četvrtak, 8. studenoga 2018.

MJESEC U PALAČI, Weina Dai Randel

Izdavač: Lumen, 2018.
[eng. The Moon in the Palace

 
Volim čitati povijesnu fikciju, pogotovo kada se radi o likovima, dobima i civilizacijama o kojima do sada nisam znala baš puno. A još kada je u središtu priče jedna iznimna žena, ne može bolje!

Mlada Mei kći je kineskog guvernera, koja nakon smrti oca ostane bez svega. Jedini izlaz iz bijede i način da pomogne svojoj obitelji Mei vidi u prilici da dođe na dvor kineskog cara kao jedna od njegovih odabranica. Zahvaljujući očevom položaju, Mei vrlo brzo doista bude pozvana na dvor, ali tu tek počinje njen trnovit put do pravog položaja - i, možda, carevog srca. Naime, carevih je odabranica puno i svaka je od njih na svoj način lijepa i darovita, te se u tom moru ljupkih (i ambicioznih) djevojaka teško istaknuti. Mei će morati pomno odabrati svoj put i pažljivo iskoristiti svaku priliku koja joj se pruži da bi uopće došla do cara. Put je to koji joj može donijeti nezamislive nagrade i ostvariti joj životnu želju, ali i odvesti ju u propast ako učini i najmanju pogrešku.

Meina priča zapravo je priča o legendarnoj kineskoj carici Wu Zetian, jedinoj poznatoj i službeno priznatoj ženskoj carici Kine u više od dva tisućljeća kineske povijesti. Carica Wu započela je svoj put kao jedna od konkubina cara Taizonga, nakon čije se smrti udala za njegovog nasljednika, cara Gaozonga. Čitavo to vrijeme carica Wu stjecala je značajnu političku moć i utjecaj, te je, nakon iznenadne smrti supruga, praktički preuzela položaj koji je u ono vrijeme bio istovjetan onome cara, čineći ju prvom ženskom caricom.

Ponekad pomislim kako će mi činjenica da znam kako se priča nekog lika, koji je postojao kao stvarna povijesna ličnost (poput carice Wu u ovom slučaju), nekako umanjiti užitak čitanja i oduzeti onu neizvjesnost i vječno zdvajanje nad sudbinom lika o kojem čitam. No to gotovo nikada ne bude slučaj, pa tako nije ni ovdje. Meina priča bila mi je zanimljiva, a na trenutke i napeta, iako sam znala da će se za nju na kraju sve dobro posložiti. Možda je baš u tome posebna zanimljivost ove priče: to kako mi je ona dala priliku upoznati nesigurnu i plahu, iako veoma odlučnu, djevojku koja će kasnije postati jedna od najmoćnijih ljudi sedmostoljetne Kine, te pratiti tu djevojku na njenom putu od 'samo' Mei do carice Wu.

U jednakoj mjeri u kojoj mi je bila zanimljiva Meina priča, bilo mi je zanimljivo i čitati o običajima, događajima i prilikama koje su se odvijale na carskom dvoru u Kini u 7. stoljeću. Iako ovdje možemo vidjeti tek malen djelić bogate kineske povijesti, taj djelić veoma je fascinantan i autorica je uložila izniman trud kako bi nam ga u detalje opisala. Unatoč poznatoj činjenici da su kineski carevi običavali imati mnogo priležnica, zapanjili su me podaci o njihovom broju i položaju na dvoru, kao i činjenica da su sve te žene, jednostavno zbog svoje brojnosti, cara zapravo prilično rijetko viđale, a ponekad mu čak godinama ne bi imale prilike ni prići. Jednako su zanimljivi i podaci o uzgoju svile i gotovo pobožnom odnosu prema dudovim svilcima, kao i općenite zanimljivosti koje čine život na dvoru - dvorske intrige, spletke, urote i zakulisne igre moći.

Ova je priča, za mene, jedno veoma zanimljivo povijesno-romantično djelo, koje na fascinantan način opisuje uspon jedne djevojke na položaj u društvu, sve prepreke koje su joj pokušale taj uspon prepriječiti i sve sretno-dovitljive načine na koji je ona te prepreke uspjela savladati. Romantični dio priče mi možda i nije bio toliko fascinantan, ali pomogao mi je da bolje upoznam mladu Mei i dobijem potpuniji uvid u njenu priču.

Carica Wu žena je koja postigla nešto iznimno u jednom iznimno patrijarhalnom društvu, što ju čini jednom od iznimnih snažnih žena o kojima volim čitati i o kojima bih voljela da svi imamo prilike čitati još više. Svim ljubiteljima povijesne fikcije i lijepog pisanja, kao i svima koji vole čitati o snažnim ženama koje su na svoj način uspjele promijeniti svijet, velika preporuka!
 
_____________________
 
Knjigu možeš kupiti ovdje: http://bit.ly/2Ph6ld5