nedjelja, 20. lipnja 2021.

SHUG, Jenny Han

Izdavač: Fokus, 2020.
Prijevod: Nika Perić

Nakon trilogije o slatkoj, slatkoj Lari Jean, Jenny Han predstavlja nam novu slatku heroinu: Shug. Iako su obje jako slatke, slatke su na totalno drugačiji način. Ne znam kako da vam to predstavim, najbolje ćete skužiti ako pročitate. Zamislite neka svoja dva najdraža slatkiša: oba jako volite, ali nisu vam skroz isti. Tako nekako je i s ovim curkama i njihovim pričama.

A sad prestanimo na tren o slatkoći prije nego što nas zabole zubi. ;)

Shug je zapravo nadimak Annemarie Wilcox, a dobila ga je po liku Shug Avery iz romana 'Boja purpura'. No, budući da je Shug tek dvanaestogodišnjakinja i većina njenih vršnjaka nije još ni čula za 'Boju purpura', a kamoli ju pročitala, Annemarie svoj nadimak objašnjava drugim razlogom iz kojega joj ga je majka nadjenula, a taj je da je Shug skraćenica za sugar (tj. šećer). (Eto, čak joj je i ime slatko! :))

Annemarie je sa svojih 12 godina upravo uplovila u nemirnu luku koja se zove pubertet. Sve što je do sada bilo jednostavno, poput druženja s prijateljima i dječjih igara, odjednom je komplicirano. Cure počinju zanimati dečki, dečki se ponašaju blesavo, a jedan dečko (Mark) kojeg poznaje čitav svoj život odjednom joj se promijeni pred očima i - ni kriva, ni dužna - Shug se u njega zaljubi. I kako se sad ponašati prema nekome tko ti je do sada bio prijatelj, a sada imaš sve te neke osjećaje za koje i želiš i ne želiš da on dozna? Da stvar bude gora, čini se da ju Mark uopće ne doživljava, bar ne onako kako bi Shug htjela. A onda krenu i druge promjene: prijateljstva se mijenjaju, škola, pa napeta situacija kod kuće, koja ni inače nije baš najbolja, a o kojoj Shug nikome ne želi govoriti. Puno je tu toga za jednu dvanaestogodišnjakinju.

Na sebi svojstven, potpuno iskren, i pomalo drzak i buntovan način, Shug nam priča priču o tome (i podsjeća nas na to) kako je odrastanje istovremeno i lijepo i strašno. Prve ljubavi, promjene u ponašanju i tjelesne promjene koje prate ulazak u pubertet, mijenjanje fokusa s dječjih igara na pitanja popularnosti u društvu i popularnosti kod cura i dečki koji ti se sviđaju, nesigurnosti i strahovi koji sve to prate... Prvi tinejdžerski problemi, da, ali i puno lijepih stvari. I sve posuto dozom jednog posebnog šećera.

'Shug' je savršena ljetna knjiga, bez obzira na to jeste li i sami u tinejdžerskoj dobi ili ste sve to (već odavno) prošli. Relativno je kratka, skroz je slatka, i baš je ugodna za družiti se s njom. I sama Shug je sjajno ljetno društvo, zavoljet ćete i njene nesigurnosti i njenu buntovnost, i njene ishitrene odluke, koje znaju povrijediti ljude do kojih joj je stalo, i njenu volju da ispravi stvari i ispriča se kad pogriješi.

A Shug će vam ujedno i pokazati kako nove prijatelje možeš pronaći i ondje gdje nikada ne bi tražila, kako dečko koji ti se sviđa možda ipak nije onaj pravi, kako prijateljstva treba čuvati čak i ako prijatelji katkad pogriješe i povrijede te, kako i ti trebaš prihvatiti promjene na drugima, baš onako kako očekuješ da oni prihvate tvoje.

Život nisu samo duge i leptiri, pogotovo kad ti je dvanaest. Život su i problemi, i pogreške, i rastanci. Ali i lijepe stvari, poneka pobjeda i puno toga što tek treba otkriti. Nije sve samo med i mlijeko, ima tu i šećera. I te kako! :) 

____________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/2SMwMtW