utorak, 28. studenoga 2017.

WILL GRAYSON, WILL GRAYSON, John Green & David Levithan

Izdavač: Fokus, 2017.
[eng. Will Grayson, WIll Grayson] 

 
Upoznajte Willa Graysona: povučenog tinejdžera čiji je životni moto - 1. Nemoj pretjerano razmišljati o nekome i 2. Začepi. Will se ne voli isticati u gomili, iako mu to poprilično otežava činjenica da je njegov najbolji prijatelj golemi gay lik sitnog imena - Tiny - koji je, uz to, prilično popularan i obožava biti u centru pažnje. A i Willova odlučnost da pretjerano ne razmišlja o nekome u zadnje je vrijeme na klimavim nogama, čemu je krivac slatka Jane sa snobovskim ukusom u glazbi.

A sad, upoznajte Willa Graysona: ne, to nije ovaj isti Will Grayson, iako je i Will Grayson broj dva također povučeni tinejdžer. Will Grayson broj dva sitan je, mračan i gay. Nema mnogo prijatelja, zapravo niti jednog pravog prijatelja, i pati od depresije. Jedina svijetla točka njegovog života je Isaac, dečko kojeg je upoznao online i s kojim se već jako dugo dopisuje.

Dvojicu Willa Graysona igra slučajnosti dovest će u isti sex shop u isto vrijeme jedne hladne večeri. A ako je moguće da postoje dva Willa Graysona, koja su slični slučajni događaji doveli na najbizarnije moguće mjesto na kojem bi se dva Willa Graysona uopće mogla sresti... Sve je moguće.

Dupla doza Willa Graysona originalna je ideja za jedan vrlo zabavan roman za mlade. Udruživši snage s Davidom Levithanom, John Green nam je ovoga puta servirao sjajnu tipično Greenovsku priču, ali s dodatnim twistom za kojeg je zaslužan Levithan, čime smo doslovno dobili duplu dozu Willa Graysona: dva zanimljiva lika, dvije slične, a opet toliko različite priče o odrastanju i sazrijevanju.

Dvojica pisaca podijelila su se u ovom romanu na način da je svaki zaslužan za jednog Willa i svaki nam priča priču tog svog Willa - priču koja je, u slučajevima u kojima obojica Willova sudjeluju u zajedničkoj priči, ispričana naizmjence kroz Willa broj jedan, pa Willa broj dva. Originalno, zanimljivo, - i doista zabavno.

Priča o dvojici Willa Graysona priča je o odrastanju, sazrijevanju i prihvaćanju samih sebe. Ali više od svega drugog, ovo je priča o prijateljstvu.

Kako kaže Willov otac:

"...prijatelje biraš sam. Osim toga, moraš znati da možda i možeš kopati po svom nosu, ali zapamti da ne možeš kopati po prijateljevom nosu."

Nakon što iskusi sve uspone i padove prijateljstva i upozna nas s pričom o svom prijateljstvu s Tinyem, Will će ocu dokazati da, ponekad, ne samo da možeš odlučiti kopati prijateljev nos, već da to moraš.

Pričajući o prijateljstvu, ovaj nam roman oslikava točno koliko je važno imati pravog prijatelja u svom životu - onog tko će te ponekad toliko naživcirati da ga više nikad ne poželiš ni vidjeti, ali i onog tko će te izvući iz najdublje rupe u koju te život baci i biti uz tebe onda kada ti je to potrebno.

Također, ovaj roman progovara o nekim vrlo važnim temama u svijetu tinejdžera: mentalnom zdravlju, prihvaćanju drugačijih od sebe, utjecaju koji zadirkivanje može imati na neku osobu, čak i onda kada je ta osoba svjesna da se drugi samo šale. Will Grayson, Will Grayson, Tiny, Jane, Gideon i ostali likovi u ovom romanu svojim pričama podižu svijest o utjecaju depresije na mlade i promiču pozitivnost i prihvaćanje ljudi takvima kakvi jesu, bez obzira jesu li homoseksualci, sramežljivci, nježni divovi, povučeni pametnjakovići ili nespretni štrkljavci.

Duhovita i zabavna, ova šašavo-bizarna priča prava je oda prijateljstvu. Ona je podsjetnik o samoprihvaćanju, toleranciji i prihvaćanju različitosti. Ona je sve ono što očekujete od Johna Greena, ali i ponešto što ne biste očekivali. Ova priča je baš poput Tinyevog mjuzikla: prpošna, pozitivna, energična, romantična - i posuta šljokicama duginih boja. Ako vam je potrebno malo šljokica u životu, slobodno otvorite ovu knjigu - i pustite da vas obaspu.