje, u nekima više creepy od knjige, a TV Beck mi je bila mrvicu manje grozna nego knjiška Beck. No obje su mi jednako uzbudljive, svaka na svoj način (knjiga i serija, ne dvije verzije Beck. Niti jedna Beck mi nije nimalo uzbudljiva.). Hoćete li prvo pročitati ili pogledati seriju, izbor je na vama, ali nikako to nemojte propustiti učiniti.