ponedjeljak, 12. travnja 2021.

FONDACIJA, Isaac Asimov

Izdavač: Koncept izdavaštvo, 2020.
1. knjiga istoimenog serijala
[eng. Foundation]
Prijevod: Nada Mihelčić 

Među velikanima znanstveno-fantastičnog žanra ime Isaaca Asimova posebno se ističe. Uz Clarkea i Heinleina, Asimov spada u sam vrh majstora ovog žanra, a od ove trojice, iskreno, teško je reći tko je prvi, tko drugi, a tko treći; najbolje ih je sve smjestiti na prvo mjesto SF-a.

Jako me razveselila činjenica da se u zadnjih godinu-dvije sve više počinju objavljivati reizdanja znanstveno-fantastičnih remek-djela, poput nedavno objavljene Herbertove 'Dine', a Asimovljeva 'Fondacija' svakako je jedno od spomenutih remek-djela SF-a.

Obujmom relativno kratka, prva knjiga istoimenog serijala sadrži priču čija radnja obuhvaća na stotine godina, pričajući nam o raspadu i ponovnom nastajanju jednog golemog galaktičkog carstva, vodeći nas povijesno-političkim etapama u razmacima od nekoliko desetljeća, pa i stoljeća, kroz koje se sve to događalo. A navedeni događaji, osim vremenski, raštrkani su i teritorijalno, odnosno odvijaju se u različitim dijelovima svemira, na različitim planetima, različitim republikama i carstvima koje su nekad činile jedno golemo galaktičko Carstvo.

Hari Seldon, začetnik znanstvene grane pod nazivom psihohistorika, koja se bavi matematičkim i statističkim predviđanjem budućih događaja, predvidio je pad galaktičkog Carstva i uništenje njegovog centralnog planeta, Terminusa. Kako bi umanjio kaos i anarhiju koji bi nakon tog pada nastali, i ubrzao proces stvaranja novog Carstva, Seldon okuplja određen dio znanstvenika i stručnjaka i odvodi ih na planet na samom rubu galaktike, gdje osniva Fondaciju.

Inicijalna zadaća Fondacije je prikupiti svo ljudsko znanje i ovjekovječiti ga u opsežnoj Enciklopediji, koja će kasnijim generacijama pomoći da brže uspostave red i prosperiraju, nakon što Carstvo bude uništeno ratovima, a galaktika razlomljena na međusobno suprotstavljene frakcije. No, Fondacija ima i jednu drugu zadaću, onu koju joj je Seldon zapravo namijenio, a koja će se tek razotkriti godinama poslije, kad za to dođe pravo vrijeme. No, do tog vremena, Fondacija će morati proći kroz razne krize, koje bi ju jednako lako mogle uništiti, kao i učiniti ju ključnom u stvaranju novog Carstva.

Ova knjiga, kao što sam već spomenula, na relativno malenom broju stranica sadrži toliko toga! Asimov je maestralno prikazao korake u ponovnom uspostavljanju kontrole nad čitavom galaktikom, vodeći se određenim pravilima i zakonima uzročno-posjedičnih veza koje, ukoliko ih se slijedi onako kako treba, nužno vode k uspostavljenom cilju. Uloga politike i pojedinaca koji u ključnim trenucima tu politiku vode i, po potrebi, mijenjaju, upregujući ju katkad i za vlastite potrebe i ciljeve, ovdje je potanko razrađena, dajući nam uvid ne samo u to kako bi jedan ovakav pothvat funkcionirao u uspostavljanju dalekog galaktičkog carstva, već prikazujući nam i parafrazirajući kako to otprilike izgleda bilo gdje, ovdje i danas.

Iako obuhvaća mnogo toga, radnja se odvija dosta brzo, knjiga je ispunjena dinamičnim i pametnim dijalozima, zbog kojih čitanje ide jako brzo. A i koji su užitak za čitati!

Mnogi čitatelji postavljaju pitanje kako čitati ovaj serijal: kronološki prema datumu objavljivanja ili prema radnji? Odgovor je: i jedno i drugo je okej. Ja sam više pripadnik redoslijeda objavljivanja, ali svatko čita kako mu paše - i serijal dobro funkcionira u oba slučaja.

Reizdanje drugog dijela serijala već je objavljeno, tako da svi vi koji volite SF jednako kao i ja, možete nastaviti s čitanjem. I treći dio nam dolazi uskoro. Ako ste oduvijek planirali pročitati Asimova, ali nikad nije došao na red, sad je prilika. A ako vam, pak, Asimov nikada nije došao na 'radar', preporučam! On je svakako jedan od pisaca čije bar jedno djelo u životu morate pročitati. Zašto ne bi započeli s ovim?

_________________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3dUjnqc