nedjelja, 26. siječnja 2020.

SMRTONOSNO BIJELO, Robert Galbraith

Izdavač: Mozaik knjiga, 2019.
4. roman o Cormoranu Strikeu
[eng. Lethal white
Prijevod: Mirna Čubranić


Četvrta knjiga u serijalu o Cormoranu Strikeu najopsežnija je i najkompleksnija do sada.

Sinulo mi je, čitajući, da je upravo četvrta knjiga i u Harry Potter serijalu bila najopsežnija i najkompleksnija nakon prve tri. Slučajnost? A i obje su zelene! :D

Šalu na stranu, bez obzira na njenih 680 stranica i na doista zamršen i kompleksan slučaj političkih intriga, ucjena i igara moći oko kojih se vrti centralni slučaj u ovoj knjizi, nijedna od spomenutih 680 stranica nije mi bila dosadna. Priča slijedi različite komadiće slagalice, svaki tek maglovito povezan s onim idućim, i vrlo je detaljno razrađena, uzimajući u obzir svaki detalj o svakom liku koji se ovdje pojavljuje, ali ništa od svega toga nije mi bilo nimalo teško pratiti. J.K. Rowling još mi se jednom dokazala kao sjajna pripovjedačica, bez obzira pisala u ulozi J.K. ili Roberta Galbraitha.

Ovo je prva knjiga u kojoj se radnja djelomice naslanja na radnju iz prethodne knjige, odnosno vuče repove iz Strikeova i Robinina posljednjeg slučaja ('Karijera zla'). Ne kažem da ju nije moguće čitati i bez da ste pročitali prethodnu, ali da jeste, bilo bi vam puno lakše razumjeti odnos Strikea i Robin, kao i zašto je prošli slučaj na svakoga od njih ostavio posljedice koje tek u ovom romanu izlaze na vidjelo.

Slučaj ovog romana započinje kada u Strikeov ured uleti Billy Knight, psihotičan mladić koji ne prestaje pričati o zadavljenom djetetu, čijem je davljenju svjedočio, i koji očajnički zahtijeva od Cormorana da istraži tko je bilo to dijete i je li se sve ono što mu ne da mira u sjećanjima zaista dogodilo. Billy pobjegne prije no što Strike uspije išta učiniti, ali Billyev slučaj ne prestaje mu se motati po glavi, čak i uz sve druge slučajeve na kojima trenutno radi.

A jedan od tih drugih slučajeva ujedno je i slučaj velikog kalibra, da ga tako nazovem, budući da se radi o potencijalnoj ucjeni jednog ministra, koji angažira Strikea da dozna tko su i što točno znaju njegovi ucjenjivači. Strike se uskoro nađe u mutnim vodama političkih intriga, ucjena, podmetanja i tajni, pri čemu mu niti jedna od ribica upetljanih u tu priču ne želi reći cijelu istinu. Uz Robininu pomoć, Strike polako hvata komadiće informacija pokušavajući ih spojiti u smislenu cjelinu, cijelo se vrijeme upličući u slučaj koji je puno zamršeniji od jednostavne izravne ucjene.

Usporedo sa slučajem, odnos Strikea i Robin nailazi na svoje vlastite komplikacije, pomake i odmake, ostavljajući ih oboje u moru nerazriješenih i neizrečenih osjećaja kojih su oboje svjesni, ali ih namjerno ignoriraju. Dodatnu komplikaciju čine i privatni odnosi Strikea i Robin s ljudima oko njih, koji svi zajedno ovu priču mrse u jedno komplicirano, kompleksno klupko. Will they, won't they? Vidjet ćete. ;)

Sad kad o tome promislim, mislim da ovaj serijal ne mogu više nazivati samo serijalom o Cormoranu Strikeu, jer Robin je zapravo već od prve knjige postala - i ostala - njegov bitan dio, s Cormoranom čineći sjajan tandem koji upravo zajedno najviše briljira. Cormoran je briljantan privatni detektiv, ali upravo je Robin bila ta koja je primijetila i otkrila neke ključne stvari u ovom slučaju (a i prijašnjima). I sam Cormoran ne libi se pripisati joj zasluženo, pa zašto bismo se libili mi? Odsad nadalje, ovo je serijal o Cormoranu i Robin. Jedno bez drugoga ne ide!

Robert Galbraith sjajno piše i majstorski je pripovjedač, pa je tako majstorski ispripovijedao i ovu priču. Već sam spomenula da mi ni njen obujam niti kompleksnost nisu stvarali ni najmanje problema pri čitanju, dapače. A nije mi sjajna samo priča, niti samo njeni likovi, koje doista volim, već mi je sjajno i to što se ispod ovog kompleksnog slučaja proteže i nimalo laskava problematika položaja žena u politici i društvu općenito, problem rasizma, činjenice da bogati i utjecajni lako prolaze kroz život (gotovo nimalo) ne odgovarajući za svoje postupke. Nije isto kada zločin počini jedan stolar ili jedan ministar, jedan siromašni građanin ili sin bogatog ministra.

Što mislite, što je to naslovno bijelo koje je toliko smrtonosno? Ja sam, zaključujući samo prema naslovu, na početku imala razne ideje: droga, led (možda nekakva smrt smrzavanjem ili tako nešto), nekakav plin... Nisam bila ni blizu. Jer i naslov je, baš kao i sam roman, kompleksan i tajnovit. Nema šanse da otkrijete o čemu se radi - ne prije Cormorana i Robin. ;) 

_____________________________

Kako do knjige: http://bit.ly/2uAi5gW