srijeda, 9. svibnja 2018.

Druženje s Nesbøom u Gavelli

U sklopu turneje kojom promovira svoj najnoviji roman 'Macbeth', svjetski popularan norveški pisac Jo Nesbø posjetio je i Hrvatsku. U Hrvatsku ga je doveo Nesbøov domaći izdavač Fokus, a u sklopu boravka ovdje kod nas planira posjetiti Zagreb, Zadar i Split.

Zagrebačko dramsko kazalište Gavella jutros je, povodom Nesbøova posjeta, bilo krcato. Unatoč tome što je termin promocije bio zakazan u jutarnjim satima radnog dana, to nije spriječilo brojne fanove i općenito knjigoljupce da dođu poslušati što njihov omiljeni autor ima za reći i, uz malo sreće, ulove njegov autogram.
 
 
Voditeljica programa, Bojana Gregorić Vejzović, Nesbøa je najavila kao rock zvijezdu među piscima i kralja trilera, a vjerujte, on to doista i jest. :)

Nešto više od sat vremena pričao je o svom novom romanu, načinu na koji stvara svoje priče i likove, a spomenuo se, naravno, i neizbježni Harry Hole. (Usput, nije Heri Houl. Izgovara se Hari Hule, s tim da r izgovorite poput Francuza, a u malo rastegnete. :)) 
 
Na jedinstven i vrlo zabavan način Nesbø nam je ispričao kako je inzistirao da u sklopu projekta re-tellinga Shakespearovih djela napiše svoju verziju upravo 'Macbetha', otkrio nam je kako je uredio savršeno mjesto za pisanje u svom stanu, s krasnim pogledom na grad, aparatom za kavu i svojom najdražom glazbom nadohvat ruke, na kojem jednostavno uopće ne može pisati, već to čini u malom kafiću u blizini, u kojem je njegov omiljen stol često zauzet pa zato sjedne preko puta i zuri u čovjeka koji sjedi na njegovom omiljenom mjestu sve dok ovaj konačno ne ode. :D

Ispričao je i kako su mu posebno dragi upravo likovi negativaca, i to stoga što u njima uvijek postoji i malo one druge strane - niti jedan nije baš potpuno loš niti baš potpuno dobar, kao, uostalom i sam Macbeth. Rekao je i kako nije ljubitelj natprirodnog u književnosti, pa je originalne tri sestre vještice iz Shakespearovog 'Macbetha' i njihovo proroštvo u svojoj verziji pretvorio u tri prostitutke koje umjesto vještičjih napitaka kuhaju metamfetamin, a proročanstvo je više 'ponuda koja se ne može odbiti' od njihovog šefa, narkobossa.
 

Odgovorio je i na nekoliko pitanja fanova, te rekao, između ostalog, kako voli čitati klasike, kako su mu među dražim piscima Knut Hamsun, Hemingway, Nabokov i Dostojevski, ali da voli i Franka Millera i njegove stripove, pogotovo Sin City. Rekao je i kako je odmalena volio knjige, kako mu nije žao što je ozlijedio koljeno i prekinuo svoju nogometnu karijeru jer to znači da nikoga nije razočarao neostvarivši svoj talent kao što se mnogim mladim talentima često dogodi, kako ga za određene likove inspiriraju i ljudi iz stvarnog života (iako nije htio otkriti koji točno), te kako neke od najboljih ideja za umorstva u svojim romanima dobiva ujutro, u onom stanju polusna prije no što se probudi.

Što se Harrya Holea tiče, Nesbø nam nije htio otkriti kakve mu zgode i nezgode sprema za budućnost, ali je otkrio kako ta budućnost ima svoj rok trajanja, odnosno da Harry neće živjeti vječno, i, jednom kad njegova priča dođe svome kraju, neće biti ponovnog vraćanja na nju. Rekao je i da je svjestan kako se nekim čitateljima možda ne sviđa sudbina koju je namijenio određenim svojim likovima, ali da tu sudbinu svejedno ne misli mijenjati. Spomenuo je kako je Charles Dickens svojedobno svoje romane objavljivao poglavlje po poglavlje i prema mišljenjima čitatelja odlučivao kako će priča teći dalje. Nasmijavši se, zatim je rekao kako on sam, za razliku od Dickensa, ne mari za mišljenje čitatelja i obećao kako naše sugestije nikako neće uzeti u obzir. :D

Bilo je puno zanimljivosti, puno zabave i puno smijeha danas u Gavelli. Full je zabavan taj Jo Nesbø, i full je simpatičan. Ako ćete imati prilike poslušati ga još koji put, a ovu ste propustili, iduću nemojte nikako. ;)
 
P.S. Moje fotografske vještine, kao što vidite, pogotovo u slabo osvijetljenim prostorima, nisu baš iznimne - hence the ghostly figures. Isprike na lošim fotkama, ako ću biti baš potpuno iskrena, nisam se baš ni trudila. :P Previše sam uživala slušajući što Nesbø ima za reći. :D