nedjelja, 31. siječnja 2021.

FANTASTIČNI GOSPODIN LISAC, Roald Dahl

Izdavač: Znanje, 2020.
[eng. Fantastic Mr. Fox
Prijevod: Lara Hölbling Matković

U svijetu dječje književnosti, Roald Dahl nezaobilazna je stanica na uzbudljivom putovanju kroz taj svijet. Baš su me razveselila nedavna nova izdanja njegovih bezvremenskih klasika. :)

Ako ste upoznati s knjigama i fantastičnim i pustolovnim pričama Roalda Dahla, tada znate da je on bio majstor u pisanju posve neobičnih priča, koje nastanjuju jednako neobični, neki posve obični, te uvijek i neki malo vragolasti likovi.

Priča o fantastičnom gospodinu Liscu započinje upoznavanjem njegovih neprijatelja: Muljića, Mahune i Mješine. Ova tri zločesta M.-a bogati su, ali i gadni vlasnici imanja u blizini kojih živi gospodin Lisac sa svojom obitelji. Stvar je u tome, vidite, što se lukavi gospodin Lisac često zna poslužiti kokošima, guskama i jabukovačom kojih spomenuta tri M.-a imaju prepuna skladišta. Muljiću, Mahuni i Mješini Liščeva se samoposluga nimalo ne sviđa, u tolikoj mjeri da su čvrsto odlučili ubiti ga. I ne samo njega, nego i cijelu njegovu obitelj: gospođu Lisac i tri mala lisičića!

Odlučni u naumu da Liščev dom sravne sa zemljom, ne bi li ga iz njega istjerali na čistinu gdje ga mogu na miru upucati puškom, Muljić, Mahuna i Mješina ne prezaju ni od čega da taj svoj grozni cilj ostvare. Lukavi gospodin Lisac morat će upotrijebiti svo svoje lukavstvo ne bi li sebe i svoju obitelj izvukao - žive i zdrave - iz ove nevolje.

Roald Dahl zna vrlo vješto postaviti likove na scenu, tako da odmah znate za koga ćete u priči navijati, a tko vam se neće svidjeti. Iako premisa ovdje nije baš crno-bijela, jer koliko god gospodin Lisac bio fantastičan, ne možemo reći da je lijepo krasti, zar ne? Čak i ako se radi o krađi od zločestih ljudi. No reakcija trojice M.-ova na Liščeve povremene pothvate, na koje je odlazio samo kako bi prehranio sebe i svoju malu lisičju obitelj, uvelike je pretjerana, a njihov bijesni pohod na Liščev dom strašan.

Srećom, pametni gospodin Lisac smislio je fantastičan plan kako izbjeći groznoj sudbini koju su mu trojica M.-ova namijenila, kojim nije profitirala samo obitelj Lisac, već i brojni im prijatelji koji su u pravo vrijeme pritekli u pomoć.

Kao i sva djela Roalda Dahla, i ova je knjiga zabavna i pustolovna, ispunjena šarolikim likovima koji će zacijelo očarati mnoge klince. Lekcija ove priče nikako nije bez mana, ali ako to stavimo na stranu, dobit ćemo maštovitu priču o lukavstvu, suradnji i domišljatosti. Nije mi ovo najdraži Dahl, niti Dahl u svom najboljem izdanju, ali ipak je Dahl - a jednom kad se upoznate s njegovim knjigama shvatit ćete da su one nezaobilazno štivo koje je potrebno svakom djetinjstvu. Uz maštovite ilustracije uvijek genijalnog Quentina Blakea, koji je česti suputnik Dahlovih priča, čitanje tih priča ljepše je i zabavnije. Nadam se da ćemo uskoro vidjeti još novih izdanja ovog sjajnog partnerstva u stvaranju priča za djecu. 

__________________________________ 

Kako do knjige: http://bit.ly/2YwN75q