nedjelja, 25. travnja 2021.

KOBNA IGRA, Karen M. McManus

Izdavač: Profil, 2021.
Nastavak romana 'Lažljivac među nama'
[eng. One of us is next]
Prijevod: Andrea Pongrac
 
 
Prvijenac Karen M. McManus, roman 'Lažljivac među nama', pune je 3 i pol godine proveo na top listi bestselera NY Timesa, i upoznao milijune čitatelja sa zloglasnom tinejdžerskom 'četvorkom iz Bayviewa' i igrom laži koja je ubrzo postala smrtonosna. Ako niste čitali, preporučam!

Ovim romanom Karen M. McManus vraća nas u Bayview, upoznajući nas s nekim novim likovima, kao i nekima već poznatima nam iz 'Lažljivca', u kojem su imali sporedne, ili tek epizodne uloge. Sada su se te uloge obrnule, i ovi su likovi došli pod svjetla reflektora, dok je četvorka iz Bayviewa ostala sporedna. Funkcionira li ova izmjena igrača na početku nove, opasne i smrtonosne igre? Funkcionira!

18 je mjeseci prošlo od tragedije u srednjoj školi u Bayviewu, tragedije koja je postala rezultatom opasne igre laži u koju su se upleli gotovo svi učenici. Život se polako nastavlja. A onda sve započne ponovno.

Sve krene anonimnim porukama u kojima se određene učenike poziva na igru 'istine ili izazova', cilj koje je prihvatiti i odraditi izazov - ili riskirati odavanje neke tvoje mračne tajne. A učenici Bayviewa tajni su prepuni. U početku bezazlena, igra se svima čini zabavnom i opojnom, no ubrzo, kako to obično biva, postane opasna - pa i po život.

Kako bi izbjegli još jednu tragediju, ekipa iz Bayviewa morat će udružiti snage da doznaju tko stoji iza nove igre - i da tu osobu spriječe prije nego igra postane smrtonosna. Ili, smrtonosnija no što već jest.

Kad neki roman postane svjetski hit, uz naznaku nastavka, rijetko kad taj nastavak opravda očekivanja i bude jednako dobar kao original. Nije ni ovaj iznimka tom pravilu, ali moram reći da je od svog prethodnika slabiji tek za nijansu.

Nakon zamršenog klupka laži i zapetljanih događaja koji su obilježili radnju 'Lažljivca', vjerujem da pronaći nov način i nove likove koji će uspjeti ponoviti tu razinu napetosti i iščekivanja koja je postavio 'Lažljivac' nije bilo nimalo lako. No, Karen M. McManus u tome je uspjela! Novi likovi, nove tajne i nova igra laži jako dobro funkcioniraju, nastavljajući se na prvijenac koje je sve započeo, ali ne kopirajući ga, nego zadržavajući i gradeći vlastitu dozu originalnosti.

Spisateljica je i u ovom romanu ostala vjerna sebi i priušila nam brojne preokrete, otkrića i napete trenutke, ne sustajući sve do samog kraja. Kad se već sve razotkrije i kada vam ostane tek nekoliko strana do kraja knjige, već mislite da ste sve saznali i sada još samo skupljate komadiće informacija ne bi li popunili još one sitne pukotine u priči za koje očekujete da će se nekako logično zatvoriti - e, tu vas tek čeka još jedno iznenađenje! Za završetak romana bombastičnim otkrićem - čista petica!

Ako su vam se svidjeli romani poput 'Slatkih malih lažljivica', 'Tisućitog kata' i 'Tračerice' te ako vam se svidio i sam 'Lažljivac', vjerujem da će vam se svidjeti i ovaj, kao, uostalom, i općenito romani Karen M. McManus. Imaju tu neku opojnu i izazovnu notu, spojenu sa željom za razotkrivanjem tajni, koja plijeni pozornost. Kao što dobro primijeti jedan od likova ovdje, postoji nešto što te vuče da pratiš igru, čak i kad je opasna, neka opsesija da sudjeluješ u nečemu čime su svi opčinjeni, iako je svima jasno da je samo pitanje trenutka dok nešto ne pođe po zlu. Čitanje ovog romana nije opasno, ali ima istu moć privlačenja čitatelja.

Igra je započela - hoćete li sudjelovati ili tek stajati sa strane i promatrati - na vama je da odaberete. ;) 

_________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/2QYYPox