nedjelja, 18. listopada 2020.

SAVRŠEN PAR, Elin Hilderbrand

Izdavač: Znanje, 2020.
[eng. The perfect couple]
Prijevod: Iva Antoliš

Početak ljeta na otoku Nantucket znači i početak sezone vjenčanja. A 'the' vjenčanje ovog ljeta ono je Celeste i Benjija, savršenog para, koje će se održati na luksuznom imanju Benjijevih roditelja.

No, samo nekoliko sati prije početka same ceremonije, sve krene nizbrdo, kada na obalu ispliva mrtvo tijelo mladenkine kume, popularne influencerice Merritt. Ono što je trebao biti najsretniji dan u životu dvoje mladenaca uskoro se pretvori u dan u kojem, osim Merrittinog tijela, na površinu isplivaju još kojekakve tajne članova obje obitelji, svadbenih uzvanika, pa i samog sretnog para. Revni policijski službenici pokušavaju što brže i efikasnije riješiti zavrzlamu oko (slučajnog?) utapanja mlade žene, a ono što će naposlijetku otkriti je i to da pojam 'savršenog para', baš kao ni savršene obitelji, zapravo ne postoji.

Za ovaj roman kažu kako je savršeno ljetno štivo. Slažem se, ali dodala bih i: zašto samo ljetno? Savršeno je zabavan, misteriozan i napet za baš bilo koje doba u godini.

Onako, na prvu, da sudim knjigu prema koricama, rekla bih da se radi o zabavnoj ljetnoj romansi, no priča koju je ovdje ispričala Elin Hilderbrand zapravo je zamršeni krimić upakiran u još zamršenije klupko obiteljskih tajni, laži i prevara.

Gomila zanimljivih likova, počevši sa savršenim parom glavama i bradama, njihovim roditeljima, kumovima, prijateljima, pa čak i posve nasumičnim svjedocima događaja oko vjenčanja koje se kasnije ispostavi tako tragičnim, ispričat će nam pregršt informacija koje će dvojica policijskih istražitelja pokušati sastaviti u smislenu cjelinu i iz toga pokušati vidjeti što se zapravo dogodilo Merritt. Ono što je dodatno zanimljivo je to i da baš svaki lik ovog romana, koliko god se isprva činio bezazlenim, u nekom trenu vam postane bar malo sumnjiv. A kako doznajete sve više i više o međusobnim odnosima između likova i tajnama koje čuvaju, priča se neprestano okreće u drugim smjerovima, bivajući nepredvidiva do samog kraja.

Kako istraga odmiče, padaju maske pojedinih likova i naziru se napukline na lažno idiličnim obiteljskim portretima naizgled savršenih obitelji i savršenih parova. Ova priča sjajno prikazuje kako savršenstvo, u međuljudskim odnosima, jednostavno ne postoji. Svaka veza ima svoje tajne, svoje probleme i svoje pogreške. Neke ih uspiju prijeći, neke ne. A neke su, pak, smrtonosne.

Naslovni 'Savršen par' je, kako ćete čitajući otkriti, daleko od savršenstva. No ovaj je roman - zanimljiv, intrigantan, napet, pun obiteljskih tajni - savršen odabir za čitanje, ukoliko volite ovakve krimiće. A ja ih baš volim. :)

____________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3o1i2lG