subota, 18. studenoga 2017.

MLIJEKO I MED, Rupi Kaur

Izdavač: Stilus, 2017.
[eng. milk and honey]


Rupi Kaur otkrila sam na Facebooku prije par godina i sve od tada je pratim. Osvojila me svojom poezijom, načinom na koji se izražava, načinom na koji njene pjesme pogađaju bit problematike na koju se odnose.

Rupi nazivaju 'insta-poet'-om, terminom koji označava novu generaciju mladih pjesnika i pjesnikinja koji se koriste društvenim mrežama kako bi doprli do svoje publike. Otkako je Rupina poezija na taj način našla svoj put do srca stotina tisuća ljudi, čini se da taj način ne samo funkcionira, već i uspijeva zainteresirati ljude, pogotovo mlade generacije, za poeziju.

Rupina debitantska knjiga, zbirka poezije 'mlijeko i med', svojevrsna je književna senzacija. Naime, ova je knjiga ne samo postala svjetski bestseler (što je nešto što tek rijetko uspije knjigama poezije općenito, a kamoli novim i još neafirmiranim autorima), već je ušla i na onu najpoznatiju - listu bestselera NY Timesa, i na njoj se održala puna 52 tjedna.

Ova zbirka podijeljena je na četiri tematske cjeline: bol, ljubav, slom i lijek. Međutim, ove su tematske cjeline tek gruba okosnica oko koje se vrte teme Rupinih pjesama koje su pod tim cjelinama sadržane, jer u njima ćete naći još mnogo, mnogo toga.

Rupine pjesme govore o strahu, boli, tuzi i zlostavljanju; ali i o snazi, ženstvenosti, ljubavi i pripadanju. Rupine pjesme pogađaju srž svake teme o kojoj Rupi piše, čineći to bez zadrške i šaljući nam izravnu poruku da možda trenutno patimo, ali patnja će proći i biti će (možda već sutra) bolje.

"kako dolazi bol
tako dolazi i sreća

- budi strpljiva"

Rupine pjesme su izravne, čak drske, nabijene su emocijama i snagom. Poetične su i u ritmu, iako u njima nema rime, te su popraćene sjajnim autoričinim ilustracijama, koje same pjesme izvrsno nadopunjuju.

Rupina poezija nije nalik ni na što na što ste u svijetu poezije do sada naišli. Njene su pjesme poput haikua: kratke, ali jezgrovite; svaka riječ puna značenja, svaka riječ nosi poruku. Ponekad je ta poruka gorka i nije ono što želite čuti, ali znate da je istinita. Ponekad je, pak, ta poruka slatka, zbog nje osjećate toplinu i izmamljuje vam smiješak.

Ono što mi se najviše sviđa kod Rupinih pjesama sadržanih u ovoj knjizi je feminizam, koji izvire iz svakog njihovog stiha. Rupine su pjesme, svaka od njih na svoj način, svojevrsna oda ženama i ženstvenosti, svemu onome što žene čini ženama. 

"tvoje je tijelo
muzej
prirodnih nepogoda
možeš li uopće pojmiti
koliko je to nevjerojatno"

Teško mi je opisati vam što je sve ova knjiga i što se sve u njoj nalazi: toliko je toga! Ovo je knjiga o ljubavi i patnji i sreći i boli, knjiga koja pronalazi žličicu šećera i u najgorčim životnim situacijama; knjiga zbog koje je svijet ponovno poludio za poezijom. Ova je knjiga, u biti, za svakoga nešto drugo: ne možete unaprijed znati na koji će vas način dotaknuti. Potrudite se saznati.

"mlijeko i med vodi čitatelje
na putovanje najgorčim dijelovima života
i u njima pronalazi nešto slatko
jer šećer se može pronaći posvuda
ako ste ga spremni potražiti"