petak, 17. studenoga 2017.

GEORGE LUCAS: JEDAN ŽIVOT, Brian Jay Jones

Izdavač: Profil, 2017.
[eng. George Lucas: A life] 
 

George Lucas za mnoge je, a pogotovo fanove njegovog rada, vječna enigma. Čovjek koji je svojim radom zauvijek promijenio svijet filma i način na koji se filmovi stvaraju jedan je najuspješnjijih i najpoznatijih filmskih redatelja na svijetu, ali je istodobno vrlo zatvorena i povučena osoba, koja se teško snalazi u komunikaciji s ljudima, pa čak i vlastitim glumcima. Kao vizionar koji će svoje vizije, ako mu se da potpuna kontrola nad time, lako pretočiti u film, ali će ih teško objasniti ljudima koji bi taj film trebali financirati; Lucas je savršen izbor za biografiju, tj. dokumentiranje njegovog života.

Brian Jay Jones potrudio se u ovoj nam knjizi predstaviti Georgea Lucasa kao sve što on jest: introvert, vizionar, genij; iznimno talentirani filmaš, ali i osoba s kojom je ponekad noćna mora surađivati. Od njegovog djetinjstva i mladih dana, do stvaranja filmske Sile kakva će se teško ponoviti, Jones nam je uspio približiti Lucasa i prikazati nam njegov put od buntovnog umjetnika do filmske legende.

Knjiga je podijeljena na tri dijela, nazivi kojih predstavljaju hommage originalnoj trilogiji Star Warsa: Nada, Imperij i Povratak. Kroz te dijelove pratimo Lucasov put od njegovih prvih redateljskih pokušaja i ostvarenja do stvaranja kompanije koja će revolucionarizirati kompletnu filmsku industriju.

Kao tinejdžer, Lucas se volio motati oko automobila i automobliskih utrka, a san mu je bio postati profesionalni vozač utrka. Kreativan i umjetnički nastrojen bio je oduvijek, te se, nakon što ga je automobilska nesreća odvratila od sna o vožnji utrka, posve posvetio ganjanju umjetničke karijere. Ovdje je naišao i na prvi problem, u obliku svog oca, koji je odbio financirati Lucasov studij umjetnosti, te je Lucas kompromisno upisao studij kinematografije: studij dovoljno mutnog naziva da ga njegov otac podrži, a opet dovoljno umjetnički da zadovolji Lucasove apetite. Ovim je kompromisom, ni ne znajući, Lucas započeo svoj filmski put.

No taj filmski put, kako ga ova knjiga sjajno opisuje, bio je sve samo ne lak. Filmska industrija 1960-ih i 1970-ih nije baš bila zainteresirana za mlade i odvažne redatelje, a posao u filmskom studiju mogao si dobiti samo ako si već bio član nekog sindikata. Kao buntovniku i samotnjaku po prirodi, Lucasu nije padalo na pamet da postane članom sindikata, već se odlučio probiti sam i ostvariti svoj san - što koštalo da koštalo. Ova ga je odluka dovela do mnogih problema, nesuglasica sa šefovima filmskih studija, brojnih odbijenica i općenito neshvaćanja, ali Lucas nije odustajao.

Snimiti film tih godina nije bilo nimalo lako, niti brzo: bile su potrebne silne pripreme, mnogo novca, mnogo ljudi koje se moralo angažirati, i cijeli je proces stvaranja filma - od predprodukcije do završne montaže - trajao godinama. Tijekom tih godina filmski bi se studiji često znali predomišljati, smanjivati budžet i oduzimati kontrolu nad filmovima - što je Lucasu, kao ultimativnom kontrol freaku, bila najveća noćna mora. Trnovit je bio njegov put do stvaranja svog prvog igranog filma, ali kad je stigao do cilja tog puta, konačni rezultat: film Američki grafiti pokazao se vrlo uspješnim i označio Lucasa kao redateljsko ime za koje će se definitivno još čuti.

Bez obzira na uspjehe, Lucas je vječno bio nezadovoljan što je uvijek morao biti prepušten na milost i nemilost filmskih studija. Nikada ga nije zanimao novac, ono što je želio bila je kontrola. S tim na umu osnovao je Lucasfilm Ltd., kompaniju koja će postati jedna od najpoznatijih i najuspješnijih na svijetu, te kasnije stati uz bok 'starim divovima' poput 20th Century Foxa, Universala ili United Artists-a. Njegova Industrial Light & Magic, THX, kao i kasnije Pixar, Lucasov su način da kaže 'kad ne možeš dobiti ono što želiš, napravi to sam.' Součen s nemogućnošću da mu netko isporuči specijalne efekte, animaciju i zvuk kakav mu je potreban da bi ostvario svoju filmsku viziju, Lucas je odlučio sve sam stvoriti, time započevši revoluciju na polju filmske slike, zvuka i specijalnih efekata.

Star Wars - koji će postati filmska franšiza koja će zauvijek promijeniti svijet filma - u početku su bili tek Lucasova ideja za film 'nalik Flash Gordonu'. Lucasu su trebale godine i godine, puno truda i muke da svoju ideju uobliči u nešto što će i ostali prepoznati kao fantastičnu ideju za znanstveno-fantastični film. Čak i nakon što je uspio dovršiti scenarij (nekoliko verzija scenarija) i dobiti novac za financiranje snimanja, proći će još dugo dok Star Wars ne ugledaju svjetlo dana kao onakvi kakve ih danas znamo. Na koncu, to se i dogodilo. A kao što znamo - ostalo je povijest.

Kao fanu Star Wars serijala, ova knjiga za mene je uistinu fascinantno štivo. No ono što sam otkrila čitajući je, također, je i to da bi ona mogla itekako zainteresirati i sve filmofile općenito, bez obzira na to koliko im je drag sam George Lucas. Jer, osim što ova knjiga donosi iscrpan uvid u Lucasov život i djelo, ona je ujedno i sjajan svjedok o tome kako je funkcionirao svijet filma u 1960-ima, 70-ima i 80-ima, te nam prikazuje kako je tekao put do slave jednog nezavisnog mladog filmaša koji se odlučio probiti kroz prilično zatvoren svijet filmskih studija koji su izrazito skeptično promatrali takve kao on.

Osim samog Lucasa, ova knjiga ispunjena je još nekolicinom 'zvjezdanih' imena, poput Francisa Forda Coppole i Stevena Spielberga, s kojima je Lucas bio (i još jest) dobar prijatelj. Kako su trojica filmaša često surađivala i družila se, osim Lucasovih filmskih početaka, ova knjiga dokumentirala je i Coppoline i Spielbergove početke također, dajući nam time uvid u različite puteve kojim su u to doba prolazili mladi redatelji kako bi si stvorili ime u prilično negostoljubivoj industriji.

Bez obzira na to volite li Star Wars filmove, ili Lucasov filmski opus općenito, ne možete poreći da je George Lucas svojim radom zauvijek promijenio svijet filma i način na koji se filmovi rade. Ova knjiga nije samo o Lucasu, niti je samo o Star Wars-ima. Ona predstavlja dokumentarni dokaz jednog filmskog razdoblja, jedne filmske ere koju je George Lucas preokrenuo naglavačke - i učinio boljom. Fanovima Star Wars serijala teško da moram ovu knjigu posebno preporučivati (zar ne?), ali zato ću ju preporučiti svim ljubiteljima filma i svakome tko uživa čitajući biografije složenih ličnosti, povučenih geekova koji su skloni mijenjanju svijeta oko sebe. George Lucas to svakako jest.