utorak, 11. prosinca 2018.

GOŠĆE, Catherine Burns

Izdavač: Znanje, 2018.
[eng. The visitors] 


Uh. Wow. Mislim da mi nikada nije bilo teže smisliti kako započeti neku recenziju. Ova knjiga me... zapanjila. Uzdrmala. Užasnula. I oduševila, također.

Roman prvijenac Catherine Burns govori nam o bratu i sestri, Marion i Johnu Zetlandu, koji zajedno žive u staroj viktorijanskoj kući u kojoj su odrasli i koju su, zajedno s gomilom novca, dobili u nasljedstvo. Marion je plaha, neugledna, povučena i osamljena žena, koja veći dio svog vremena provodi u svijetu mašte, zamišljajući situacije u kojima bi se mogla naći i prijatelje koje bi mogla imati kada ne bi bila takva kakva jest. Njen brat, John, intelektualno je nadaren, snažan, nešto otvoreniji od Marion, te pomalo zastrašujuć muškarac, koji većinu svog vremena provodi u podrumu.

Ali, u tom podrumu John ne boravi sam. Ondje se nalazi i stravična tajna koju John uspješno skriva od svih, pa čak i od svoje sestre, koja se ne libi okrenuti glavu na drugu stranu kako bi izbjegla vidjeti nešto što joj se ne sviđa. Iako podsvjesno shvaća što se događa u podrumu, Marion se nikada nije imala volje niti hrabrosti s tim suočiti - sve dok John ne završi u bolnici, a Marion bude prisiljena spoznati istinu - i o Johnu, i o samoj sebi.

Ovaj je psihološki triler, za mene, dašak svježeg zraka u moru romana ovog žanra. Njegova radnja odvija se sporo (pomalo kao u Hitchcockovom 'Psihu'), i postupno nas uvodi u priču, a neka neodređena zlokobnost i napetost prisutni su čitavo vrijeme dok čitate. Osjećaj je pomalo kao da znate da vas nešto zlokobno promatra odnekud iz prikrajka, a vi jednostavno ne možete prestati čitati, bez obzira na to što neprestano očekujete da vas ta zlokobnost iznenada zaskoči.

Psihološka karakterizacija likova u ovoj je knjizi naprosto maestralna. Način na koji je Catherine Burns do u detalje oslikala psihu dvoje, u najmanju ruku neprilagođenih, osoba, kao i zlo koje čuči u njima i oko njih i načine na koje to zlo djeluje i kako razmišlja, posve me ostavio bez teksta. Priča ovdje ispričana je teška, gorka, ponekad neprobavljiva, ponekad groteskna i jednostavno užasavajuća, ali je ispričana tako realistično i tako vjerno da mi se žmaraca koji su me na nekim njenim dijelovima prošli još uvijek teško otresti.

Slušajući komentare i dojmove drugih čitatelja, vidim da su mnogi razočarani i da ovom romanu zamjeraju tu njegovu sporost i nedostatak (većeg) uzbuđenja. Mislim da je vjerojatno većina ljudi od ovog romana očekivala da on bude nešto što nije. Ovo nije fast-pacing triler u kakvima se u zadnjih par godina utapamo, ovo je drukčija vrsta trilera. Ovo je jeziva, metodična priča o otkrivanju zla pred sobom i u sebi, zla za koje znamo da je prisutno i koje nas neće iznenaditi kada se konačno otkrije u svom punom sjaju, ali na putu do tog trenutka otkrit ćemo nešto puno zanimljivije (i puno više uznemirujuće) - kako to zlo funkcionira, čime se hrani, kako djeluje.

Ako tražite nešto što će vas tijekom čitanja neprestano držati na rubu, nešto s gomilom prevrata i obrata i akcije, ovo vjerojatno nije triler koji tražite. Ovaj triler traži od vas malo više pažnje i koncentracije, malo strpljenja i dobar želudac. Nemojte od njega očekivati da bude nešto što nije, to bi bilo kao da od 'Psiha' očekujete da bude 'Taken', ili od Agathe Christie da bude Lee Child. Pustite ga da vas obuzme na sebi svojstven način. Postoji mogućnost da ćete se oduševiti, baš kao i ja. 

______________________

Knjigu kupi ovdje: http://bit.ly/2Egbr2w