četvrtak, 9. ožujka 2017.

BELLMAN & BLACK, Diane Setterfield

Izdavač: Algoritam, 2016. 

 
Prva knjiga Diane Setterfield - 'Trinaesta priča' - potpuno me osvojila. Bila je zagonetna, pomalo mračna, magična i predivno pisana. Malo je reći da je tom knjigom Setterfield postavila prilično visoka očekivanja za svaku sljedeću knjigu koju napiše.

'Bellman & Black' njen je drugi roman, na kojem je radila godinama. Ta je činjenica još malo podebljala moja očekivanja, koja, iz svih prethodno navedenih razloga, ovaj roman možda ni u startu nije imao nikakve šanse ispuniti. Stoga je ispao pomalo razočaravajuć, no to ne znači ujedno i da nije dobar, možda samo znatno različit.

'Bellman & Black' priča je o Williamu Bellmanu. Za Willa Bellmana može se reći kako je bio prilično sretan dječak, koji je kasnije stasao u prilično sretnog čovjeka. Odrastao je samo s majkom, nakon što ih je otac napustio, ali je uživao podršku svog strica koji ga je zavolio kao vlastitog sina. Uskoro je sa stricem počeo raditi u Bellmanovoj predionici, gdje se iskazao kao bistar i vrlo sposoban mladić. Život mu je u svakom pogledu krenuo uzlaznom putanjom.

Ipak, nečija sreća, kako se čini, može rasti samo do određene visine, nakon čega slijedi neizbježan pad. A Bellmanov pad, kad se dogodio, bio je izrazito strmoglav. Ni samom Bellmanu nije jasno čime je zaslužio da ga pogodi tolika količina nesreće, ali razlog tome čini se da leži u događaju iz njegovog djetinjstva, događaju od jednog dana kada mu je bilo deset godina, a kada je kamenom iz praćke, nakon što je taj kamen opisao savršen luk, pogodio gačca na udaljenom stablu.

Priča o Williamu Bellmanu prožeta je snažnom mistikom upotpunjenom daškom mitologije. Bellman je centralni lik cijele priče, u kojoj ćemo upoznati čitav njegov život, od njegovog početka do kraja. Upoznavajući Bellmana, on će vas se bez sumnje dojmiti kao lik poštenog i dobrog čovjeka, možda malo preobuzetog svojim radom, ali u suštini pozitivnog. Iz tog ćete se razloga zacijelo začuditi količini nesreće koja ga odjednom zadesi, a za koju je teško naći što ju je točno uzrokovalo. Ranije spomenuta poveznica s događajem s gačcem je cijelo vrijeme prisutna, ali nisam ju baš uspjela u potpunosti shvatiti, njena je veza sa svime što slijedi u Bellmanovom životu od tog događaja prilično maglovita.

Krivulju kojom je Bellman, kao dječak, pogodio onog gačca, shvatila sam kao krivulju njegovog života. Ipak, je li taj čin uzrokovao to da mu život krene po toj krivulji ili bi ona bila takvog oblika bez obzira na sve, pitanje je koje je ostalo otvoreno nakon čitanja (ili je meni odgovor na njega negdje promaknuo).

Gačci su prisutni i u ostatku romana - ili kao statisti u određenim scenama, ili kao glavni likovi posebnih dodataka poglavljima, koji se dotiču mitologije, priča i zanimljivosti vezanih uz njih. Ne mogu poreći da mi je cijela ta priča oko ovih ptica bila interesantna, ali njena mi je svrha ipak ostala ne posve razjašnjena.

S obzirom na naziv romana, sigurno se pitate gdje je (i tko je) u cijeloj ovoj priči Black. Black je jednako maglovit lik kao i sami gačci, čiji su razlozi za uplitanje u Bellmanov život pomalo nejasni. On se pojavljuje tek tu i tamo, ali iako nije cijelo vrijeme prisutan, ima značajan utjecaj na Bellmana, pogotovo u drugom dijelu romana. Black, po meni, predstavlja lika koji u biti ima preneseno (i pomalo mračno) značenje, a koje je ono, ostavit ću vama da pokušate odgonetnuti. Knjiga vam, doduše, neće dati jasan i nedvosmislen odgovor na to pitanje, pa sve ostaje na čitatelju i njegovoj mašti.

Najveći plus ovog romana je stil kojim je pisan. Setterfield svojim stilom pisanja prikazuje svu vještinu pripovjedanja, onog pravog pripovijedanja i raspredanja neke priče koju je takav gušt čitati da sve mane koje sama priča sadrži padaju u drugi plan. Bez obzira na manjkavost u samoj priči, u te rečenice, njihovu ljepotu i njihov skladan tok teško je ne zaljubiti se. Osjećaj je sličan ugodnoj plovidbi mirnom rijekom, pravi užitak čitanja.

Nemojte očekivati novu 'Trinaestu priču', niti išta slično, ali provjerite kako će vam se svidjeti novi roman Diane Setterfield. Možda vam se svidi, možda ne. A možda uspijete otkriti što je Setterfield zapravo ovim romanom htjela reći. Meni je promaknulo, možda vi budete imali više sreće. ;)