subota, 29. prosinca 2018.

2018. BILA JE GODINA TRILERA - A ovo je 15 najboljih


Ove sam godine pročitala povelik broj knjiga (Iako si uvijek govorim da mogu ja to i bolje. Nikad nisam zadovoljna količinom pročitanih knjiga, jer jednostavno ih je toliko koje još želim pročitati! Ah.), od čega najviše trilera. Neki su bili dobri, neki sjajni, neki odlični, a neki pomalo od svega, ovisno o trenutku radnje u kojem sam se nalazila dok sam čitala. Mnoge od njih mnogi su već početkom 2018. proglasili trilerom godine, iako je, kako je godina odmicala, postalo jasno da će ih ove godine biti još puno sjajnih, te da je bilo puno prerano za ovaj proglas. Za mene, 2018. je godina doista bila godina trilera, a trilera godine u njoj bilo je puno. Ovo je mojih 15 najboljih, popisanih nasumičnim redoslijedom:

1. Sarah Pinborough - Ne vjeruj svojim očima
2. Sarah Pinborough - 13 minuta
3. Sarah Pinborough - Kunem se životom
4. Karen M. McManus - Lažljivac među nama

Kada bih morala odabrati baš samo jedan triler godine, bez sumnje bi za mene to bio roman prvijenac Sarah Pinborough: 'Ne vjeruj svojim očima'. Ovaj je roman u veljači ove godine bio najprodavaniji triler u hrvatskim knjižarama, te je u nepunih mjesec dana doživio i ponovljeno izdanje. Na njegovim koricama stoji preporuka i majstora trilera Harlana Cobena i majstora i trilera i horora Stephena Kinga. Mnogo je psiholoških trilera koji su u stanju zaintrigirati čitatelja i u kojima čitatelji uživaju čitajući ih, ali malo ih je koji te posve zapanje i natjeraju da o njima razmišljaš i dugo nakon čitanja. 'Nestala' Gillian Flynn jedan je od takvih trilera, a ja bih osobno ovaj roman stavila uz bok 'Nestaloj'. Ne samo zato jer me radnja jednako iznenadila, već i zato jer dugo nisam naišla na neki lik koji bi bio jednako genijalno lud i opasan kao Amy iz 'Nestale', a u ovom se romanu nalazi upravo takav lik. Moram napomenuti i da je kraj ovog romana - na ljestvici iznenadnih krajeva koja ide od 1 do 10 - 100! Neki smatraju da je kraj najslabiji dio ovog romana, meni je zapanjujuće genijalan.
 
Sarah Pinborough pokazala se kao pravo otkriće u žanru psiholoških trilera. Njen drugi roman, '13 minuta', jednako je zamršen, nepredvidiv i iznenađujuć, a i ovaj roman dolazi s preporukom -the one and only- Stephena Kinga. Poput najfinije paukove mreže, Sarah Pinborough u ovom je romanu isplela briljantno isprepletenu priču: priču izgrađenu na temeljima (ne)prijateljskih odnosa grupe tinejdžerica koja nam otkriva točno koliko ti odnosi mogu biti zamršeni i koliko djevojke, koje bi jedna drugoj trebale biti bliske, mogu umjesto toga biti opake, pune tajni i zabijati jedna drugoj noževe u leđa. Njen treći roman, 'Kunem se životom',  bavi se životima triju žena, od kojih jedna (ili sve?) živi u laži. Na ljestvici iznenadnih krajeva i ovaj je premašio stotku, a Sarah je jedina spisateljica čiji su romani, na račun svojih iznenadnih svršetaka, na društvenim mrežama uspjeli dobiti i hashtag #wtfthatending. Spomenuvši '13 minuta', moram napomenuti da se ovdje radi o svojevrsnom YA trileru, a kad sam se već dotakla ovog žanra, onda vam moram odmah ovdje i spomenuti izvrstan roman Karen M. McManus: 'Lažljivac među nama'. Ne znam jeste li ikada igrali 'Cluedo', ali ovaj je roman baš poput neke specijalne verzije te igre. Teško je otkriti tko je pravi 'Lažljivac među nama', budući da svi lažu - u manjoj ili većoj mjeri. Zato mi je otkrivanje lažljivca nad lažljivcima, kao i otkrivanje pozadinske priče svih povezanih likova, bilo - baš poput dobre partije 'Clueda' - jedno zbilja nezaboravno iskustvo. 

5. Catherine Burns - Gošće
6. C.J. Tudor - Čovjek od krede
7. A.J. Finn - Žena na prozoru

U istom žanrovskom moru trilera pliva mnogo odličnih riba. No, u tom istom moru nađe se kojiput i neka koja pomalo odskače od ostalih, neka pomalo oddball riba. Takva riba je roman 'Gošće' Catherine Burns. Ovaj je psihološki triler, za mene, dašak svježeg zraka u moru romana ovog žanra. Njegova radnja odvija se sporo (pomalo kao u Hitchcockovom 'Psihu'), i postupno nas uvodi u priču, a neka neodređena zlokobnost i napetost prisutni su čitavo vrijeme dok čitate. Tema je jeziva, i od vas će tražiti malo više pažnje i koncentracije, malo strpljenja i dobar želudac. Ali sam roman jezivo je dobar. Mene je posve zapanjio. Uzdrmao. Užasnuo. I oduševio, također. Jednako jeziv, iako na drugačiji način, je i roman 'Čovjek od krede' C.J. Tudor. Početak radnje ovog romana pomalo podsjeća na kultni roman 'Ono' Stephena Kinga, budući da nas uvodi u priču koja spaja djetinjstvo glavnih likova i njihove odrasle živote, u kojima ih traume iz djetinjstva još uvijek proganjaju. Ovdje nema klaunova, doduše, ali priča nije zato ništa manje jeziva. Mračna atmosfera, otkrivanje tajni i posve neočekivan kraj čine 'Čovjeka od krede' jednim jako brrr iskustvom. I jako dobrim, također.

Kad sam već spomenula Hitchcocka, red je da spomenem i roman A.J. Finna 'Žena na prozoru' , koji je svojevrstan hommage Hitchcockovom filmu 'Prozor u dvorište', i koji me naprosto oduševio. I sam je neodoljivo 'hitchcockovski': napet, zanimljiv, nepredvidiv; dok čitate, atmosfera, zvukovi i scene koje se odigravaju u romanu pred vašim očima postaju napeti filmski trileri iz 1950-ih ili 60-ih. Ispletena oko nepouzdane pripovjedačice, ova je priča pomalo i klaustrofobična. Autor sjajno opisuje kako je to kad postaneš zarobljenik vlastitih strahova, zatvorenik unutar vlastitog doma. Gillian Flynn nazvala je ovaj roman impresivnim i uzbudljivim štivom. A Stephen King ga je, pak, proglasio jednim od rijetkih koje se ne ispušta iz ruku. Kada ovakve dojmove čujete od kraljice psiholoških trilera i kralja i trilera i horora, onda znate da se radi o knjizi koja je doista izvanredna. I doista jest.

8. Thomas Enger - Unakažen
9. Leif G.W. Persson - Istinita priča o Pinokijevu nosu
10. Jane Harper - Sila prirode

U svijetu trilera mnogo je dobrih serijala. Neki su, ipak, mrvicu bolji od ostalih. Takav je, primjerice, serijal Thomasa Engera o novinaru Henningu Juulu, koji, uz misteriozna ubojstva i skandale koje istražuje u sklopu posla, istovremeno pokušava riješiti i vlastiti misterij vezan uz noć požara u kojem mu je stradao sin, a on zadobio strašne ožiljke. Prvi roman iz ovog serijala - 'Opečen' - bio je vrlo dobar, drugi - 'Proboden' - jednako tako, a 'Unakažen', 3. po redu roman u serijalu s Henningom u glavnoj ulozi, najbolji je do sad. Zanimljivom radnjom, posebnim (i posebno nam bliskim) likovima i napetom pričom, dotičući se aktualnih društveno-socijalnih tema, Enger podsjeća na još jednog sjajnog skandinavskog autora - Stiega Larssona. Mnoge skandinavske autore, pogotovo trilera, vole uspoređivati s Larssonom, no, po meni, samo je jedan koji ga je donekle dosegao - i to je upravo Thomas Enger. Još jedan serijal skandinavskog autora ove je godine dobio moju punu pozornost, a to je serijal Leifa G.W. Perssona o policijskom inspektoru Evertu Bäckströmu. 'Istinita priča o Pinokijevu nosu' posljednji je dio trilogije o ovom neobičnom anti-junaku. Bäckström nije tip lika kojeg ćete zavoljeti. On je lijen, bahat, često nepristojan, snishodljivo gleda na sve oko sebe i u sebi za svakoga koga sretne ima za reći nešto pogrdno. K tome, on je šovinist, seksist, pa i rasist, on je nesnosan i ponekad baš posve grozan, ali ipak ti se nekako zavuče pod kožu i navijaš za njega da uspije u tome što radi. Bäckström je možda malo neuobičajeniji lik, ali romani s njim u glavnoj ulozi prave su policijske proceduralne priče, u kojima autorovo iskustvo kriminologa sjajno dolazi do izražaja i ove romane sjajno nadopunjuje, što cijeli doživljaj čitanja čini vrlo zanimljivim.

Nakon Skandinavije, selimo malo južnije - u Australiju. Ondje se ove godine bilo sjajno ponovno susresti s Aaronom Falkom, federalnim policajcem i glavnim likom serijala romana Jane Harper. Jane često nazivaju australskom Agathom Christie, i to s pravom. U maniri romana Agathe Christie ili Caroline Graham, romani Jane Harper usko su vezani uz sredinu u kojoj se odvija radnja tih romana i savršeno odražavaju atmosferu te sredine - sredine kakvu je moguće naći u unutrašnjosti većine zemalja - naizgled jednostavne, ali pune tajni skrivenih duboko ispod površine. Roman 'Sila prirode' vodi nas u australsku divljinu i na put poznat po serijskom ubojici koji je ondje djelovao. Napet i tajnovit, ovaj triler atmosfere lako zarobi čitatelja i ne dopušta mu da ga ispusti iz ruku. Savršen primjer trilera koji se čita, kako obično volimo reći, 'u jednom dahu'.

11. Greer Hendricks & Sarah Pekkanen - Ona između nas
12. Karen Hamilton - Žena iz snova
13. Erin Kelly - On kaže/Ona kaže

U zadnje vrijeme sve je više psiholoških trilera koji opisuju tzv. domestic fiction, odnosno bave se obiteljskim odnosima i tajnama koje u tim odnosima nastaju. A posebno je velik broj trilera koji se bave vezama i pojavama treće osobe u tim vezama. Jedan od jako dobrih trilera na tu temu je roman spisateljskog dvojca Hendricks i Pekkanen 'Ona između nas'. Proglašen romanom godine, ovaj se psihološki triler bavi opsjednutom bivšom ženom koja se jednostavno ne može pomiriti s činjenicom da je čovjek kojeg voli našao drugu: mlađu i ljepšu. Svašta ćete pretpostaviti na početku čitanja, ali, kako ćete ići dalje, sve će vam više biti jasno da vam apsolutno ništa nije jasno. U ovom je ljubavnom trokutu mnogo laži i ništa nije onakvo kakvim se čini. Opsesivna priča natjerat će vas da ju progutate jednako opsesivno, a sve što mislite da znate promijenit će se toliko puta da će vas posve iznenaditi to kako će čitava priča završiti. Još jedna opsesivna ljubavna priča smjestila se unutar korica psihološkog trilera Karen Hamilton 'Žena iz snova'. Naslovna žena iz snova sve je što biste mogli u svojim snovima poželjeti, da nije jedne majušne stvarčice: ona je ujedno i najgora noćna mora koju biste mogli zamisliti. Ovaj roman bavi se pretpostavkom da je u ime ljubavi sve dozvoljeno i dat će vam odgovor na pitanje može li se nekoga natjerati da se na silu zaljubi u neku osobu. Likovi su ludi, priča je još luđa, ali je njeno čitanje zato ludo zabavno.
 
Još jedan sjajan roman posve iznenađujućeg kraja je i roman 'On kaže/ona kaže' Erin Kelly. Fantastično napisan, ovaj psihološki triler prepun je tajni i likova koji te tajne dobro skrivaju - o svemu što vidimo i svemu što svjedočimo postoje dvije (pa i više) verzija događaja, te nikada ne možemo biti sto posto sigurni jesmo li vidjeli ono što se odigralo ili samo ono što smo mislili da se odigralo. Baš svaki lik ovdje je upitan, za baš svakog lika u pojedinom se trenutku počnemo pitati govori li istinu ili nešto skriva. A baš svi nešto skrivaju - samo je pitanje koliko je to što skrivaju strašno, i koliko je dobro skriveno. Laži i strah od njihovog izlaska na vidjelo u ovoj priči neprekidno plešu neki manijakalni ples, a mi kao čitatelji jedva čekamo da zaplešemo zajedno s njima.

14. Shari Lapena - Strankinja u kući
15. Alice Feeney - Ponekad lažem

Za kraj, dva romana čija se radnja vrti oko gubitka pamćenja glavnih likova. Prvi je 'Strankinja u kući' autorice Shari Lapena, a drugi je roman 'Ponekad lažem' Alice Feeney. Oba romana bave se iznenadnim buđenjem glavnih likova u bolnici, pri čemu je zadnje čega se sjećaju nešto otprije nesreće koja im se dogodila. Same nesreće se također ne sjećaju, a od tog trenutka počinju sumnjati u sve oko sebe i otkrivaju mrežu laži na kojima im je dotada počivao život. Ako volite zagonetne priče, nepouzdane pripovjedače, obiteljske drame, dramatične preokrete i iznenađujuće svršetke, u ova ćete dva romana pronaći sve to, a i više. (Primjetit ćete da u cijelom ovom tekstu nedostaje fotka romana 'Ponekad lažem'. Razlog tome je to što je trenutno na čitanju - što vam dovoljno govori o tome koliko je dobar - ne mogu ga uhvatiti niti na trenutak. :)) 

Svi su ovi trileri sjajni, svaki me od njih na svoj način iznenadio ili zapanjio, a baš svi su me ujedno i zabavili i oduševili. Izašlo je još sjajnih trilera ove godine, ali ovi su, po meni, top of the pops. Najbolji od najboljih. Koji su vaši?