subota, 4. studenoga 2017.

ČUDESNA NARUKVICA ARTHURA PEPPERA, Phaedra Patrick

Izdavač: Naklada Ljevak, 2017.
[eng. The curious charms of Arthur Pepper]
  

Postoje knjige koje vas neočekivano odvedu u uzbudljivu avanturu, kakvu niste očekivali da biste mogli naći unutar korica tih knjiga. Ne avanturu u smislu ludih jurnjava, spašavanja svijeta ili pustolovina ispunjenih fantastičnim bićima, već drugu vrstu avanture - onu životnu.

Postoje, također, i knjige koje će vam zagrijati srce čak i u slučaju da je ono načinjeno od najtvrđeg kamena ili najzaleđenijeg leda. Knjige pred čijom pričom je vaše srce potpuno bespomoćno, te se ono zaljubi i u priču i u likove prije no što ste uopće shvatili da postoji opasnost da će to učiniti.

Ova je knjiga oboje.

Naslovna čudesna narukvica Arthura Peppera zapravo nije Arthurova, već je pripadala njegovoj supruzi Miriam, koja je umrla prije godinu dana. Nakon Miriamine smrti, Arthur se začahurio u rutinu i sigurnost vlastitog doma, opsesivno ponavljajući iste radnje svaki dan ne bi li uspio pobjeći od tuge i ogromne rupe koju je u njegovom životu Miriam ostavila, sada kada je više nema. Na godišnjicu Miriamine smrti, Arthur je konačno skupio hrabrost da nešto učini s njenim stvarima, koje do tada nije ni taknuo. Raščišćavajući ormare, Arthur slučajno nabasa na zlatnu narukvicu punu privjesaka, koja je očito pripadala Miriam, a koju Arthur do tada nikada nije vidio. Pomnije proučivši narukvicu, Arthur odluči istražiti svaki od privjesaka, ne bi li štogod saznao o dijelu Miriamina života o kojem očito ništa nije znao, ni ne sluteći da će ga ta istraga, u šezdeset i devetoj godini, odvesti u avanturu života.

Kad sam tek otvorila Arthurovu priču, nisam ni slutila (baš kao ni Arthur kada je pronašao narukvicu) u kakvu će me pustolovinu ona povesti. Pustolovinu ispunjenu tajnama i putovanjima, u kojoj ću, zajedno s Arthurom, susresti najraznolikije i najzanimljivije likove, napiti se, biti opljačkana, otkriti štošta o sebi i životu općenito, ali i riskirati da me pojede tigar.

Arthur Pepper jedan je od najsimpatičnijih likova s kojima sam se imala prilike družiti ove godine. Baš kao i Backmanov Ove ili Jonassonov Stogodišnjak, Arthur nedvojbeno pripada ovoj sjajnoj novoj generaciji književnih junaka poodmakle dobi, koji nas stalno iznova podsjećaju da ti se pustolovine mogu dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi i da život nikako ne prestaje u pedesetoj. Ili šezdeset i devetoj, ili stotoj.

Ipak, za razliku od Ovea ili Stogodišnjaka, koji su sami po sebi svojeglavi i pomalo čak, mogli bismo reći, skloni pustolovinama, Arthur je izrazito nesklon bilo kakvim promjenama ili otklonima od rutine u koju se zatvorio i koja mu je poznata. Također, Arthur je plah, u sve sumnja, svaki svoj korak preispituje dugo prije nego što ga napravi. Miriaminom smrću Arthurov se život poremetio, a kako bi se ponovno vratio na pravi kolosjek, Arthur se sve više zakopava u poznate mu ponavljajuće svakodnevne radnje, za koje vjeruje da bi ih Miriam odobravala i koje mu pomažu da beskrajnu tugu koju osjeća drži pod kontrolom. Put kojim ga povede znatiželja glede narukvice put je kojim Arthur nije baš sklon krenuti, ali ipak hrabro njime korača. Odlučivši taj put i dovršiti, Arthur će otkriti ne samo neke nepoznate mu činjenice o Miriaminom životu, već i o samome sebi.

Arthurova priča nije samo priča o čudesnoj pustolovini na koju je slučajno naišao i koja ga je usisala, već je to i priča o gubitku i načinu na koji se s gubitkom možemo nositi. Svatko je od nas u nekom trenutku svog života zacijelo izgubio nekoga tko mu je drag. Takva je sama priroda života. Upravo zato možemo shvatiti sve kroz što Arthur prolazi, suosjećati s njim, a i vidjeti sami sebe u njemu. Bitno je naglasiti da, bez obzira na gubitak Miriam koji Arthur neprekidno duboko osjeća, pustolovina na koju ga odvede Miriamina narukvica natjerat će ga da vidi da može, i da treba, nastaviti dalje - ne bez Miriam, nego s njenom uspomenom uvijek u srcu.

Priča Arthura Peppera sjajna je, uzbudljiva avantura, ali je ujedno i topla ljudska priča koja ima tu moć da vas natjera da se osjećate bolje u vezi sa životom i sa samima sobom. Baš kao što stoji na ovitku knjige, ova priča je 'poput vruće šalice čaja u hladno zimsko popodne': sposobna je zagrijati nam utrobu i učiniti i naša srca i naše umove toplijima.

Čudesni likovi, čudesna narukvica, čudesna priča. Svakako pročitajte.