nedjelja, 2. kolovoza 2020.

BALADA PJEVICA I ZMIJA, Suzanne Collins

Izdavač: Profil, 2020.
Prednastavak trilogije 'Igre gladi'
[eng. The Ballad of songbirds and snakes]
Prijevod: Paula Jurišić


Kad sam krenula s čitanjem romana koji čine trilogiju 'Igre gladi', moj dojam, nakon svake pročitane knjige ove trilogije bio je: BEST. BOOK. EVER. Da, da, jednostavno rečeno: volim ovaj serijal! Mnogi su bili skeptični oko nedavnog izlaska ovog prednastavka, ja sam bila oduševljena. Iako u ovom romanu nema ni Katniss ni Peete, već je, od likova poznatih nam iz serijala glavnu ulogu dobio onaj najomraženiji - predsjednik Snow - nisam nimalo sumnjala da će roman biti fantastičan, baš kao i originalna trilogija. I ne, nisam se prevarila. Moj dojam nakon čitanja ove knjige?

BEST. BOOK. EVER!

Smješten uoči početka 10. Igara gladi, ovaj roman fokusira se na mladog Coriolanusa Snowa, puno prije no što će ovaj ambiciozni dječak postati najomraženijim predsjednikom Panema. Mladi je Coriolanus, za razliku od onog puno starijeg sebe, ovdje tek nesretan, natprosječno inteligentan i veoma marljiv dječak željan uspjeha kojim bi sebi i svojoj obitelji priskrbio opstanak u visokom društvu i ugled koji prezime Snow, kao aristokratska Kapitolska obitelj, zaslužuje. A, s obzirom na trenutačno imovinsko stanje Snowovih, koje je, unatoč prividu kojeg se trude održati, tek na korak od posvemašnje bijede, taj bi mu uspjeh i dobre ocjene u školi osigurale i onaj osnovni opstanak: hranu, odjeću, pristojan život.

Panem je prije deset godina izašao iz bespoštednog i iscrpljujućeg rata između Kapitoljana i ustanika, a posljedice tog rata i njegovi ožiljci još su itekako vidljivi. Igre gladi, okrutna priredba osmišljena da potencijalnim ustanicima utre svaku pomisao na nove pobune, još su u povojima i daleko su od onih koje ćemo upoznati u Katnissinoj priči. Kako bi osvježili 10. Igre, Igrotvorci su odlučili najboljim učenicima Kapitolske Akademije dodijeliti mjesto mentora posvećenicima u Igrama. Coriolanus Snow jedan je od tih učenika, a njegovo mentorstvo pripadne upravo Katnissinom Okrugu 12, i djevojci po imenu Lucy Gray Baird.

Kao krhka djevojka, iako pomalo neobična, i to iz jednog od najsiromašnijih okruga, Lucy od samog početka predviđaju jako loše šanse za opstanak u Igrama, no Coriolanus će dati sve od sebe da ju održi na životu što dulje - isprva, kako bi i sam što bolje prošao kao mentor i možda osvojio i primamljivu novčanu nagradu, a kasnije... jer ga Lucy Gray uspije svojom neobičnošću osvojiti, baš kao i sve ostale Kapitoljane. Dok se unutar arene između posvećenika vodi bespoštedna borba na život i smrt, izvan arene također se vode bitke - za uspjeh, za promjene, za opstanak. I nisu ništa manje okrutne od onih u areni.

Ono što ćete odmah primijetiti, čim započnete čitanje ove knjige i na prvim stranicama ponovno sretnete Coriolanusa Snowa, je osjećaj odbojnosti koji zacijelo prema njemu gajite, a koji je u vama izazvala originalna trilogija. Ali ono što će vas možda iznenaditi (a mene svakako jest), je to da, iako to u početku nećete smatrati nimalo vjerojatnim, vaši će se osjećaji prema Coriolanusu Snowu tijekom čitanja itekako promijeniti - i to više puta!

Zloglasni predsjednik Snow u ovom je romanu tek osamnaestogodišnji dječak koji na plećima nosi nade i snove čitave svoje obitelji (ili barem onoga što je od te obitelji ostalo). Bilo kakva pogreška za njega znači da bi mogao izgubiti sve što još ima, a nema puno. Tek izblijedjelo ime koje je nekoć značilo moć i utjecaj, i svoju pamet i dovitljivost da tu moć i utjecaj ponovno stekne. Na putu do uspjeha, kojeg je u svojoj glavi jasno zacrtao, mladi Coriolanus sigurno nije predvidio šarenu djevojku predivna glasa, kao ni to da će morati dati sve od sebe (pa i prekršiti pokoje pravilo), da ju održi na životu tijekom najsurovijeg natjecanja koje je ljudski um u stanju smisliti.

Lucy Gray Baird, s druge strane, jasan je znak da Okrug 12 skriva najzanimljivije i najneobičnije junakinje. Članica putujuće grupe zabavljača, ova djevojka zna kako osvojiti publiku, pogotovo kada zapjeva jednu od svojih romantičnih i tužnih balada, ali hoće li joj to biti dovoljno da preživi Igre? Lucy je snažan ženski lik, baš kao što je to bila i Katniss, iako je od nje posve različita. Lucy je zabavna, osebujna, prštave osobnosti, hrabra, dovitljiva i spremna na sve da preživi. Lucy i Coriolanus čine veoma zanimljiv spoj.

Ovaj je roman sjajan dodatak 'Igrama gladi', i baš se bilo sjajno još jednom vratiti na poprište tako drage i poznate mi priče. I Coriolanusova je priča jednako dobra, napeta je, zanimljiva, puna preokreta, mahnita i surova, kakve Igre već same po sebi jesu. A odaje nam i malo više o tome kako su se te Igre malo po malo pretvarale u ono što smo upoznali u trilogiji.

Zanimljivo je kod ove knjige i to što ona ima svojevrsnu zvučnu podlogu. Prepoznat ćete u njoj neke pjesme i stihove koje ste već čuli i vidjeli u trilogiji, a susrest ćete i neke nove. A za neke, poput pjesme koja je svima svojedobno zapela za uho - 'The hanging tree' - ćete doznati i odakle potječu i kako su nastale. (A sad ćete ju možda početi i pjevušiti! Nema na čemu. :))

Katnissina priča protegla se na tri knjige, a iskreno, mogla bih o njoj čitati i još. Coriolanusova je svedena tek na jednu, ali to ne znači da u njoj nećete dobiti potpuni uvid u svo ono što ga čini takvim kakvim jest - i sve ono što će ga učiniti budućim predsjednikom. Iskreno, mogla bih i o njemu nastaviti čitati, baš kao i o Lucy. Kraj ove knjige nije posve zacemenitiran, vidjet ćete na što mislim kad pročitate knjigu, da vam ne kvarim doživljaj, pa tko zna? Možda nam Suzanne Collins podari još koju priču iz 'Igara gladi'. Ne bi mi smetalo! Osvojila me ovim serijalom, kao i ovim prequelom, i znam da ću ubuduće čitati baš sve što napiše.

Ljubitelji 'Igara gladi', svakako pročitajte. Početnici s ovim serijalom, također. Trust me, ovo je must read. BEST. SERIES. EVER!

__________________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/39MiRIv
Kako do trilogije: https://bit.ly/3k2pcUM