nedjelja, 26. veljače 2017.

LABIRINT 3: LIJEK SMRTI, James Dashner

Izdavač: Profil, 2016.
3. knjiga serijala 'Labirint'
[eng. The Death cure]


Nakon Labirinta i Zgarišta, Thomas i ostali Poljanaši došli su do samog kraja Kušnji. A na tom ih kraju, kako se čini, samo korak dijeli od ispunjenja svrhe, završetka ZLOPAK-ovih eksperimenata i stvaranja lijeka koji će spasiti čovječanstvo. Ili tako barem kaže ZLOPAK.

Jedini je problem što, nakon svega na što ih je ZLOPAK natjerao i svega kroz što su prošli, dio Poljanaša nije baš sklon vjerovati tome što ZLOPAK tvrdi. Naročito kad taj zadnji korak do stvaranja lijeka i kraja Kušnji uključuje dopuštenje ZLOPAKU da im malo čačka po mozgovima.

Thomas se također nalazi među skupinom Poljanaša koja ne vjeruje ni riječ ZLOPAK-u. Zajedno, oni odluče pružiti posljednji čin otpora ZLOPAK-u i napraviti sve što mogu da toj groznoj organizaciji pomrse planove, čime će započeti, ovaj puta posljednju, borbu na život i smrt, u kojoj ulozi nikad nisu bili veći...

Originalna i uzbudljiva trilogija Jamesa Dashnera ovom je knjigom došla svome kraju. Ali kakav je to kraj samo! Finale trilogije definitivno je najnapetija knjiga čitavog serijala. Događaji se u njoj počinju odvijati odmah, već nakon prve stranice, radnja neprestano ubrzava i u priči nema ni trenutka predaha, niti jednog mjesta na kojem možete napraviti stanku bez da vas kopkaju na stotine pitanja o tome što će biti dalje.

Sva neodgovorena pitanja na koja odgovore nismo pronašli u prve dvije knjige ovdje će biti odgovorena, ali varate se ako mislite da ćete ih saznati brzo, ili ako mislite da će prvi odgovor koji dobijete na neko od tih pitanja biti ujedno i točan. Osim što je brza, radnja je ovdje i prevrtljiva - neprestano dolazimo do novih i novih obrata, novih i novih iznenađenja. Kako će ova priča završiti, možete nagađati, ali nećete uspjeti pogoditi, jer se finalni obrat dogodi doslovno na posljednjoj stranici, na kojoj, nakon što ju pročitate, ostanete paf! Meni se kraj svidio - potpuno me iznenadio, ali mislim da sjajno zaokružuje ovu trilogiju.

Početak ove priče (mislim na početak cijele trilogije) - na kojem su se Poljanaši našli u neobičnom i strašnom okruženju zlokobnog Labirinta - i njen kraj u ovoj se finalnoj knjizi susreću jedan s drugim na neponovljiv način. Ne mogu vam otkriti više detalja o tom susretu, kako vam ne bih odala previše i umanjila gušt čitanja, ali morala sam ga spomenuti jer me se baš dojmio - sjajno je upleten u cijelu priču i daje joj neki poseban osjećaj konačnosti i potpunosti, kakav nisam očekivala da ću u njoj naći.

Svi elementi priče koji ovu trilogiju čine jedinstvenom i tako dobrom prisutni su i ovoj, posljednjoj, knjizi: priča je puna napetosti i akcije, odnosi između likova se neprestano mijenjaju i nadrasli su sve one početne odnose iz prve dvije knjige; svaki daljnji korak koji likovi u ovoj priči naprave potpuno je neizvjestan i nikada ne znamo što će se iduće dogoditi. A pitanje koje neprekidno muči i same likove - je li ovo što im se trenutno događa stvarno ili samo još jedna Kušnja, novi ZLOPAK-ov eksperiment - doprinosi cjelokupnoj napetosti same priče i tjera vas da čitate sjedeći na rubu stolca, spremni i sami baciti se u trk na prvi znak nevolje, zajedno sa likovina koje tako gorljivo pratite.

Zaista sjajno finale sjajne trilogije, koju ću definitvno pamtiti još dugo nakon (ponovnog) čitanja.

Ako ste čitali prethodne dvije knjige, tada ne sumnjam da ste i sami nestrpljivi da saznate kako ova priča završava. Je li ZLOPAK dobar ili je zlokoban kao štu mu samo ime zvuči? Pročitajte i saznajte. ;)