nedjelja, 29. travnja 2018.

ON KAŽE/ONA KAŽE, Erin Kelly

Izdavač: Stilus, 2018.
[eng. He said/she said]


Cornwall, Lizard Point, 1999. godine. Gomile ljudi okupile su se na festivalu pomrčine Sunca. Kit i Laura, mladi par u kojem je Kit strastveni lovac na pomrčine, također su dio te gomile. Pomrčina te, 1999. godine, možda i nije bila najbolji od svih prizora pomrčine koji je Kit ikada promatrao, ali bila je jedan od najintimnijih trenutaka koji je podijelio s Laurom. Vraćajući se prema mjestu na kojem su kampirali, Kit i Laura slučajno nabasaju na drugi par i svjedoče trenutku u kojem se između tog drugog para odigra nešto strašno. Laura odluči uskočiti i pomoći djevojci jer vjeruje da je djevojka u onome što je vidjela žrtva, te odluči pozvati policiju. Žrtva šuti, a muškarac sve poriče.

U mjesecima koji slijede i pravnim zavrzlamama koje ih prate, cijeli se slučaj svodi na njegovu riječ protiv njezine. Odlučna pomoći djevojci koju uopće ne poznaje, Laura ne odustaje i čini sve što može kako bi se stvari okrenule u korist te djevojke - Beth. Zauzvrat, od Beth primi vječnu zahvalnost, no razmjeri u kojima se ta zahvalnost manifestira postepeno prerastaju u nešto posve ludo, pa i opasno. Da bi se spasili, Kit i Laura morat će pobjeći od svoje prošlosti - i nastaviti bježati, vječno se okrećući i panično gledajući za sobom. Jer, prošlost uvijek nađe načina da te sustigne.

Fantastično napisan, ovaj psihološki triler prepun je tajni i likova koji te tajne dobro skrivaju. Radnja se odvija brzo, a sadašnji događaji isprepliću se onima iz različitih razdoblja u prošlosti, čineći priču time još zagonetnijom. Priču pratimo naizmjence preko Kita i Laure, čas prateći njihove živote u sadašnjosti, čas one otprije 15 godina, kada je sve počelo. Sam početak odmah je zagonetan i teško je razlučiti što se tu zapravo događa, čak i nakon što vam ono što se događa likovi opišu u detalje. A upravo u tim detaljima je i stvar - o svemu što vidimo i svemu što svjedočimo postoje dvije (pa i više) verzija događaja, te nikada ne možemo biti sto posto sigurni jesmo li vidjeli ono što se odigralo ili samo ono što smo mislili da se odigralo. Kako saznajemo nove detalje o već poznatim događajima, tako nam se i mišljenje i shvaćanje čitave situacije iz trena u tren neprekidno mijenja.

Likovi su ono na čemu počiva čitava ova priča. Baš svaki lik ovdje je upitan, za baš svakog lika u pojedinom se trenutku počnemo pitati govori li istinu ili nešto skriva. A baš svi nešto skrivaju - samo je pitanje koliko je to što skrivaju strašno, i koliko je dobro skriveno. Laži i strah od njihovog izlaska na vidjelo u ovoj priči neprekidno plešu neki manijakalni ples, a trenutak u kojem konačno stanu trenutak je u kojem saznajemo novi komadić skrivene istine.

Svidjelo mi se kako su pomrčine Sunca i lova na te pomrčine utkani u ovu priču. I same po prirodi mistične, pomrčine dodaju neku posebnu dozu intrigantnosti cijelom ovom romanu, tvoreći svojevrsne checkpointe prema kojima pamtimo određene događaje i prema kojima se orijentiramo. A osim toga, nisam znala da su festivali pomrčina toliko fora. Gotovo ti dođe da potražiš kad je sljedeća i spakiraš kofere. :)

Ukoliko volite romane koji vam do zadnje stranice golicaju maštu i ostavljaju vas s upitnicima iznad glave, onakve romane u kojima nije samo teško, već i posve nemoguće sam zaključiti što se doista dogodilo i što je cijela istina, ovo je roman za vas. Posve je nepredvidiv; pomislit ćete u pojedinom trenutku kako ste na tragu nečega, ali taj će vas trag dovesti do nečeg posve drugog i izokrenuti cijelu priču naglavačke. Crescendo netom prije, a zatim i samo finale romana iznenadit će vas, no ne u tolikoj mjeri koliko će to tek učiniti njegov zadnji odlomak. Pročitavši ga, zaklopila sam knjigu, odmahnula glavom i pomislila jednostavno - wow.

Odličan triler, nemojte ga propustiti!