nedjelja, 25. lipnja 2023.

ZATVORSKA VIDARICA, Lynette Noni

Izdavač: Znanje, 2021.
1. knjiga istoimene trilogije
[eng. The Prison healer]
Prijevod: Iris Spajić

Prvi dio istoimene trilogije Lynette Noni stigao je s preporukom Sarah J. Maas, ispisanom na koricama. Zaintrigirala me ova knjiga već i sama po sebi, ali kada SJM, čije knjige obožavam, nešto preporuči kao obavezno štivo ljubiteljima fantastike, to se jednostavno ne propušta!

Zatvorska vidarica pozicija je na kojoj sedamnaestogodišnja Kiva Meridan posljednjih deset godina pokušava opstati u Zalindovu - najzloglasnijem zatvoru kraljevstva Wenderalla. Nakon što su joj oca optužili za izdaju, Kiva je zajedno s njime završila u Zalindovu, u dobi od samo 7 godina. Primjenjujući sve što ju je otac, također vidar, naučio, Kiva biva stavljena na mjesto zatvorske vidarice, brinući o zatvorenicima i pokušavajući im produžiti ionako prekratke živote u tom zatvoru smrti, sve vrijeme čekajući da ju njena obitelj dođe spasiti.

Poruka njene obitelji stigne isti dan kada se u zatvoru pojavi nova zatvorenica - navodna kraljica pobunjenika, čiji život visi o koncu. Budući da je u poruci njene obitelji stajalo kako je vrlo bitno da kraljicu pobunjenika održi na životu dok oni stignu, Kiva na sebe preuzima zatvoreničinu kaznu - zloglasno Suđenje kušnjom, u kojem je potrebno preživjeti 4 opasne kušnje u kojima se potrebno boriti protiv 4 vrste elementarne magije, a to nikada nikome nije uspjelo. Kiva se nada preživjeti dovoljno dugo da njena obitelj uspije stići i spasiti je, ali vremena je sve manje, a svaka kušnja sve je teža od prethodne...

Malo je reći da sam oduševljena ovim romanom. Kiva je izniman lik, a život u zloglasnom zatvoru i sve borbe, žrtve i zakulisne igre koje se ondje odvijaju fantastično je prikazan. Iako se trudi ne osjećati ništa i nikoga ne puštati blizu, Kiva ipak - htjela, ne htjela - u zatvoru stječe i poneke prijatelje, ali i neprijatelje, koji misle da je lako prošla dobivši zaduženje u zatvorskoj bolnici, a ne u rudnicima ili kamenolomu kao toliko mnogo drugih. Svo to vrijeme, Kiva strpljivo čeka i ne prestaje se nadati da će njena obitelj doći po nju, iako joj je i samoj ponekad vrlo teško u to nastaviti vjerovati.

Priča je vrlo zanimljiva, vrlo napeta, mnogo toga se događa i neočekivanih obrata ne manjka. Izuzev Kive, i ostali su mi likovi bili zanimljivi, i oni draži, poput Tipa, i oni grozni. Surovost života u zatvoru iz kojeg malotko ikada uspije preživjeti dovoljno dugo da uspije izaći sjajno je opisana, sve opasnosti, beznađe i očaj suočeni s instinktom za preživljavanjem i željom za životom. U tom smislu, Kiva je nevjerojatno snažan ženski lik, djevojka koja je uspjela preživjeti čitavo desetljeće na najgorem mjestu na svijetu, svakodenvno se suočavajući s užasima i porazima koje život ondje sam po sebi nosi, te prigrljujući svaku malu pobjedu kao nešto dragocjeno, istovremeno si ne dozvoljavajući luksuz nade u bolje sutra, jer u Zalindovu su sva sutra jednako sumorna.

Događaji u ovom romanu malo-pomalo eskaliraju kako se primičemo kraju, a kraj je posve neočekivan. Sama me Kiva na kraju naviše iznenadila, i jedva čekam pročitati u kojem će ju smjeru život dalje odvesti. Pratit ću ju čitajući, na svakom koraku. 

___________________________________________

Kako do knjige: https://bit.ly/432lP5s