nedjelja, 21. studenoga 2021.

GRGA ČVARAK, Ratko Zvrko

Izdavač: Znanje, 2021.

Ratko Zvrko pjesnik je kojeg bih, bez dileme, usporedila s Dr. Seussom. Obojica imaju taj poseban talent obraćanja djeci, pričajući im zabavne i maštovite priče u stihovima, koje djecu ne samo da privlače, već ih ona - doista i kuže. No, dok su pjesme Dr. Seussa uvijek smještene u njegov osebujni maštoviti svijet Whovillea, Thneedvillea, itd., Ratko Zvrko svoje je pjesme smjestio (između ostalog) u zagrebački Zelengaj i na Zrinjevac, odnosno djeci poznata i bliska mjesta svakodnevice, zbog čega su klincima njegove pjesme možda i bliskije i draže.

Kako god bilo, činjenica je da je Ratko Zvrko jedan od omiljenih dječjih književnika i da je teško zamisliti djetinjstvo bez njegovih pjesama. Meni bi svakako bilo.

'Grga Čvarak' najpoznatija je zbirka pjesama Ratka Zvrka, za koju je 1967. godine primio nagradu Grigor Vitez. A Grga je svakako najpoznatiji i najpopularniji stanovnik ove zbirke.

'Grga Čvarak' pjesma je koja na zabavan i šaljiv način opisuje karakteristike svakog djeteta. Zvrko se nikad ne fokusira samo na jednu dječju osobinu, već djeci dopušta da budu djeca, sa svim svojim vrlinama, ali i nepodopštinama. Svi smo mi ponekad i dobri i zločesti, zato svaku pjesmu prate duhovite pouke, koje mališane podsjećaju kako bi trebali biti zaigrani, ali i pristojni; nestašni, ali i pošteni. Uz ritam koji čitanju pjesama daje Zvrkova prepoznatljiva rima, i zabavne opise situacija koje opisuje, djeca će bez problema shvatiti i pjesmu, i poantu, i pouku.

Zbirka je podijeljena na nekoliko dijelova, u kojima tematski objedinjuje na desetke pjesama slične tematike, ali različitih tonova. Tako imamo cjelinu koju bih ja nazvala 'pjesme iz kvarta', opise svakodnevnih situacija, obiteljskog života, dječje igre, škole, i sl. Zatim dio pjesama koje se odnose na životinjski svijet, pa na ljetni odmor, pa božićne praznike. Od svega pomalo!

Iako su sve pjesme jednako maštovite i prožete humorom te, naravno, poučne, različite su po svom tonu i svrsi. Neke su šašave i smiješne, poput 'Krokodilskih suza i 'Nesreće na Zrinjevcu', neke su evergreen i svima nam dobro poznate, poput 'Moje bake' i, dakako, naslovnog 'Grge Čvarka', a neke su, pak, tužne i tragične, poput 'Smrti slavnog miša', 'Šale u srpnju' i, meni najdraže, ali i najtužnije od svih: 'Noćne bajke'.

"Ujutro su ljudi našli
u dvorištu čudne stvari:
lokvu vode, malo slame,
papriku i lonac stari.

Pokraj svega jedno dijete,
jedno malo bivše biće,
hladno, mirno, nasmijano,
ko da sluša lijepe priče."

Svaka pjesma u ovoj zbirci svojevrsna je priča u malom, predstavlja neku anegdotu iz svakodnevnog života ili je, pak, nalik basni, poput 'Nezvanog gosta'. A osim što su doista maštovite, ove pjesme su, svaka na svoj način, i inspirativne. Također, popraćene su jednako maštovitim ilustracijama Pike Vončine.

Za kraj, ostavljam vas s citatom iz još jedne pjesme - 'Tri broda', koji možda najbolje opisuje iskustvo čitanja pjesama Ratka Zvrka:

"Tri su broda od papira
na tvom stolu sada stoje,
al' u stvari sva tri plove
valovima mašte tvoje."

______________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/30QcO5B