nedjelja, 4. studenoga 2018.

LAŽLJIVAC MEĐU NAMA, Karen M. McManus

Izdavač: Profil, 2018.
[eng. One of us is lying


Petero učenika našlo se na produžnoj nastavi nakon škole. Četvoro će s produžne izaći živi, jedan ne.

Na početku cijela stvar izgleda kao nesretan slučaj, ali uskoro postane jasno da policija ne misli tako. Pogotovo zato što se ubijeni učenik spremao otkriti tajne preostalih četvoro - i to tajne za koje oni ne bi htjeli da se doznaju.

Istraga se zaoštrava, tajne izlaze na vidjelo, a napetost raste kako se približavamo odgovoru na pitanje: tko je (sve) od petero učenika lažljivac, a tko i ubojica?

"Neki su ljudi toliko opasni za druge da ne zaslužuju živjeti. Baš tako."

Ovaj roman podsjetio me na 'Slatke male lažljivice' ili možda čak na malo mračniju verziju 'Tračerice'. Ako mislite da činjenica da su glavni likovi tinejdžeri imalo smeta ovom romanu da bude baš pravi uzbudljivi i napeti triler, varate se. Ovih petero slatkih malih lažljivaca prepuno je tajni, a ne libe se ni poduzeti što god mogu kako bi te tajne ostale skrivene daleko od pogleda drugih. Jedan je od njih posebno mračan, a otkriti čije su tajne dovele do hladnokrvnog ubojstva nije nimalo lako.

Ne znam jeste li ikada igrali 'Cluedo', ali ovaj je roman baš poput neke specijalne verzije te igre. Baš kao u 'Cluedu', i ovdje imamo izbor različitih likova, koji su se našli na nekom određenom mjestu i počinili zločin. Jedina je razlika od same igre to da su nam ovdje mjesto i sredstvo na kojem, odnosno s kojim, je počinjeno ubojstvo već poznati, a trebamo otkriti samo tko je to učinio.

Onako na prvi pogled, odabir likova je posve tipičan za uobičajene srednjoškolske tinejdžerske priče.

Tu je Bronwyn, odlikašica i uzorna učenica, 'little miss goody two shoes' koja uvijek postupa ispravno. Zatim Cooper, sportska zvijezda i pravo utjelovljenje definicije 'dobrog dečka'. Tu je i Addy, savršena ljepotica i savršena djevojka svom savršenom dečku, Jakeu. Zatim Nate, delinkvent i kriminalac, tipičan srednjoškolski 'bad boy'; i, na kraju, Simon, otpadnik iz društva i glavni izvor tračeva cijele škole, koje nesebično dijeli s drugima putem vlastite aplikacije koju je za tu prigodu i osmislio.

Ono što se ne vidi na prvi pogled je da je svaki od ovih likova pomno odabran jer se bori s nekim određenim problemom koji su također uobičajeni za tinejdžere (a i čitava društva općenito): roditeljima alkoholičarima, skrivanjem seksualne orijentacije zbog straha od neprihvaćanja, gubitka vlastitog identiteta zbog pokušaja uklapanja u sliku koju su drugi o tebi stvorili, činjenice da se zbog svog podrijetla za sve moraš potruditi dvostruko više od drugih svojih vršnjaka, potrebe za pažnjom i prijateljstvom, te, možda najvećim problemom od svih - depresijom.

Radnju pratimo iz kuta gledanja svih ovih likova, a ta je radnja neprestano sve zamršenija, napetija i zanimljivija za čitanje. Kako sam bolje upoznavala pojedine likove, tako su se moji osjećaji prema njima mijenjali, a, iako sam povremeno naslućivala u kojem će se smjeru radnja odviti, nisam ju 100% pogodila sve do samog kraja.

Teško je otkriti tko je pravi 'Lažljivac među nama', budući da svi lažu - u manjoj ili većoj mjeri. Zato mi je otkrivanje lažljivca nad lažljivcima, kao i otkrivanje pozadinske priče svih povezanih likova, bilo - baš poput dobre partije 'Clueda' - jedno jako zabavno iskustvo. 

___________________________

1. poglavlje možeš pročitati na linku: http://bit.ly/2RzPBtV