utorak, 29. ožujka 2022.

KLETVA MRAČNA I SAMOTNA, Brigid Kemmerer

Izdavač: Sonatina, 2021.
1. knjiga Cursebreakers serijala
[eng. A curse so dark and lonely]
Prijevod: Ana Briški Đurđevac

"A tale as old as time... ♪♩"

'Ljepotica i Zvijer' moja je najdraža Disneyeva bajka, i u animiranom i u igranom obliku. Korijeni priče koja je nadahnula Disneyeve ekranizacije sežu još u 18. stoljeće (a prema nekim antropolozima, tragovi te priče mogu se naći i u pričama različitih kultura unatrag čak 4000 godina!), i pripisuju se francuskoj autorici Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve. Nakon nje, postoji još cijeli niz autora, redatelja, itd., koji su priči dali svoj pečat i stvorili neku njenu verziju, no srž priče ostala je ista: (ne)moguća ljubavna priča koja ruši sve granice i predrasude.

Verzija Brigid Kemmerer ovu priču smješta u bajkovito kraljevstvo Emberfall, čiji je prijestolonasljednik strašnom kletvom osuđen na nezamislivu patnju i borbu s čudovištem koje čuči u njemu samome, zarobljen u vremenskoj petlji u kojoj se ista jesen ponavlja opet i opet i opet... Jedino što ovu kletvu može prekinuti je djevojka koja će kraljevića Rhena istinski zavoljeti, ali s postojećim vremenskim ograničenjem i strašnom tajnom koju Rhen skriva, šanse da se nešto takvo dogodi gotovo su nikakve.

Sve dok Rhenov zapovjednik straže Grey u Emberfall ne dovede Harper.

"A song as old as rhyme... ♪♩"

Harper ni po čemu nije uobičajena heroina romantično-fantastičnih romana. Harper je borbena, hrabra i ne da se zafrkavati. Unatoč tjelesnom hendikepu - cerebralnoj paralizi od koje boluje od rođenja - Harper će učiniti sve kako bi se suprotstavila bilo čemu što joj poželi stati na put i onemogućiti joj da učini ono što smatra da je ispravno. Pri tome, njen hendikep nije nešto što ju koči, već nešto s čim se naučila živjeti - Harper ni u jednom trenutku ne dopušta da ju taj hendikep sputava. Na neki način, njena je bolest ujedno i njena snaga, i ono što ju čini drugačijom, ustrajnijom, jačom od ostalih (čak i u trenucima u kojima se njoj samoj to baš tako i ne čini).

Kemmererina priča, čiju okosnicu čine Harper, Rhen i Grey, nije samo romantična priča o nemogućoj ljubavi, već i priča o borbi za opstanak jednog kraljevstva, o borbi s unutarnjim demonima, o prijateljstvu koje može niknuti na najčudnijim mjestima i o savezima koji se sklapaju iz najnesebičnijih razloga. Naravno, tu je i ljubav - ili barem početak nečeg takvog - ali ne baš onako kako mislite da će se ta ljubav razviti. Priča je puno šira od toga svega.

"Beauty and the Beast... ♪♩"

Jako mi se svidio način na koji je Brigid Kemmerer prepričala - da tako kažem - priču o Ljepotici i Zvijeri. A jako su mi se svidjeli i likovi te priče. Rhen je tipični kraljević, na prvi pogled tašt i proračunat, ali također je i netko tko puno toga skriva ispod površine (uključujući i ogromnu bol s kojom se ponekad jako teško nosi). Grey je, pak, odmjeren, odlučan i do kraja odan Rhenu i kraljevstvu koje se zakleo štititi. No, i Grey, mračan i strašan, skriva i onu drugu, meku stranu koja tek ponekad dolazi do izražaja, a zbog koje ga je gotovo nemoguće ne zavoljeti. Harper mi je fantastična heroina, heroina koja u fantastičnim pričama zastupljuje jednu marginaliziranu skupinu ljudi i pokazuje nam kako razlog te marginalizacije nju ne određuje kao osobu. Ona je snažan ženski lik, ne svojoj cerebralnoj paralizi usprkos, nego zajedno s njom. Lik Harper ne okreće se oko njene bolesti, već je ona tek jedan djelić svega što Harper čini takvom kakva jest.

Uživala sam čitajući ovu priču i veselim se nastavku. Ako niste čitali, svakako pročitajte, a ako jeste, zanima me što kažete: tim Rhen ili tim Grey? Ja bih odabrala Greya. All the way! 💕

____________________________________ 

Kako do knjige: https://bit.ly/3IIaDAY