petak, 19. studenoga 2021.

BOŽANSKI CAR DINE, Frank Herbert

Izdavač: Egmont, 2021.
4. knjiga Kronika Dine
[eng. God emperor of Dune
Prijevod: Stanislav Vidmar
 

Onaj tko kontrolira začin, kontrolira i svemir.

Tri i pol tisućljeća nakon događaja iz 'Djece Dine', tu kontrolu preuzeo je - i još je drži - Paulov sin i nasljednik, Leto II. Odnosno: Božanski car Leto II.

Sjedinivši se s pješčanim crvom, Leto je postao božansko biće kojem se nitko ne može suprotstaviti, i kao takav, praktički cijeli svemir drži u svojim rukama. Leto, dakako, za cilj ima samo mir i prosperitet svog carstva, no njegove metode su, blago rečeno, opresivne. Leto se vodi premisom da cilj opravdava sredstvo, te je uvjeren da je njegov put jedini put da čovječanstvo preživi u vremenu koje dolazi. Naravno, kako to uvijek biva, postoje pobunjenici nezadovoljni Letoovom tiranijom. Problem je samo što kod superiornog i u svemu nadmoćnog bića, koje je samo posložilo sve kockice na ploču svemira, i pobunjenici su samo još jedna od tih kockica, čime je zapravo svaki pokušaj pobune uzaludan i prije nego što je uopće počeo, osim ako se na neki način poklapa s Letoovim planovima.

No, kako bi postigao svoj cilj, Leto će možda morati i sam biti uništen u tom procesu.

U smislu karakterizacije likova, ovaj je roman možda i najkompleksniji roman čitavog serijala. Herbert s Letom ide u dubinsku karakterizaciju kakvom je nadmašio sve dosadašnje. A s obzirom na to da se radi o jednom vrlo kompleksnom biću, i sama je karakterizacija tim kompleksnija.

S jedne strane, Leto je superiorno biće sposobno čitav svemir podrediti svojoj volji, pogotovo stoga što on ne predstavlja samo jednu osobu, jedno biće, već skup svih svojih predaka prije njega, a samim time i svo njihovo znanje i iskustvo. Upravo zbog toga, za njega ne postoje nepredvidive situacije te mu kontrola smjera u kojem će se svemir kretati ne predstavlja osobitu poteškoću: što god da se dogodi, dogodilo se već nekad prije u povijesti, sve je već viđeno, samim time za Leta i pomalo - u nedostatku bolje riječi - dosadno.

S druge strane, Leto je jedino takvo biće koje uopće postoji i koje je ikada postojalo. Već je samim time on prilično osamljen, a iz razgovora koje vodi s drugima, posebno Duncanom Idahoom (odnosno jednom njegovom verzijom), možemo vidjeti i da mu određeni aspekti 'običnog' života pomalo i nedostaju. Leto je na sebe preuzeo ogromnu odgovornost, a mjere koje je potrebno poduzeti kako bi ostvario ono što je naumio nitko osim njega ne može razumjeti. Još više nego što je to bio njegov otac, Paul, Leto je, u svojoj posebnosti i otuđenosti od drugih, također pomalo tragičan lik.

Herbert u ovom romanu još jednom, kao što je to već napravio u 'Djeci Dine', pokazuje kako svakog vladara, pa bio on i savršen i savršeno predoređen za vladarsku poziciju, kao što je to bio Paul, u nekom trenutku čeka neizbježan pad. A također nas pokušava naučiti i jednoj lekciji: da ne možeš, i uz nepresušne izvore sveg mogućeg prošlog znanja i sve moguće metode predviđanja, oblikovati savršenu budućnost točno onako kako si zamislio, bez da pritom izgubiš sve ono što je sadašnjost činilo ugodnom za život. Uvijek se ispostavi da su sloboda i pravednost cijena za neki takav cilj, a ta je cijena uvijek previsoka da bi je se platilo.

Leto će ovu lekciju naučiti na sebi svojstven način, no cilj će postići - samo ne točno onakav kakav je na početku zamislio. A tijek čitavog ovog procesa podrobno je opisan u ovoj posebnoj književnoj poslastici, kakvu nećete kušati niti u jednom drugom romanu, tj. serijalu, koji igdje drugdje postoji. Božanski care, što volim ovaj serijal! :D 

_____________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/3qRaupB