utorak, 19. veljače 2019.

BESMRTNICI, Chloe Benjamin

Izdavač: Profil, 2018.
[eng. The Immortalists


Da saznate da postoji žena koja vam može reći točan datum vaše smrti, biste li ju otišli posjetiti kako biste saznali taj podatak?

Četvoro djece Gold učinilo je upravo to. Bilo je ljeto 1969. godine i Varya, Daniel, Klara i Simon upravo su saznali kako u njihovoj četvrti živi gatara koja ti može reći kada ćeš umrijeti. Preplašeni, ali i znatiželjni, svo četvero zaputilo se upoznati tu tajanstvenu ženu. No nisu mogli znati da nikako neće biti spremni na ono što će ona reći. Tko je ikada uistinu spreman da sazna kada će umrijeti?

Poslije, šalili su se oko toga, odbacili to kao praznovjerje, ljutili se na gataru te odlučili zaboraviti na njene riječi. Naravno, nitko od njih nije ih doista zaboravio. Kako bi i mogli? Ali od tog dana nadalje, životi su im, htjeli to oni priznati ili ne, bili nepovratno promijenjeni. Svakoga od njih četvoro znanje o datumu kada će umrijeti odvest će na različit životni put - put koji bi možda posve drugačije krivudao da nikada nisu čuli gatarine riječi.

Chloe Benjamin pred nas je prostrla priču o četiri ljudske sudbine, besmrtnu priču punu mogućnosti, punu života, emocija, tragedije, životnih uspona i padova.

Poput samoispunjavajućeg proročanstva, sudbine Varye, Daniela, Klare i Simona, gravitiraju prema ispunjenju onoga što im je gatara otkrila. Bilo da je gatara zaista mogla predvidjeti nečiju smrt, ili je djeci glave napunila čistim izmišljotinama, njene su riječi našle plodno tlo u mislima malih Goldova, a takve misli mogu u dovoljnoj mjeri utjecati na ljude tako da njihove reakcije, svjesno ili nesvjesno, naposlijetku ispune ono proročanstvo koje ih je začelo.

Jer, "Misli imaju krila."

Da nisu saznali datume svoje smrti, bi li Goldovi živjeli nekim posve drugačijim životima? Bi li Simon tako revno srljao proživjeti i iskusiti što više toga može i bi li ga to toliko koštalo? Bi li se Klara u tolikoj mjeri otuđila od ostatka obitelji i zatvorila u vlastiti kaotični um, pokušavajući istinski postati Besmrtnicom? Bi li Daniel na sebe preuzeo zadatak da jednom zauvijek stane na kraj proročanstvu koje im je svima obilježilo djetinjstvo, kao i osobi koja ga je izrekla? Bi li Varyini strahovi u tolikoj mjeri uzeli maha i obilježili joj život - život koji je posvetila traganju za tajnom dugovječnosti, pokušavajući živjeti što duže, ali ne i bolje?

Možda. A možda bi se svejedno sve odigralo upravo onako kako se odigralo.

Smrt, strah od smrti, njeno neumitno približavanje i prihvaćanje vlastite smrtnosti niti su koje su duboko utkane u svaku poru ovog romana. A opet, on je toliko životan, toliko iskričav i čaroban da ga kosa Smrti same možda može ozlijediti, ali nikako i ubiti.

Od njihovog djetinjstva, kroz odrastanje, pa sve do odrasle dobi, uživat ćete družeći se s Varyom, Danielom, Klarom i Simonom. S njima ćete se smijati, tugovati zbog njih, oplakivati njihove sudbine, nadati se drugačijem ishodu, s njima se uspinjati i s njima tonuti, te ih zavoljeti.

Ovaj roman nije samo priča o smrti ili besmrtnosti, on je iznad svega priča o životu, obitelji, sudbini i snazi ljudskih misli. Misli su moćne, sveprisutne, mogu nam donijeti beskrajnu radost, ali i baciti nas u beznadni očaj, ovisno o tome koliku snagu im damo da nad nama imaju.

"Misli imaju krila."

A kamo će poletjeti, ovisi o nama. Ili mislite da je sve to unaprijed predodređeno?

Ova će vas knjiga potaknuti na razmišljanje upravo o tome. Ali uživat ćete putem, vjerujte mi.