četvrtak, 27. prosinca 2018.

NE BAŠ SAVRŠENA MAMA, Sarah Turner

Izdavač: Egmont, 2018.
[eng. The unmumsy mum]


Klinci.

Mali anđeli, nisu li? Sa svojim sićušnim ručicama i nožicama i slatkim osmjesima i gugutanjem. Volite ih najviše na svijetu. Svaki trenutak s njima je poseban i niti jedan ne biste mijenjali ni za što. Biti majka najbolja je stvar na svijetu, nije li?

Pa, ponekad.

Jer, iako su ponekad najslađa bića u svemiru i topite se od samog pogleda na njih, klinci ponekad znaju biti i prava mala čudovišta. A majčinstvo nisu samo oni hešteg blessed trenuci. Ponekad padaš s nogu od umora, ponekad vapiš za samo jednim trenutkom samo za sebe, ponekad ti je svega dosta, ponekad si jednostavno iscrpljena i na izmaku snaga.

Ali, kao što ćeš u ovoj knjizi doznati od Sarah Turner, sve je to ok.

Sarah Turner majka je dvojice dječaka, koji joj svakim danom život čine ljepšim, ali se ponekad ponašaju i kao pravi mali govnari. (Njene riječi, ne moje.) Sita knjiga o majčinstvu koje govore samo o tome kako trebaš biti zahvalna na svakom trenutku provedenom sa svojom djecom i kako u svakom tom trenutku moraš 100% uživati, Sarah je odlučila pokrenuti blog na kojem će pričati i o onoj drugoj strani majčinstva, onoj u kojoj mame ne uživaju baš 100% u baš svakom vražjem trenutku. Pogotovo kad su ti trenuci ispunjeni povraćanjem, kakicama i luđačkim ispadima malih dvogodišnjaka.

Sarin blog - 'The unmumsy mum' - bavi se svim tim nesavršenostima majčinstva. U vrlo kratkom vremenu prepoznale su ga i druge mame širom svijeta i rado ga čitaju: jer je iskren, zabavan i jer im govori da nisu same. Sve mame su ponekad umorne, lude, iscrpljene i lišene volje za životom. Sve mame ponekad griješe. Ne postoji savršena mama i savršenstvo kakvo opisuju priručnici sa savjetima za novopečene mame nemoguće je doseći. Ali sve je to dio zabave bivanja majkom.

Ova knjiga zbirka je tekstova sa Sarinog bloga i ona na vrlo duhovit i zabavan način govori o svakodnevnim problemima s kojima se svaka mama mora nositi. Iako nemam klince i o majčinstvu nemam blage veze, tekstovi sadržani u ovoj knjizi baš su me nasmijali. Sarah možda koristi i ne tako blag rječnik i brutalno je iskrena u opisivanju svih poteškoća majčinstva, ali ona to čini na tako simpatičan i prijateljski način da mislim kako će se svaka mama osjećati kao da se obraća baš njoj, poput dobre prijateljice koja te tješi i zna kako te nasmijati do suza kad ti je teško.

Sarah je knjigu posvetila svojim sinovima, i u načinu na koji piše može se lako iščitati kako se cijelo vrijeme njima obraća, što nam daje malo intimniji uvid u njen majčinski svijet. Kako i sama priznaje, neke stvari koje u ovoj knjizi iznosi bilo joj je pomalo neugodno napisati i možda će jednoga dana željeti da to nije bila učinila, ali ipak joj je drago što jest, jer, nakon gomile povratnih poruka i komentara koje je dobila na svoje tekstove, zna da se i druge mame negdje osjećaju isto kao i ona i da su njeni tekstovi bili baš ono što im je trebalo da znaju da nisu same i da ne rade sve potpuno krivo. A ponekad je, kad se osjećaš kao najgora mama neznalica na svijetu, znanje da postoji još netko tko dijeli tvoje probleme upravo ono što te spasi da ne skočiš s ruba očajanja i potoneš u depresiju jer nisi savršena.

Biti mama nije savršeno. Ponekad ćeš griješiti, ponekad će ti biti dosta svega, a ponekad ćeš naprosto uživati u vremenu provedenom s klincima. Sve je to dio majčinstva: i one dobre i one ne tako dobre stvari. A ako ikad padneš u krizu, Sarin blog tu je da ti pokaže kako ima još mama koje se osjećaju isto kao i ti. A usput će te i dobro zabaviti i nasmijati. Možda i rasplakati. U svakom slučaju, ova će ti knjiga biti dobar prijatelj i podsjetnik da nisi jedina kojoj majčinstvo ponekad teško pada i da to nikako ne znači da ne voliš svoju djecu. Čak i kad se pretvore u mala čudovišta. :) 

__________________________

Knjigu nabavi ovdje: http://bit.ly/2AlHyLf