četvrtak, 29. studenoga 2018.

RAZDVOJENE SUDBINE, Veronica Roth

Izdavač: Naklada Ljevak, 2018.
nastavak romana Ureži znak smrti 
[eng. The fates divide]


U svijetu obavijenom Strujom, dar proroštva i dar otkrivanja sudbina pojedinaca je rijedak. Rijetki su i oni koji uopće imaju sudbine, još rjeđi oni čije su sudbine značajne za društvo i sam svijet u kojem to društvo živi. Sudbine Akosa i Cyre, glavnih likova ovog znanstveno-fantastičnog romana, na prvi pogled možda ne djeluju značajno same po sebi, ali njihove sudbine imat će značajnog utjecaja ne samo na njih same, već i na njihove sukobljene obitelji i njihova sukobljena plemena, a samim time i na čitav svemir u kojem žive.

Ipak, ni Cyrina ni Akosova sudbina ne zvuče kao nešto fantastično, čemu se mogu radovati, već zapravo djeluju surovo i kao nešto što bi svatko volio izbjeći. No, kada ih sudbine odvedu na put barbarskog rata, za početak kojeg je moguće okriviti samo Cyrinog zlog oca, koji bi trebao biti mrtav, Akos i Cyra otkrit će neizbježnu istinu da se sudbine pojedinaca mogu ispuniti na najneočekivaniji mogući način.

Je li sudbina određena rođenjem pojedinca zaista nepromjenjiva i čvrsto zapisana u Struji, ili ju je moguće protumačiti na više različitih načina, od kojih niti jedan ne mora biti onaj na koji će se ta ista sudbina na kraju odviti? Veronica Roth smislila je sjajan odgovor na to pitanje, koji leži unutar korica ovog romana.

Nastavak romana 'Ureži znak smrti' proširuje priču o sudbinama dvoje ljudi i dvaju različitih rasa - Shoteta i Thuvezijanaca - koju smo u prvoj knjizi tek upoznali. Priča se ovdje grana, raste i oblikuje na više različitih načina, baš kao i njeni likovi, te u mnogim segmentima nadrasta svoju prethodnicu.

Uz Akosa (ispričanog u trećem licu) i Cyru (ispričanu u prvom licu), ovdje dobivamo još jedan dodatan uvid u Strujom obavijen svemir Veronice Roth kroz Cisi, Akosovu sestru, čiji su dijelovi priče, kao i oni Cyrini, ispričani u prvom licu. Cisina se priča u određenom dijelu odvaja od one Akosa i Cyre, ali sve vrijeme čini veoma bitan i ujedno vrlo zanimljiv dio čitave priče.

Tema sukoba između dvaju rasa koje bi u nekom drugom svemiru možda bile samo prijateljski susjedi, dok su u ovom smrtni neprijatelji, stara je valjda koliko i vrijeme. Veronica Roth ovu je temu ipak uspjela ispričati na jedan posve nov i posve originalan način, oslikavajući nam nešto što nam istovremeno djeluje kao znanstvena fantastika i kao nešto posve nam poznato. Naravno, ishod ovog sukoba na kraju će biti posve drugačiji no što biste mogli predvidjeti.

Sudbine su ono što čini okosnicu ove priče, kao i vječno pitanje vjerovanja u to da sudbina uopće postoji i da nam je unaprijed određena. A ako jest, možemo li išta učiniti da ju promijenimo i koliko uopće išta što činimo zapravo utječe na dodijeljenu nam sudbinu? A opet, sudbina možda uopće nije ono što smo na početku mislili da jest, već skriva mnoga dublja značenja i razne mogućnosti.

Ne, neću vam reći koji je ispravan odgovor na sva ova pitanja o sudbini. Možda on uopće ne postoji. Morat ćete pročitati i otkriti to sami. :) Ono što ću vam otkriti jest to da, ukoliko volite fantastiku i SF upletene u zanimljivu i originalnu priču smještenu u neki posve novi svijet, unutar korica ovog romana pronaći ćete jednu upravo takvu.
 
___________________________
 
Knjigu kupi ovdje: http://bit.ly/2Q7vsiY